Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kulturális együttműködés Araddal

Nagy sikerű koncertet adott a Solti György Zeneiskola Divertimento Kamarazenekara Bolyky Zoltán vezényletével az aradi városháza Ferdinánd királyról elnevezett dísztermében. A vendégszereplés a magyarlakta erdélyi város és a XII. kerület közötti kulturális együttműködés keretében jött létre, amelynek 2019-es megállapodását a hangverseny alkalmából írta alá Bognár Levente aradi és Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármester.Kulturalis_egyuttmukodes_Araddal

A következő „állomás” a Hegyvidék Galériában lesz május 20-án, amikor Arad múltjáról hallgathatnak meg helytörténeti előadást az érdeklődők. A Hegyvidéki Napokon június 2-án az aradi Csiky Gergely Főgimnázium néptánccsoportja lép fel. Augusztus 14-én az aradi születésű színművész, az első magyar férfi filmsztár, Jávor Pál halálának hatvanadik évfordulóján közös megemlékezés lesz farkasréti sírhelyénél.

Az Aradi Napokat augusztus 19-én hegyvidéki jazz-zenészek és néptáncosok műsora színesíti, míg szeptember 18-án az Aradi Állami Filharmónia szimfonikus koncertjét hallgathatjuk meg a MOM Kulturális Központban. Ősszel az aradi Kölcsey Egyesület tart előadást a Hegyvidéken Arad és a művészetek címmel, hegyvidéki képzőművészek pedig az aradi Clio Teremben állítják ki munkáikat. Október 6-án lesz százhetven éve annak, hogy kivégezték Aradon a szabadságharc honvédseregének vezetőit, amire szintén közösen emlékezik a Maros-menti város és a Hegyvidék.

Arad és a XII. kerület már 2010 óta szoros kulturális kapcsolatokat ápol. Ennek alapját a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep teremtette meg, az alkotótáborban rendszeresen részt vesznek határainkon túl élő, köztük aradi magyar művészek, és az aradi közönség is többször láthatta a hegyvidéki képzőművészek alkotásait. Az elmúlt években nemcsak a képzőművészet, hanem a zenei és színházi élet, valamint az oktatás-nevelés területén is kiváló együttműködés alakult ki, amit Arad és a Hegyvidéki Önkormányzat 2015-ben testvérvárosi szerződéssel erősített meg.

d.