Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A hegyvidéki nemzetiségi önkormányzatok közmeghallgatásai

Az év végéhez közeledve ismét közmeghallgatást tartottak a XII. kerületi nemzetiségi önkormányzatok. Az októberi választások után újból vagy újonnan megalakuló képviselő-testületek tagjai az idén lezajló programjaikról és jövő évi terveikről is beszéltek. (A többi közmeghallgatásról januári számunkban olvashatnak.)

BOLGÁR NEMZETISÉG

Öt év után ismét…

…van a bolgároknak nemzetiségi önkormányzata a XII. kerületben. Az újjáalakuló bolgár képviselő-testület közmeghallgatásán Tűű Anelia elnök számos tervezés alatt álló programról beszélt. Elhangzott, hogy hagyományaikat, művészetüket, Bulgária épített és természeti örökségét, gasztronómiai specialitásaikat egyaránt szeretnék bemutatni – leginkább a kerületi rendezvényekhez, fesztiválokhoz kapcsolódva, vagy más nemzetiségekkel együttműködve.

Tervezik, hogy idegenvezetők közreműködésével vetített képekkel illusztrált előadásokat tartanak Bulgáriáról. Szinkronizált bolgár filmeket is bemutatnának, továbbá – elképzeléseik szerint a szerbekkel közösen – kiállítást rendeznének a „Balkán Kolombusza” névvel illetett híres monarchiabeli utazó, a magyar származású Kanitz Fülöp Félix (1829–1904) bulgáriai és szerbiai tájakat, városokat megörökítő rajzaiból.

Kortárs bolgár származású művészek munkáit is a nagyközönség elé tárnák a hegyvidéki kiállítóhelyeken, továbbá egy magyar nyelven játszó bolgár színművészt hívnának előadni kerületi óvodákba, iskolákba vagy nyugdíjasotthonokba. A bolgár kulináris élvezetekbe elsősorban a hegyvidéki rendezvényekhez csatlakozva avatnák be az itt élőket – például kiváló boraik, pálinkáik kóstolójával. A kerületi fesztiválok a bolgár gyermek- és felnőttnéptánccsoportok fellépésére is alkalmat adhatnak.A_hegyvideki_nemzetisegi_onkormanyzatok_meghallgatasai2

Gajodi Zsolt, a képviselő-testület tagja az elhangzottakhoz hozzátette, hogy a híres bolgár kertészeti kultúrával is szeretnék megismertetni a hegyvidékieket. Előadásokat szerveznének, valamint ötletként felmerült, hogy egy parkrészt gondozásba vesznek, amely bemutatóhelye lehetne a bolgárok által meghonosított különleges kertészeti megoldásoknak.

 

GÖRÖG NEMZETISÉG

Táborok, kiállítások…

…és zenei produkciók megvalósítására koncentrálta idei erőforrásait a helyi görög nemzetiségi önkormányzat. Kökény Konstantin elnök elmondta, hogy májusban zenetábort rendeztek a Görögség Házában Magyarország legjobb buzukiművésze, Sarantis Mantzourakis közreműködésével. Júniusban főzőtanfolyamot tartottak Budaörsön, a Pyrgos Tavernában, valamint görög rajz- és festészeti oktatást szerveztek Papageorgiu Andrea segítségével. Emellett fazekas és kézi szőttes kézműves tábort hirdettek júliusban és augusztusban.

A görög önkormányzat támogatta a Hegyvidéken élő Papageorgiu Andrea festőművész „Hajnal előtt a legnagyobb a sötétség” című kiállításának létrejöttét a hódmezővásárhelyi Tornyai Múzeumban. Szintén hozzájárult a Mydros zenekar és Sarantis Mantzourakis táncházzal egybekötött közös zenei bemutatójához, aminek helyszíne a Görögök Háza volt.A_hegyvideki_nemzetisegi_onkormanyzatok_meghallgatasai3

Jövőre is folytatódnak a már bevált sikeres programok. A zenei főző- és kézműves táborokat 2020-ban is megtartják, az utóbbiak körét, anyagi lehetőségeik függvényében, tűzzománckészítéssel bővítenék. Papageorgiu Andrea kiállítási anyagát egy meghívás alapján legközelebb a bécsi patriarchátusban mutatják be.

