Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Társasházak liftfelújítását segítené az önkormányzat

Segítséget nyújtana a Hegyvidéki Önkormányzat a társasházak számára annak érdekében, hogy igénybe tudják venni a felvonók felújításához, cseréjéhez, valamint új liftek építéséhez is felvehető állami kamattámogatott kölcsönt – ennek lehetővé tétele érdekében rendeletmódosítást fogadott el a képviselő-testület. Közösségépítő, civil programok támogatásáról, továbbá szolgálati lakások építési koncesszióban történő létrehozásáról is tárgyaltak az önkormányzati képviselők legutóbbi ülésükön.

A Hegyvidéki Önkormányzat pályázati rendszerben hosszú évek óta vissza nem térítendő támogatást nyújt a társasházak felújítási kiadásaihoz. A támogatandó célok között elsődlegesen a városképet javító homlokzatfelújítási munkálatok szerepelnek, de vis maior esetén egyéb hibaelhárítások kapcsán is számíthatnak az önkormányzatra a bajba jutott lakóközösségek.

A társasházi felvonók felújítása, cseréje, valamint újak létesítése is mindinkább prioritásként kezelendő igényként jelentkezik, a Hegyvidéken ugyanis egyre több idős ember él. Az ő életminőségüket nagymértékben befolyásolja, van-e a házukban működőképes lift, ezért a lakások akadálymentesítése érdekében meghirdetett Otthon megöregedni program folytatása mellett a felvonók használhatóságát, meglétét érintő új támogatási formát is bevezetne a XII. kerület. Ez a támogatás az időseken kívül a babakocsival, kerekesszékkel közlekedők mindennapjait is megkönnyítené.Tarsashazak_liftfelujitasat_segitene_az_onkormanyzat

Mivel a lakástakarék-pénztáraknál elhelyezett új megtakarítások után az állam már nem biztosít támogatást, ezért a társasházak körében várhatóan felértékelődik az állami kamattámogatott kölcsön felvételének lehetősége. Ebben a konstrukcióban a lakásszövetkezeti vagy társasházi közös tulajdonú részek korszerűsítéséhez, felújításához felvett kölcsön kamatát az első öt évben 70%-os, a második öt évben pedig 35%-os arányban átvállalja az állam.

Az önkormányzat azt tervezi, hogy az állami kamattámogatást igény esetén kiegészíti, így a társasházi hitel kamatmentessé válna, továbbá óvadéki betétet biztosítana a bank számára, ha a ház nem rendelkezik teljeskörűen saját fedezettel. A képviselő-testület a legutóbbi ülésén, annak érdekében, hogy kiírható legyen az önkormányzati pályázat, módosította az államháztartáson kívüli források (támogatások) átadásának, átvételének rendjéről szóló helyi rendeletet. A pályázati támogatásokra 10 millió forintot biztosít az idei költségvetés.

Módosította a testület az önkormányzat 2019. évi költségvetési rendeletét. Tüttő Kata (MSZP) képviselő kérdései kapcsán Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy a Városmajor utca 71. szám alatt lévő, az Angelica Leánykar és a Hegyvidéki Sportközpont által közösen használt régi épület felújítására többletforrást biztosítanak, mivel rosszabb állapotban van, mint arra korábban számítottak. A Városmajor utca 70. alatt található, kiürített ingatlan bontására pedig azért csoportosítanak át forrásokat, mert a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika ott építené fel új diagnosztikai tömbjét, és a kerület számára előnyösebb, ha önmagában a telket értékesítheti az államnak.

A Városmajor utca 70. szám alatt tervezett egészségügyi fejlesztés megvalósítását segíti a hatályos Kerületi Építési Szabályzat módosítása. Az ingatlanra vonatkozóan 16-ról 18,5 méterre változik a párkánymagassági előírás, így az új épület illeszkedni tud majd a csatlakozó lakóépülethez. A változtatás lehetővé teszi azt is, hogy az új tömb terepszint alatti résfala 1,2 méterrel benyúlhasson az Acsády Ignác utca alá.

Az Alkotás utca 21. szám alatt fekvő épületben az önkormányzat építési koncesszió keretében hozna létre szolgálati lakásokat. Pokorni Zoltán elmondta, hogy a XII. kerületi bölcsődék, óvodák és a Hegyvidéki Szociális Központ évek óta munkaerőhiánnyal küzdenek, amiben jelentős szerepet játszik, hogy a közalkalmazottak számára szinte megfizethetetlenek a megdrágult fővárosi albérletek. Pályázati támogatást csak munkásszálló építéséhez biztosít a kormány, ennek feltételei viszont nem illeszkednek az intézményi dolgozók igényeihez, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy piaci szerepelővel próbál szövetkezni.

A polgármester kiemelte, hogy közbeszerzési eljáráson választanák ki az albérletházat építési koncesszióban kialakító vállalkozást. Jelenleg mintegy húsz szolgálati lakásra lenne igény a kerületi intézmények részéről, a többi, nagyjából negyven lakást meghatározott ideig a beruházó hasznosíthatná – az épület tulajdonjoga azonban az önkormányzaté maradna.

Eredményt hirdetett a képviselő-testület a civil szervezetek közösségfejlesztő programjainak támogatására kiírt pályázaton. Az idén összesen harmincan pályáztak, programjaikat – részben vagy egészben – kivétel nélkül támogatta az önkormányzat. A helyi közösségek összesen tízmillió forintot kaptak kulturális, szociális, népjóléti, esélyegyenlőségi, egészségügyi és sporttematikájú rendezvényeik, tevékenységeik megvalósítására.

sz.