Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Vezetett túrák az egészségért

Egy erdei séta az év bármely időszakában feltölti az embert, a nyári melegben pedig az árnyat adó lombok még inkább kellemessé teszik a természetben való tartózkodást. A Normafát, ahol a város központjához képest mindig egy kicsit hűvösebb van, ilyenkor is sokan felkeresik, hogy sétáljanak, sportoljanak, vagy akár azért, hogy felmérjék fizikai állapotukat.

Ez utóbbihoz a Budapesti Szent Ferenc Kórház által kitalált és a Hegyvidéki Önkormányzat által egy évvel ezelőtt megvalósított, szív alakú túrajelzéssel ellátott kardioösvény nyújt segítséget. A speciális túraútvonal teljesítése elsősorban a szív- és érrendszeri betegséggel, magas vérnyomással élők, valamint cukorbetegek számára ajánlott, de egészségeseknek is érdemes kipróbálniuk betegségmegelőzési céllal.Vezetett_turak_az_egeszsegert

Mindenki a kondíciójától függően döntheti el, hogy a 3 és fél, a 4 vagy az 5 kilométeres útvonalat járja be – ez utóbbi a Normafánál lévő síházat köti össze a János-hegy csúcsával. Az ösvényen összesen négy pihenőhely van, ahol az információs táblák iránymutatásait követve lehet pulzust mérni. Ez történhet manuálisan, azaz a csukló belső oldalán kitapintható ütőerünket megérintve, az érezhető lüktetések egységnyi idő alatt történő megszámlálásával, vagy pulzusmérő órával.

A pulzusértékeket a kiindulópontról elvihető túralapra lehet feljegyezni, majd a kör végén egy zárt gyűjtőládába dobni. Az adatokat szakemberek értékelik ki a Budapesti Szent Ferenc Kórházban. Amennyiben olyan eltérést látnak, ami orvosi vizsgálatot vagy konzultációt igényel, a megadott telefonszámon, e-mail-címen felveszik a kapcsolatot az érintettel, és előjegyzik kardiológiai szakrendelésre. Az intézmény tapasztalatai alapján a vezetett túrákon megjelenők három százalékánál derül ki, hogy betegek, és invazív beavatkozásra – koszorúér-tágításra, szívműtétre, pacemakerbeültetésre – van szükségük.

A kardioösvényt a legtöbben önállóan járják végig (a nagy érdeklődésre utal, hogy már mintegy tízezer darab elfogyott a Normafánál kihelyezett információs füzetekből), ugyanakkor a kórház által szervezett, gyógytornászok, egészségügyi szakemberek által vezetett túrákra is sokan jelentkeznek. Ezek nyáron is rendszeresen indulnak.

d.

A vezetett túrákra a normafatanosveny@szentferenckorhaz.hu e-mail-címen lehet jelentkezni.