Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Szavazas_kozteruletek_elnevezeserol

Szavazás közterületek elnevezéséről

Számos javaslat érkezett az egykori Hotel Olimpia helyén létesülő park, valamint az Eötvös út felső szakaszának kiváltására építendő, a Távcső utcával párhuzamos új út elnevezésére a Hegyvidéki Önkormányzat idén májusban megjelenő felhívása nyomán. Most a Hegyvidéken élők dönthetik el szavazataikkal, hogy a három-három kiválasztott ötlet közül melyek legyenek a befutók.
A Normafa rehabilitációja keretében – többéves előkészítő munka után – 2017 őszére befejeződött a Hotel Olimpia kisajátítási folyamata. Ezután következett a város legnépszerűbb és legszebb panorámájú kirándulóhelye mellett éktelenkedő, szebb napokat is megélt, menthetetlenül rossz állapotú szálló lebontása. Az épület helyén park létesül, amely várhatóan az idén őszre elkészül, a környéken élőkkel történt egyeztetések alapján.
A terület rehabilitációjának egy további fontos elemeként lezárták az Eötvös út legfelső, közel 200 méteres szakaszát. Ezzel együtt új út kialakítása kezdődött meg a Távcső utcával párhuzamosan, a lebontott egykori Hotel Olimpia vonalától a Konkoly-Thege Miklós útig.
A mostani szavazásban az új útszakasz neve kapcsán az egyik választási lehetőség Detre László (1906–1974) csillagászé, aki 1943-tól haláláig a svábhegyi csillagvizsgáló igazgatója volt, és tudományos munkássága elismeréseként kisbolygót neveztek el róla. Erdős Pál (1913–1996), a huszadik század egyik legkiemelkedőbb matematikusa, valamint Klein Rozália (1811–1854) operaénekesnő is szerepel a jelöltek között. A művésznő volt az, aki 1840-ben a kor színészeinek népszerű budai kirándulóhelyén, az akkor Viharbükknek nevezett híres fánál elénekelte Bellini Normájának nagyáriáját – ennek emlékére lett később Normafa a neve az egykor ott álló öreg bükknek és környezetének.
A leendő park szavazásra bocsátott elnevezései között szintén megtalálhatjuk Detre László csillagász nevét. Rajta kívül a Svábhegyen született Eötvös Loránd (1848–1919) fizikusra, politikusra, akadémikusra, egyetemi tanárra és hegymászóra is voksolhatunk, aki 1889–1905-ig a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, 1894–95-ig Magyarország kultuszminisztere volt. A harmadik jelölt Glück Frigyes (1858–1931) szállodaiparos, az első pincériskola alapítója, várospolitikus, 1904 és 1910 között a Svábhegyi Egyesület elnöke, műgyűjtő és mecénás. Kezdeményezőként az ő nevéhez fűződik a János-hegyi Erzsébet-kilátó, valamint a Látó-hegyen lévő Árpád-kilátó kialakítása.
Az új út és park elnevezésére az önkormányzat honlapján, a www.hegyvidek.hu címen lehet szavazni augusztus 25-ig. A két legnépszerűbb névjavaslat a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete elé kerül, a végső döntést pedig az ügyben illetékes fővárosi közgyűlés hozza meg. Az új közterületeket a tervek szerint ősszel adja át az önkormányzat.

sz.