Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nyírfák az Alkotás utcában

Egyre melegebb az időjárás Budapesten, folyamatosan nő a napos órák száma, ezért fontos, hogy minél több árnyat adó fa legyen a közterületeken. Gerstl József, a Novotel Budapest City főkertésze nemrégiben tizenöt nyírfát ültetett el a szálloda Alkotás utcai oldalánál, a parkoló és a járda közötti zöld területen. A még jobb összhatás kedvéért tíz példányt fasorszerűen, ötöt pedig ligetesen elrendezve.

„Még 1983-ban közvetlenül az épület mellé több ugyanilyen fát ültettünk, ezek azóta szépen megnőttek, jól viselik a városi klímát. Nemcsak tavasszal és nyáron kizöldülve ékesítik környezetüket, hanem különleges, fehér törzsüknek köszönhetően akkor is kellemes látványt nyújtanak, amikor ledobják a lombkoronájukat” – indokolta a fajtaválasztást a parkot harminchét éve gondozó szakember.Nyirfak_az_Alkotas_utcaban

A Gesztenyés kert Novotelhez tartozó részén is folyamatosan zajlik a növényállomány megújítása. Részben a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával 2000 óta huszonhat az aknázómolynak ellenálló gesztenyefával bővült a százhúsz éves példányokkal is büszkélkedő fasor, amelyet négy fával maga Gerstl József hosszabbított meg az Alkotás utcáig. A fasor frissítése hamarosan folytatódik, ráadásul nem is akármilyen körülmények között. Az idén ünnepli századik születésnapját „Bálint gazda”, azaz Bálint György, aki rendszeresen részt vesz a park több évtizedes múltra visszatekintő famentő rendezvényein. Az idei programon a tervek szerint ő ülteti majd el az egyik csemetét.

Az új fák láthatóan jól érzik magukat a Gesztenyés kertben. Gerstl József elmondta, hogy az összes növény megerősödött, a tizenkilenc éve a helyükre kerülő példányok ma már közel tíz méter magasak.

Most azonban nem az ültetések, hanem az öntözőhálózatot kiszolgáló vezetékrendszer cseréje miatt lehet látni munkagödröket a parkban. A kivitelezés közben egy világháborús gránát került elő a földből, a robbanószerkezetet a tűzszerészek biztonságosan elszállították.

M.