 

HORVÁT NEMZETISÉG

Kulturális programmal…

…színesítette közmeghallgatását a horvát nemzetiségi önkormányzat: a budapesti Horvát Hagyományőrző Egyesület néptáncosai léptek fel a Hegyvidék Galériában. Ezután Gyurity István XII. kerületi elnök – akit az októberi választást követően a Fővárosi Horvát Önkormányzat elnökének is megválasztottak – beszélt az elmúlt egy év történéseiről.

Mint mondta, nagy sikere volt az év elején a Fővárosi Horvát Önkormányzattal közösen megrendezett horvát bálnak, amit januárban ismét megtartanak. Március közepén a XII. kerületi horvát önkormányzat vendégeként Kristijan Ugrina, a Zagrebačko Kazalište Mladih oszlopos tagja lépett fel BONTON című gyermekelőadásával a Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium (HOŠIG) színpadán. Az oktatási intézmény működését rendszeresen támogatják, könyvek vásárlásával is segítették a fiatalok horvát nyelvű képzését.A_hegyvideki_nemzetisegi_onkormanyzatok_meghallgatasai4

Júniusban közreműködtek az In memoriam Stipan Pančić labdarúgótorna szervezésében, júliusban pedig egy horvátországi szakmai úton vettek részt, ennek keretében Nin város polgármesterével is találkoztak. A horvát függetlenség napját, október 8-át Horvátország Budapesti Nagykövetségén ünnepelték, és a Hegyvidéki Önkormányzat rendezvényein is jelen voltak.

 

LENGYEL NEMZETISÉG

Új tagokkal újjáalakult…

…az előző ciklusban feloszló lengyel nemzetiségi önkormányzat a XII. kerületben. A képviselő-testület elnöke, Bender Jonathan Andrzej elmondta, első programjukként november 11-én, a lengyel függetlenség napján megemlékezést szerveztek Piłsudski marsall szobránál, a Csörsz parkban.

A jövő évi tervek kapcsán Antos Gábor elnökhelyettes arról beszélt, hogy a lengyel–magyar történelmi kapcsolatok témájában vetélkedőt rendeznének általános iskolások számára. Ennek költségeihez a Bethlen Gábor Alapkezelőtől igényelnek támogatást. Pályázatuk pozitív elbírálása esetén valósulhatna meg a verseny, amelynek győztes csapatát egy lengyelországi kirándulással ajándékoznák meg. Terveik között kiállítások, zenei programok is szerepelnek, valamint arra is gondoltak, hogy a nyár elején a Hegyvidéki Napokon vagy szeptemberben a Hegyvidéki Sörfesztiválon ízelítőt adnak a mostanában reneszánszát élő lengyel sörkultúrából.

A közmeghallgatáson megjelenő érdeklődők közül többen is megfogalmazták javaslataikat. Volt, aki a korábbi, Lívia-villában rendezett összejöveteleket, lengyel–magyar barátsági programokat élesztené fel, míg más azt ajánlotta, tartsanak filmvetítéseket. Egy idős hölgy szerint a közelgő karácsony kiváló alkalmat szolgáltathat arra, hogy az itt élő lengyelek összejöjjenek, és közös énekléssel, beszélgetéssel meghitt hangulatban együtt töltsenek egy estét.A_hegyvideki_nemzetisegi_onkormanyzatok_meghallgatasai1

 

ROMA NEMZETISÉG

A többéves szünet után…

…októberben újjáalakuló XII. kerületi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, Ecseriné Boros Magdolna nagy vonalakban ismertette jövő évi terveiket. Az első negyedévben a roma és nem roma civil szervezetekkel, valamint más roma nemzetiségi önkormányzatokkal való kapcsolatfelvételre fókuszálnak, továbbá a roma lakosság felzárkóztatását szolgáló pályázati lehetőségeket kutatják fel.

A második negyedévben a tervek szerint roma napot szerveznek, ezen előadóművészek közreműködésével bárki betekintést nyerhet a roma kultúrába, hagyományokba. Az év második felében ismét a pályázati lehetőségek feltárásával foglalkoznak, Mikulás-nap alkalmából pedig kulturális és hagyományápoló rendezvényt tartanak, amelynek keretében megajándékozzák a Hegyvidéken élő roma gyerekeket.A_hegyvideki_nemzetisegi_onkormanyzatok_meghallgatasai5

z.