Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyerekek verseltek a költészet napján

Verset mondani nem könnyű. Jól mondani még nehezebb. Amikor pedig ezt közönség előtt, színpadon állva kell megtenni, annál kevés nagyobb kihívás létezik egy kisgyerek számára.

Ennek ellenére a Jókai Klub hagyományos, immár nyolcadik alkalommal meghirdetett költészet napi versmondó versenyén az elsős és másodikos diákok a legnagyobbakat idéző magabiztossággal, nagy lelkesedéssel és szinte hiba nélkül szavalták el a költeményeket. Holott nem néhány soros mondókák hangoztak el, komoly műveket adtak elő a gyerekek. Erről is beszélt a megnyitón Tóth Emese, a Virányos Általános Iskola pedagógusa, aki elmondta, hogy a versválasztáskor az idén 90 éve született, tavaly elhunyt Kányádi Sándor kapott kitüntetett figyelmet. Ily módon is emlékeznek a Kossuth-díjas erdélyi költőre, aki különösen jól értett a gyerekek nyelvén, és számtalan nyelvi leleménnyel, kedves és értékes írással ajándékozta meg őket.Gyerekek_verseltek1

Ezúttal is Rák Kati volt a zsűri elnöke, a színművész Lukácsházi Győző tubaművésszel közösen értékelte a produkciókat. „Örömteli, hogy megtelt a nézőtér, sok szülő, nagyszülő, családtag jött el, akik a pedagógusokkal együtt nemcsak a felkészülésben segítettek, hanem jelenlétükkel bátorítják a fellépőket” – mondta Rák Kati.

„Nincs is jobb, mint felállni a színpadra” – adott bátorítást a jövőre nézve Lukácsházi György, aki mindenkinek azt tanácsolta, hogy úgy nyilvánuljon meg az életben, mintha sokan figyelnék. Határozottan, érthetően beszéljen bármilyen élethelyzetben, amire nagyszerű lecke a verstanulás. Ha mások előtt kell előadni valamit, az úgy történjen, hogy a többiek érezzék: ő a legjobb! Kitért a versválasztás sokszínűségére is, külön kiemelve, hogy a gyerekek bátran nyúltak nehezebb szövegekhez, Móra Ferenc, Petőfi Sándor, Romhányi József művei közül is válogattak.

A zsűri döntése alapján az elsősöknél Babarczi Rudolf (Virányos Általános Iskola) lett az első, Gulyás-Dobó Szofi (Városmajori Kós Károly Általános Iskola) a második, Pőcze Karolina (Tamási Áron iskola) a harmadik. Különdíjat kapott Szász Letícia, Szőnyi Boróka Sára (Zugligeti Általános Iskola), valamint Farkas Zsófia (Jókai iskola).Gyerekek_verseltek2

Palotás Zoltán Gáspár (Virányos Általános Iskola) bizonyult a legjobbnak a második évfolyamosok között, megelőzve Elek Izabella Boldát (Németvölgyi Általános Iskola) és Rádi Márton Gábort (Tamási Áron iskola). Különdíjasok: Gagyi-Pálffy Zsófia (Tamási Áron iskola), Várady-Szabó Miklós (Zugligeti Általános Iskola) és Fleiner Sarolta (Virányos Általános Iskola). Természetesen valamennyi ifjú versmondónak járt az emléklap és a Jókai Klub apró ajándéka.

mm.