Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sikeres idényt zártak a vakfocisták

Évek óta a MOM Sport az otthona a LÁSS Egyesület vakfocicsapatának, így magától értetődő, hogy az idén is a Hegyvidéken került sor a Közép-Európai Vakfoci Liga magyarországi fordulójára, amely a bajnokság végső helyezéseiről is döntött. Habár a hazaiak végül nem tudtak előrébb lépni, büszkék lehetnek az egész éves teljesítményükre.

A LÁSS Egyesület kezdeményezésére az idén hatcsapatosra bővült a Közép-Európai Vakfoci Liga mezőnye, ez pedig egyszersmind azt jelentette, hogy a kétnapos záróforduló volt az eddigi legnépesebb vakfocitorna Magyarországon. A támogatóknak, a többi között a meccseknek helyet adó MOM Sportnak és az MLSZ UEFA Grassroots programjának köszönhetően ehhez illő rendezéssel rukkoltak ki a házigazdák. A nagy meleg ugyan megnehezítette a játékosok dolgát, a mérkőzések iramára nem lehetett panasz. Egyedül az ebben a sportágban fontos szerephez jutó, ám a hőségben alaposan felforrósodott palánk okozott némi kényelmetlenséget.
A LÁSS a hatodik helyről várta a zárást, de hátránya mindössze két pont volt az újonc bécsi csapattal szemben, míg a negyedik prágaiak három ponttal gyűjtöttek kevesebbet a harmadik Wrocławnál. Az első két hely sorsa sem dőlt még el, hiszen a Krakkó mindössze négy ponttal állt az éllovas Brno mögött, így igazán izgalmasnak ígérkezett a hajrá.
Mindjárt az első meccsen feljebb léphetett volna a képzeletbeli tabellán a hazai alakulat, amely hiába alakított ki számos helyzetet a Béccsel szemben, egyiket sem sikerült gólra váltania, így mindkét csapat egy-egy ponttal gazdagodott. A második körben a Prága már kapitulált, Szabó István találata a három pont megszerzését jelentette. Az utolsó meccsen a Wrocław egy góllal felülmúlta a magyarokat, és a bécsiek sem tudták szaporítani pontjaik számát, így az első nap után megmaradt a kétpontos különbség a két csapat között.Sikeres_idenyt_zartak_a_vakfocistakMásnap a LÁSS ismételten bebizonyította, hogy a legjobbakkal is felveszi a versenyt, hiszen a liga első két helyezettjével, a Krakkóval és a Brnóval egyaránt nulla–nullás döntetlent játszott. Ennél is fontosabb, hogy játékban sem maradt el neves ellenfeleitől, sőt mindkétszer könnyen meglepetést okozhatott volna.
Az összesen lejátszott tizenöt mérkőzés végül nem változtatta meg a Közép-Európai Vakfoci Liga 2018–2019-es szezonjának végeredményét. A bajnokságot az Avoy MU Brno nyerte, a második helyet a Wisła Krakow – Blind Football szerezte meg, harmadik lett a Śląsk Wrocław, negyedik a BSC Prague, ötödik az ÖBSV Vienna, míg a LÁSS a hatodik helyen végzett.
A magyarok idényét értékelő Forgács Szabolcs szerint sokat jelent a csapat számára, hogy részese lehet a Közép-Európai Vakfoci Ligának. „Folyamatosan keressük azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a sportág iránt, de nem tudnak heti rendszerességgel Budapestre utazni az edzésekre. Nekik szeretnénk segítséget nyújtani eszközökkel, amiben a LÁSS mellett a BAK is kiemelt szerepet vállal. A Közép-Európai Vakfoci Liga jövőjével kapcsolatban egyelőre annyit mondhatok, hogy további egyesületekkel zajlanak egyeztetések, ugyanis a következő cél a bajnokság nyolccsapatossá bővítése. Létfontosságú a fejlődéshez ez a liga, kell a játéklehetőség, a kihívás a focistáknak, ez motiválja őket igazán – beszélt a részvétel előnyeiről a LÁSS Egyesület ügyvezetője, aki azt is elmondta, hogy sikerük kulcsa a kimagasló csapategység. – Ez a valódi erősségünk, és persze az is, hogy szívesen tanulunk, élvezzük a játékot. A csapat együtt fejlődik, új felállásokkal, taktikai elemekkel próbálkozunk. Leginkább az éles helyzetekből tanulhatunk, ezért is igyekszünk minél több meccset játszani.”
Az irány jó, amit bizonyít a válogatottak világranglistáján elfoglalt 31. hely. Ennek értékét növeli, hogy a magyarok többnyire csak klubcsapatokkal mérkőznek.
Az idei szezonban több kitűnő eredményt is elért a LÁSS csapata. Egy nappal a Közép-Európai Vakfoci Liga zárófordulója előtt a Budapesti Atlétikai Klubbal mérkőzött meg az Értéksziget Vándorserlegért, és büntetőkkel megnyerte a meccset. Májusban harmadik helyen végzett a Vakok Nemzetközi Sportszövetsége (IBSA) által szervezett krakkói fejlesztőtornán – Euro Challenge Cup –, amelyen magyar válogatottként szerepelt.
A csapat októberben érte el fennállása eddigi legjobb eredményét: négy német és egy lengyel ellenféllel szemben, a német bajnok St. Paulit megverve, második lett a Szászország Kupán. A torna legjobb játékosának Tóth Gábort választották a szervezők.
A LÁSS csapatkapitánya, Szabó István két évvel ezelőtt a Respect kampány egyik reklámarca lett, első magyarként. Az #equalgame zárórendezvényén, az Európa Liga-döntő előtt Lyonban együtt focizott – sőt, büntetőpárbajban le is győzte őket – a közelmúlt nagy sztárjai közül Luis Figóval, Eric Abidallal, a legjobb női játékossal, Ada Hegerberggel és az Európa-bajnok Shanice van de Sandennel.
A LÁSS Egyesület igyekszik növelni a sportág ismertségét, ezért rendszeresen barátságos mérkőzéseket szervez. Külföldi egyetemisták, baráti társaságok is kipróbálhatják, milyen érzés vakon focizni. Iskolákba, fesztiválokra is jár a LÁSS, az EFOTT és a Sziget Fesztivál közönsége a segítségével ismerhette meg ezt a játékot. Mindemellett egy más jellegű sikerben is szerepet vállalt az egyesület: Varga Dzsenifer a vakfociról készített felvételeivel második helyezést ért el a 37. Magyar Sajtófotó Pályázaton, a Sport (sorozat) kategóriában.

sm.

További információk a LÁSS Egyesületről: http://lassegyesulet.hu, http://facebook.com/lassegyesulet, http://facebook.com/vakfoci