Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Történelmi jövőképek

„A tragikusan fiatalon elhunyt szerző e könyvéből nem pusztán egy, a világban nyitott szemmel járó fiatalember tapasztalásait, hanem a tényeket tudományos, elméleti, olykor filozófiai alapon tovább gondolni tudó és merő egyén sokrétű, de egyirányba mutató végkövetkeztetéseit ismerhetjük meg” – fogalmaz dr. Szabó Balázs Bárczi Zoltán Új korszak hajnalán című könyvének hátoldalán.

Bárczi Zoltán 1968-ban született Budapesten, a XII. kerületi Németvölgyi Általános Iskolába járt, majd a Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett, és az ELTE jogi karán diplomázott. A különböző országok és kultúrák közötti széles látókörét sok utazásának és számos ösztöndíjának köszönheti. Tanult a többi között Pennsylvaniában, dolgozott a New York-i Magyar ENSZ Missziónál, és Brüsszelben is vállalt munkát. Felívelő pályáját 2002-ben bekövetkező, tragikus hirtelenségű halála akasztotta meg.Tortenelmi_jovokepek

Szülei révén 2003-ban már megjelent egy posztumusz könyve, Féllábbal a Jövőben címmel. A szintúgy posztumusz kiadású Új korszak hajnalán a mostani világméretű tendenciákat figyelve is aktuális lehet. A könyv alcíme – Gondolatok a történelem törvényszerűségeiről – jelzi, hogy a leírt jövőképek többek szimpla jóslatoknál.

Az első fejezet olyan témákat taglal, amiknek a mondanivalója igencsak időszerű: ilyen például a földi környezet további károsodásának megakadályozása, az ezzel kapcsolatos konfliktusok kezelése vagy a vallások elemzése különböző szempontokból. Kína világhatalmi tényezővé válását is megpendíti már az író; a második fejezetben kifejti, hogy a történelmi fókuszpont Európáról az Egyesült Államokra helyeződik át, majd onnan keletre mutat, leginkább Kínára. Az utolsó rész címe a Virtuális birodalmak, ebben a civilizációk alapján osztja keleti és nyugati részre a világot. Ugyancsak mai probléma a könyv végén említett, úgynevezett „új háború” is, ami a terrorizmus veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Érdemes végigolvasni a 239 oldalt mindazoknak, akiket érdekelnek a 21. század lehetséges történelmi jövőképei, és szívesen gondolkodnak is minderről.

FG