Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

nem_okozott_bajt_a_bomba

Nem okozott bajt a bomba – jól vizsgázott a védelmi rendszer

Hiába telt el több mint hetven év a második világháború lezárása óta, Budapesten ma is rendszeresen előkerülnek bombák a föld alól. Ez történt a Testnevelési Egyetem dr. Koltai Jenő Sportcentrum területén zajló építkezésen is, ahol öt működőképes robbanószerkezetet találtak a kivitelezők. A Hegyvidéki Önkormányzat és a szakszolgálatok gondos előkészítő munkájának köszönhetően a pusztító eszközök nem okoztak bajt, a hatástalanítás ideje alatt a lakosság mindvégig teljes biztonságban volt.

Mozgalmas napon vannak túl a Csörsz utcában és 500 méteres körzetében élők és az ott dolgozók. A Dr. Koltai Jenő Sportcentrum területén feltárt robbanóanyagok elszállítása miatt 4000 lakónak és 2000 környéken dolgozónak kellett április 10-én kora reggel elhagynia a kijelölt zónát.

A 100 kilós, 203 milliméteres tüzérségi szovjet rombológránátot, az 50 kilós magyar légi bombát, a 120 mm-es szovjet repeszromboló-aknavető gránátot, a 82 milliméteres szovjet repeszaknagránátot, az RG-42-es szovjet kézigránátot, valamint a gyújtószerkezet-maradványokat az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái hatástalanították. De mi kellett ahhoz, hogy az érintett embereket a lehető legkevesebb kellemetlenség érje? Elsősorban előre gondolkodás, pontos tervezés és hatékony közös munka.

Egy héttel korábban a Hegyvidéki Szociális Központ (HSZK) munkatársai mind az 547 lakást három alkalommal is felkeresték, hogy megkérdezzék az otthoniakat, kinek milyen segítségre van szüksége, a nehezen mozgók igényelnek-e szállítást a kiürítés napján. „Heten kérték az ingyenes szolgáltatást. Egyiküket a közelben élő rokonához vittük el, a többieket a HSZK mikrobusza, valamint a mentőszolgálat kocsija a MOM Kulturális Központban kialakított befogadóállomásra szállította” – mondta Varga Kovács Emese, a polgármesteri hivatal népjóléti irodájának vezetője. Mint hozzátette, az óvodákat, iskolákat is értesítették, egyebek közt arról is, hogyan lehet aznap autóval vagy tömegközlekedéssel elérni az intézményeket.Nem_okozott_bajt_a_bomba2

A még hatékonyabb tájékoztatás érdekében az önkormányzat dolgozói a Hegyvidéki Rendészettel közösen 200 plakátot és 2000 szórólapot juttattak el a lakóházakba, valamint 100 plakátot és további 500 szórólapot az irodaházakba, munkahelyekre. A kiürítésre kötelezett házakban élők lakossági elektronikus hírlevelet is kaptak, ebben a szórólaphoz hasonlóan részletes információkat lehetett olvasni a teendőkről. Egy másik hírlevélből az is kiderült, hogy akik rendelkeznek érvényes parkolási engedéllyel, a kiürítés és hatástalanítás napján ingyen parkolhatnak a XII. kerület más parkolási zónáiban.

A biztonság kedvéért a hírlevélre feliratkozó valamennyi kerületi polgárt informálták a kiürítés menetéről, valamint a közlekedési korlátozásokról, a tömegközlekedés változásáról. Ezek a tudnivalók az önkormányzat folyamatosan frissülő honlapján és Facebook-oldalán is olvashatók voltak.

