Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A Györgyi-villa

A két világháború közötti magyar neobarokk építészet egyik magas színvonalú emléke a Kissvábhegy és az Orbánhegy határán keresztülfutó, az Istenhegyi út 8. szám alatt fekvő Györgyi-villa. Az épület az 1920-as évek neohistorizáló villaépítészetének egyik még megmaradt reprezentatív darabja.
A szabadon álló, nagyméretű, magasföldszintes, manzárdtetős villa 1923–24-ben készült Pollacsek Bernát számára. Valószínűleg csak átépült, mivel adatunk van rá, hogy 1916-ban még Hrehuss Pál és neje lakott benne, és később, 1923 júniusában vette meg Pollacsek. 1923 októberében már a magánépítkezések között szerepelt az Istenhegyi út 8. alatti telek családi házként való átépítése, így ekkor kezdődhetett meg a most látható villa kialakítása. A tervező Györgyi Dénes (1886–1961) volt, akiről Kós Károly azt mondta, hogy „a két világháború közötti sötét és szomorú magyar világ egyik legkiválóbb magyar építőművésze”.
A ház formái a francia klasszicizáló barokk építészetet idézik. Középtengelyében ovális alaprajzú, kupolaszerű manzárdtetővel fedett rizalit magasodik, ebben kapott helyet a lépcsőház. Az itt nyíló bejárati kapuhoz ívelt kő előlépcső vezet. A kapu felett kovácsoltvas korlátú erkély, valamint két szintet átfogó, szintén kosáríves záródású ablak emelkedik. A hátsó homlokzat fő motívuma a középtengelyben a teraszra négy ión oszloppal nyíló loggia.A_Gyorgyi-villaA villában 1936-ban az uruguayi konzulátus működött, majd miután épségben átvészelte Budapest ostromát (talán éppen ezért), a Belügyminisztérium tulajdonába került. Mivel a BM-es épületeken végzett építészeti munkákhoz nem kellett engedély, ezért a később óvodaként működő ház mellett lapos tetős épületet húztak fel.
A BM-tulajdon magánosításakor a villa magánbefektetőhöz került, aki azóta, több mint húsz éve hozzá sem nyúlt az épülethez, amely napjainkban lakatlan, állapota folyamatosan romlik. A ház tulajdonosa a 10–14-es számú ingatlanokkal együtt akarja értékesíteni. A hirdetés szerint alkalmas irodának, lakóépületnek. Remélhetőleg a közeljövőben újra megszépül majd ez az egykori patinás villa.

F. G.