Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A_boseg_zavara_a_majusi_konyhaban1

A bőség zavara a májusi konyhában

Az ember egyre nehezebben választ, szinte minden primőr zöldséget, gyümölcsöt azonnal a kosarába tenne. Már megjelentek a halványzöld, kerekded karalábéfejek és az elegáns spárga – mindkettőt először levesként illik kipróbálni. Apró vajas galuskákkal, csirkeaprólékkal nagyszerűen gazdagíthatók. A saláták közül a fejes saláta viszi a prímet (ilyenkor szokás tojásos galuskát készíteni mellé!). Nem beszélve az eperről, ami már egy ideje kelleti magát, de még mindig primőrnek számít. Önmagában még luxus, de krémeket, süteményeket bátran lehet díszíteni vele. S ha már a zöldségek bőségéről van szó, érdemes megtanulni a japánok tempurakészítési módszerét, amit lépten-nyomon felhasználhatunk.

KORAI KARALÁBÉLEVES

Ebbe a levesbe szinte nem is kívánkozik más betét, mint a zsenge pároltkaralábé-hasábocskák. Vajas galuskát akkor főzzünk bele, ha nagyobb étkű vendégekre számítunk! Ha csak a tojás sárgáját használjuk hozzá, kevesebb lisztet vesz fel, és karcsúbb galuskákat formálhatunk belőle.

Hozzávalók (4 személyre):

…a leveshez:
3 zsenge karalábé
5 dkg vaj
1 csapott evőkanál finomliszt
1 nagy csokor petrezselyem
fél mokkáskanál őrölt fehér bors
1 bio-húsleveskocka
1 kiskanál cukor
1 dl tejszín

…a vajas galuskához:

3 dkg vaj
1 tojás sárgája
3-4 dkg finomliszt
késhegynyi só

A karalábét vékonyan meghámozzuk, félbevágjuk, fél centi vastagra felszeleteljük, majd ugyanilyen vastag csíkokra metéljük. A fiatal karalábénak még zsengék a levelei, ezek szintén a levesbe kerülhetnek, mégpedig vékonyan felcsíkozva vagy apróra darabolva.

A karalábét egy fazékban – lefedve, kis lángon –, a vajon, a saját levében 7-8 perc alatt félpuhára pároljuk. Ezt követően a liszttel megszórjuk, 1 percig pirítjuk, ügyelve rá, hogy szép világos maradjon. A felaprított petrezselyem felét és a karalábélevelet belekeverjük, megsózzuk, majd 1 liter vízzel felöntjük. A bio-húsleveskockát belemorzsoljuk. Felforraljuk, ha kell, utána sózzuk, a cu­korral ízesítjük. Végül a tejfölt egy kevés forró levessel simára keverjük, majd a fazékban lévőbe öntjük, ezzel sűrítjük. Egyet forralunk rajta, és a maradék finomra vágott petrezselyemmel meghintve kínáljuk.

A vajas galuskához a puha vajat habosra keverjük, a tojás sárgáját beledolgozzuk, megsózzuk, majd a liszttel összekeverjük. A masszából mokkáskanállal kis galuskákat szaggatunk a fövő levesbe, de csak egy-két percig főzzük.A_boseg_zavara_a_majusi_konyhaban1

 

NIZZAI SALÁTA

Május elején már nálunk is megvan minden hozzávaló a világszerte híres nizzai salátához, ami Provence vidékén az egyik legelterjedtebb előétel, de könnyű főétel gyanánt is népszerű. Fontos tudni: a nizzai saláta olívaolajjal és borecettel meglocsolt nyers zöldségek keveréke, minden összetevője nyers, kivéve a keménytojást, a szardellaszeleteket és a konzervtonhalat.

 

Hozzávalók (4 személyre):

1 fej jégsaláta

4 szem paradicsom

5 közepes szál újhagyma

1 kápia paprika

fél kígyóuborka

10 szem fekete olajbogyó

, őrölt bors

…az öntethez:

0,5 dl olívaolaj

2 evőkanál fehérborecet

…a tetejére:

80 g tonhalkonzerv

4 db szardella

4 főtt tojás

A zöldféléket megtisztítjuk, alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük. A salátaleveleket leszárogatjuk, majd darabokra tépkedjük. A paradicsomokat, a paprikákat és az uborkát kockákra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk, az olajbogyókat félbevágjuk. Az olívaolajat és a borecetet egy salátástálban összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és a saláta hozzávalóit beleforgatjuk.

