Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Idős betegeken segíthetünk

Kiváló, neves művészekkel szervez jótékonysági klasszikus zenei koncertsorozatot a Szent János Kórház Krónikus Belosztályán Kezelt Betegekért Alapítvány. A bevétel a sok esetben magatehetetlen betegek ellátásának javítását segíti. Az alapítványt képviselő Istráb Tünde osztályvezető főorvossal beszélgettünk.

– Milyen nehézségekkel találkoznak munkájuk során?

– A Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Krónikus Belgyógyászati Osztályának valamennyi munkatársa azért dolgozik, hogy jellemzően idős, sokszor önellátásra képtelen betegeinket a lehető legjobb körülmények várják. Egész Európában gondot okoz az elöregedés, ami igazi próbatétel mindnyájunknak. Ez az oka annak, hogy a mi osztályunk sem kizárólag klasszikus kezeléseket végez, hanem legalább ennyire intenzíven foglalkozunk mentális egészséggondozással. Komoly lelki teher mindenkinek, az orvosoknak, az ápolószemélyzetnek és természetesen a betegeknek, hozzátartozóknak is a különféle emberi helyzeteket kezelni.

– Mit tapasztalnak ezen a téren?

– Szinte nincs olyan nap, amikor ne szembesülnénk az elmúlással. A mi feladatunk, hogy a végsőkig küzdjünk az életért. Amikor pedig már nem tehetünk többet, igyekszünk emberhez méltóvá tenni az utolsó órákat, perceket. Talán ennél nagyobb kihívás nem is létezik az orvoslásban.

– Hogyan vesz részt mindebben az alapítvány?

– A Szent János Kórház Krónikus Belosztályán Kezelt Betegekért Alapítvány a fenti célok megvalósításához nyújt támogatást. Nem egyszerű a feladat, hiszen a legnagyobb segítséget az ápolást szolgáló eszközök fejlesztése, bővítése jelenti, amihez anyagi forrásokra van szükség.

– Ehhez járul hozzá az alapítvány által szervezett jótékonysági koncertsorozat. Mit lehet tudni erről?

– Nagy öröm és egyben megtiszteltetés, hogy kiváló művészeket sikerült az ügyünk mellé állítani. Így jöhetett létre Pitti Katalin Liszt-díjas érdemes művész, Pálmai Árpád karnagy, egyházzenész, énekes és Hegedűs Valér orgonaművész közreműködésével a „Vígadj boldog Pannónia!”című jótékonysági koncertsorozat. Egészen különleges programról van szó, amelyben a hazai zenetörténet gyöngyszemei csendülnek fel, megidézve a magyar szakralitást. Megelevenednek történelmünk meghatározó alakjai, köztük államalapító Szent István, és feltárulnak a középkori kódexek titkai. Izgalmas átkötést jelentenek a népzenei elemek, Reményik Sándor, Liszt Ferenc és Kodály Zoltán művei. S mindez csak egy kis része annak a csodának, amit a koncertek nyújtanak. Ehhez keresünk szponzorokat, támogatókat.

– Hol és mikor hallhatók a koncertek?

– Elsőként április 28-án 15.30-kor a Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplomban, Lambert Zoltán atya támogatásával. Június 15-én 19.30-kor a Felsővízivárosi Szent Anna-templomban, majd szeptember 8-án 16.30-kor a máriaremetei Kisboldogasszony-bazilikában lépnek fel a művészek. A rendezvénysorozathoz a Pasaréti Református Gyülekezet Palló Imre Énekkara is csatlakozott: a május 19-én 18.00 órakor a Torockó téri református templomban kezdődő hangverseny teljes bevételével támogatja az alapítványt.

M.

 

Az alapítvány az alábbi címen fogadja a támogatásokat:Szent János Kórház Krónikus Belosztályán Kezelt Betegekért Alapítvány – 1125 Budapest, Diós árok 1–3.Adószám: 18232125-1-43. Számlaszám: 11701004-20196240-00000000; OTP Bank Nyrt.