Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Spóroljunk a fűtésen karácsonyi huzatfogóval!

A városi szén-dioxid-kibocsátás 82%-át épületeink hűtése-fűtése teszi ki, így fontos, hogy ezek megfelelően legyenek szigetelve. A tél közeledtével egészen egyszerű trükkökkel is csökkenthetjük a fűtéshez szükséges energiamennyiséget, ezáltal természetesen a rezsinket is, azzal a boldog tudattal, hogy a klímaváltozás ellen is tettünk valamit!
Természetesen a legjobb módszer az, ha már a ház építésénél is korszerű anyagokat felhasználva alkalmazunk hatékony külső szigetelést, vagy egyenesen energiát alig igénylő passzív házat építtetünk, de nyilvánvalóan erre nem mindenkinek van lehetősége.
Ha az idén már lecsúsztunk a nyílászárók korszerűsítéséről és cseréjéről, akkor sincs minden veszve, hiszen léteznek olcsó és egyszerű megoldások is. Ezek egyike például a huzatfogó párnák bevetése a hideg és huzat elleni küzdelemben. Igaz, nem olyan hatásos, mint a profi szigetelés, de egy megfelelő méretű és vastagságú huzatfogó párnával is sokat spórolhatunk a fűtésszámlán.
Mi az a huzatfogó párna?
Egy az ablakba tökéletesen illeszkedő, hasáb alakú, tömör szivacs, bevonva valamilyen textillel. Ennyi az egész! A célja, hogy a rosszul záródó ablakoknál megállítsa a huzatot.Sporoljunk_a_futesenHogyan készítsük el saját, karácsonyi hangulatú huzatfogónkat? Ehhez a Varróház.hu háziasszonyát, Majoros Zsuzsát kérdeztük.
Anyagok:

  • szivacs vagy bármilyen más töltőanyag: vatta, polisztirol gyöngyök, vlies
  • valamilyen vastagabb vászon, karácsonyi mintás!
  • varrógép (de kézzel is meg lehet varrni)
  • tű, cérna, olló

Elkészítés:

  1. Mérjük le az ablakot. Fontos, hogy a párna beférjen és pontosan illeszkedjen! Ennek érdekében 1-2 centivel hosszabb párnát készítsünk.
  2. Vágjuk ki a megfelelő méretű téglalapot.
  3. Hosszában hajtsuk félbe, színt színnel szemben, majd gombostűzzük össze a széleket.
  4. Varrjuk végig az egyik hosszanti és az egyik rövidebb oldalt. Az egyik rövidebb oldal maradjon szabadon. Itt töltjük bele a töltőanyagot, ami lehet szivacs, szivacsdarab, vlies, vatta vagy polisztirolgyöngy.
  5. Varrjuk be a végét, és már készen is vagyunk!

A képen a karácsonyi témájú huzatfogó párna egy továbbgondolt változata látható.

Kellemes és huzatmentes adventi és karácsonyi időszakot kívánunk!

(A cikk a KEHOP 5.4.1.-es Energiatudatos Hegyvidék projekt keretében jött létre)