Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mire jó egy csodálatos szemüveg?

A világ csodái ott vannak mindenhol, körülvesznek minket, sokszor mégis egyszerűen elmegyünk mellettük, nem vesszük észre őket. Ha viszont szert teszünk egy különleges szemüvegre, minden azonnal megváltozik.

Ez történt a kicsi Kovács Áronnal, aki mindenhová gördeszkával ment, a boltba, a dédihez, sőt kijelentette, hogy az esküvőjén is így jelenik majd meg. Aztán megkapta az első szemüvegét, ami nemcsak azért volt jó, mert sokkal jobban látott vele, vagy a deszkázás közben megvédte a felcsapódó sártól, piszoktól. Egy szép napon ugyanis észrevette, hogy a szemüvegen keresztül, amelyet a kisgyerekek nem különösebben szeretnek, egészen más arcát mutatja a város.

Ezzel a történettel indította a Jókai Klub új, gyerekeknek szóló irodalmi sorozatának áprilisi találkozóját Finy Petra író, aki három kötetét vitte el az elsőként meghívott ELTE-s diákoknak. A csodálatos szemüveg című könyvből idézve elmesélte, hogy a szemüvegnek köszönhetően életre kelnek a tárgyak: a Lánchíd T. rex-csontvázzá változik, a fák tündérekké, a gördeszka menő sportautóvá, a buszon utazók kócos haja madárfészekké.Mire_jo_egy_csodalatos_szermuveg

Később Mira nagynéni is szerzett magának egy csodaszemüveget, hogy részese legyen ennek a nem mindennapi kalandnak. Közben kicsi Kovács Áronból nagy Kovács Áron lett, a szemüvegét eltette a padlásra, de amikor kisfia születik, és neki is lesz egy csodaszemüvege, megkeresi a sajátját. Attól kezdve együtt nézik a mesevilágot, ahol gyerek és felnőtt egyaránt otthon érezheti magát.

Az Egy marék buborék című verseskötetben különleges lények sora tűnik fel, koboldok, sárkányok, kitalált állatok. Nem szabad megfeledkezni Bunyó Banyáról sem, akiről Finy Petra elmondta, hogy valójában egy picike boszorkány. Beköltözik a gyerekek tenyerébe, és azt akarja elérni, hogy verekedjenek egymással. Nekünk pedig nincs más dogunk, mint távol tartani. Elég annyit mondani, hogy „szelíd vagyok, mint a bárány, nem fog rajtam bunyóármány” – javasolt egy bizonyítottan működő megoldást az írónő.

Végezetül Milu és barátja, a sárkánnyá változó Bátor nevű kutya mutatkozott be a kicsiknek. Ketten együtt, térben és időben utazva, a legkülönbözőbb kalandokat élik át. Az, hogy pontosan miket, kiderül a Milu sorozat könyveiből. Az irodalmi program havonta várja az óvodás- és iskoláskorú gyerekeket a Jókai Klubban.

M.