Mindennek köszönhetően a kiürítés zökkenőmentesen zajlott, attól kezdve, hogy kora reggel a rendőrség lezárta a körzetbe vezető bekötőutakat. Ekkor még közlekedtek a buszok, villamosok, így a később indulók is kényelmesen kijutottak a szóban forgó területről.Nem_okozott_bajt_a_bomba3

Külön intézkedésre nem volt szükség, mindenki maximálisan betartotta a szabályokat – emelte ki Sztanyó István, a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetője. „Negyed kilenckor kezdődött a lakosságvédelmi művelet, valamivel tíz óra előtt lezárult az ötszáznegyvenhét lakás, a két irodakomplexum, a MOM Park Bevásárlóközpont, a MOM Sport, a Bara Hotel és a Novotel érintett szárnyának ellenőrzése. A négyezerből mindössze kétszáznegyvennégy lakónak kellett szólni, hogy hagyja el lakását, vagy a lezárt területet. A többiek ezt már korábban megtették, az üzletek pedig ki sem nyitottak” – szólt az akció menetéről a kapitányságvezető.

A bejáráson a hegyvidéki rendészek helyismeretükkel segítették a munkát. Mint a rendészetet irányító Dávid Gábor elmondta, korábban részt vettek a szórólapok célba juttatásában, és a vezetési ponton is ott voltak. „Biztosítási és kommunikációs feladatokat láttunk el, támogattuk a műveletek irányítását” – tette hozzá.

Elégedetten beszélt a lebonyolításról Fülöp Antalné. Az önkormányzat saját autójával vitték őt a MOM-ba, és az odajutásban a rendőrök is a segítségére voltak.

Azért, hogy minél kevesebb legyen a kényelmetlenség, a MOM Kulturális Központban kialakított befogadóponton nemcsak ételről és frissítőről gondoskodtak az ottani szervezők, hanem igyekeztek minél kellemesebbé tenni az együtt töltött időt. Különböző foglalkozásokat, játékokat szerveztek, például lehetett kézműveskedni, kötni, horgolni, társasjátékozni, míg a kupolateremben filmvetítéssel szórakoztatták a vendégeket. A közel ötven, többségében idős ember biztonságára a kulturális központ, a szociális központ, az Országos Mentőszolgálat és a katasztrófavédelem munkatársai ügyeltek.

A MOMkult-ban várta ki a bombák hatástalanítását Erdős Mária, aki egyáltalán nem ijedt meg, mivel mindenről jó előre tájékoztatták. „Az egykori németvölgyi temetőt és a déli vasutat is intenzíven lőtték annak idején, nem véletlen, hogy maradtak itt robbanószerek. Ráadásul a temetői részt a háború után nem nézték át kellőképpen” – emlékezett vissza a hegyvidéki nyugdíjas.Nem_okozott_bajt_a_bomba4

„Az önkormányzat részéről több mint negyven ember dolgozott azon, hogy az érintett polgárok számára a lehető legkényelmesebben teljen el ez a néhány óra – összegzett Pokorni Zoltán polgármester. – Sokat köszönhetünk nekik és annak a több száz szakembernek, akik munkájukkal segítették a gördülékeny lebonyolítást. A tervezettnél lényegesen gyorsabban sikerült megbizonyosodni arról, hogy nincsenek civilek a zónán belül, ezért hamarabb kezdődhetett meg a bombák hatástalanítása. Bámulatos a tűzszerészek bátorsága és tudása, minden dicséretet megérdemelnek.”

A hatástalanítást másodmagával elvégző Debrődi Péter tűzszerész százados arról beszélt, hogy a robbanószerek működőképes állapotban voltak. Maguktól nem robbantak volna, ám ha feszegetik, ütögetik őket, könnyen élesedhetnek. Először megtisztították a gyújtószerkezetek környezetét, majd következett a biztosítógyűrűk és a működtetőszerkezetek eltávolítása. A hatástalanítás során úgy ítélték meg, hogy a legnagyobb bomba gyújtószerkezete nem szállítható, ezért azt, miután földdel befedték, egy kisebb töltettel helyben felrobbantották. A gránáttestek a honvédség központi gyűjtőjébe kerültek.Nem_okozott_bajt_a_bomba5

Reggel nyolc órakor kezdődött a művelet, dél körül pedig már mindenki visszatérhetett az otthonába, és az autóforgalom is megindulhatott. Rendkívüli esemény nem történt; bebizonyosodott, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat munkatársai a szakmai szervezetekkel együttműködve az ilyen kényes helyzeteket is képesek a polgárok megelégedésére kezelni.

sm.