Közvetlenül a tálalás előtt a szardellafilét és a kissé összedarabolt tonhalat is hozzáadjuk, és a tetejét keménytojáscikkekkel díszítjük. Sok helyen zöldbabot is adnak hozzá, de azzal már nem az igazi, ám friss zöldsalátákból többfélét is keverhetünk bele.A_boseg_zavara_a_majusi_konyhaban3



HÚSGOMBÓCOS SPÁRGARAGU

A spárga drága portéka így a szezon elején, különösen a szép, ép szólóspárga, amit szálanként párolva, vajjal, morzsával illik kínálni. A húsgombócos raguhoz viszont vehetünk kevésbé szép, így olcsóbb, törött szálakat is tartalmazó spárgacsomagot.

Hozzávalók (4 személyre):

…a húsgombóchoz:

40 dkg kétszer darált borjú- vagy marhahús
só, őrölt bors
1 tojás
3 evőkanál zsemlemorzsa
5 dl húsleves (bioleveskockából is jó)

a spárgaraguhoz:

80 dkg spárga
diónyi vaj
1 narancs lehámozott héja
só, őrölt bors
reszelt szerecsendió
csipetnyi cukor
1 nagy csokor petrezselyem
1 evőkanál liszt
1,5 dl tejszín

Először a húsgombócot készítjük el. A finomra darált húst sóval, őrölt borssal ízesítjük, a tojással és a zsemlemorzsával alaposan összedolgozzuk. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle. Ha van maradék húslevesünk, akkor abban, ha nincs, 5 deci vízben, lefedve, feloldott leveskockából készült lében 5 percig főzzük.

Közben megtisztítjuk a spárgát, és 2-3 centis, ferde darabokra vágjuk. A húslevesben fövő gombócokhoz adjuk, a levét nem kell leszűrni. A vajat belemorzsoljuk, a narancshéjat beledobjuk, reszelt szerecsendióval, sóval, borssal és csipetnyi cukorral ízesítjük. Ismét lefedve addig főzzük, amíg a spárga is megpu­hul. Ekkor a narancshéjat kivesszük belőle, és az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. A lisztet a tejszínnel simára keverjük, és a ragu levét ezzel mártásszerűen besűrítjük. Ha kell, utána sózzuk-borsozzuk.A_boseg_zavara_a_majusi_konyhaban2

 

EPRES TÚRÓKRÉM

Május elején az eper még drága kincs, ezért érdemes „felturbózni”, azaz édes tejszínhabbal, vagy mint az alábbi receptből kiderül, tejszínes túrókrémmel gazdagítva tálalni. Poharakba, kelyhekbe töltve könnyen kezelhető, fogyasztható, és még látványos is.

 

Hozzávalók (6 pohárra):

50 dkg eper

8 evőkanál porcukor

50 dkg sovány túró

2 dl tejszín

1 tasak vaníliás cukor

 

Az epret szűrőkanálban folyóvíz alatt óvatosan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a szárait lecsipkedjük. A szemek felét 6 evőkanál porcukorral áttörjük, vagy turmixoljuk. A maradék eperszemekből néhányat a díszítéshez félreteszünk, a többit vékonyan felszeleteljük, és 1 evőkanál porcukorral megszórjuk. A túrót szitán áttörjük, az eperpürével simára keverjük. A tejszínt a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. Végül a túrós eperpürével lazán összeforgatjuk, vigyázva, nehogy a tejszínhabot összetörjük.

Poharakba vagy kelyhekbe rétegezzük, úgy, hogy alulra epres túrókrém kerüljön, amire óvatosan eperszeleteket fektetünk. Kissé bele is nyomkodhatjuk, majd a maradék krémmel befedjük, eperszemekkel díszítjük.A_boseg_zavara_a_majusi_konyhaban4

(pákozdi)