Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ne hagyjuk elhatalmasodni az asztmát!

Hiába jól kezelhető betegség a légúti asztma, ha sokan nem tartják be az orvosi utasításokat – hangzott el az asztma világnapja alkalmából az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben megtartott sajtótájékoztatón. Arról is szó esett, hogy a legújabb nemzetközi ajánlás szerint az azonnali hatású hörgőtágítókat a gyulladáscsökkentőkkel együtt kell alkalmazni.

Világszerte több száz millióan szenvednek légúti asztmában, pedig a megfelelően kezelt, jól beállított asztmás beteg tünetmentesen élhetne. Ezt kell elérni! – szögezte le dr. Ostoros Gyula, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke az asztma világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A hazai helyzetről elmondta, hogy Magyarországon közel félmillió a betegek száma, ugyanakkor csak 300 ezren járnak orvoshoz. A többiek általában enyhe tüneteket produkálnak, ezért tartanak igényt segítségre, míg a páciensek legalább fele rendszertelenül használja a megelőzéshez szükséges gyógyszerét.

Korábban meglehetősen kellemetlen és nehézkes volt a kezelés. Tíz-húsz évvel ezelőtt következett be az áttörés, amikor piacra kerültek az intravénás gyógyszereket kiváltó eszközök. Ezekkel egyszerű, gyors és fájdalommentes az inhalatív szteroidok bejuttatása a szervezetbe. Szinte nincs mellékhatásuk, és mivel nem jutnak a vérbe, azonnal hatnak. Ha a beteg betartja az utasításokat, és rendszeresen eljár kontrollra, életkilátásai teljesen megegyeznek az egészséges emberekével. Ehhez járul hozzá az Asthma Zero program, amely segíti időben felismerni a kórt, és megfelelő motivációt biztosít ahhoz, hogy a betegek betartsák az orvosi utasításokat, és végigcsinálják a kezelést.

Dr. Laki István gyermektüdőgyógyász arra hívta fel a figyelmet, hogy gyerekkorban 8-10 százalék az asztma gyakorisága. A kicsik ráadásul intenzívebben találkoznak a rizikótényezőkkel. A légúti asztma valójában egy krónikus gyulladás, amire állandóan figyelni kell. Ezért a páciensek többfajta preventív gyógyszert kapnak; ha megfelelően szedik ezeket, nagyszerű eredmények érhetők el.Ne_hagyjuk_elhatalmasodni_az_asztmat

A gyermektüdőgyógyász a hazai ellátórendszer hatékonyságáról is beszélt. Magyarországon évtizedek óta nem halt meg gyerek asztma miatt, miközben más jóléti társadalmakban ez még mindig előfordul. Ez a hatékony társadalombiztosításnak, ellátórendszernek köszönhető, valamint nagymértékben annak, hogy a gyógyszerek alig 1-2 ezer forintba kerülnek havonta. Ma már ambulánsan kezelhető az asztmás betegség, kórházi ellátásra csak elvétve van szükség.

Prof. dr. Tamási Lilla elmondta, hogy az asztma örökletes, gyulladásos betegség, és a gyulladás kezelése a legfontosabb. Külső ágensek növelhetik a rizikóját, asztmás rohamot válthatnak ki például a pollenek, de akár mentális problémák is növelhetik a kockázatát. Jellegzetes asztmatikus tünet a terheléses nehézlégzés és az éjszakai köhögés, illetve ezek váltakozása. Sokáig tünetmentes lehet, de ekkor is használni kell az inhalatív eszközöket.

Sok asztmás beteg elfogadja az életminőség romlását, holott az esetek 90-95 százalékában megvalósítható a tökéletes, tartós tünetmentesség, ami azt jelenti, hogy az asztma nem befolyásolja a fizikai teljesítményt. Nem kell tehát megtanulni együtt élni a panaszokkal, elfogadni az akut állapotromlásokat, mert a belélegzett szteroidok segítségével a gyulladás kordában tartható.

Ezért jött létre az Asthma Zero program, amely a betegség következményeire és a kezelés lehetőségeire egyaránt felhívja a figyelmet. A cél az, hogy minél kevesebbszer legyen szükség rohamoldó gyógyszerek alkalmazására. Kiderült ugyanis, hogy ha csak azonnali hatású rohamoldót használ a beteg, és elhagyja a gyulladásgátlókat, azzal hosszabb távon komolyan károsíthatja a saját egészségét. Nem véletlen, hogy néhány napja a nemzetközi protokoll is megváltozott.

Az új ajánlás szerint a hörgtágítók bevitele mellett már enyhe fokú betegség esetén is javallott az inhalációs kortikoszteroid-tartalmú gyulladásgátlós kezelés. Fenntartó, megelőző kezelésre kell törekedni, mert azzal szinte biztosan elkerülhető az orvosi beavatkozást igénylő akut állapot. Súlyos esetekben a biológiai terápia jelenthet megoldást – ismertette az Asthma Zero programot dr. Tamási Lilla, aki a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának egyetemi tanára.

Tizenkét éve él együtt az asztmával Baginé Örsi Orsolya, és mindenben megerősítette az elhangzottakat. Mint mondta, már valamennyi tünettel találkozott, pollenallergiásként éjszaka gyakran fulladt, nem tudott sportolni, nehezére esett a lépcsőzés. Félévente egyszer jár ellenőrzésre, kezelésre, az utolsó rosszabb időszaka hat esztendővel ezelőtt volt. Azóta elkerülik a panaszok, két gyermeket szült, teljes életet él. Hangsúlyozta: pontosan betartja az orvosi utasításokat, beszedi a megelőzéshez szükséges gyógyszereket Mindezek mellett sokat segít a tünetmentesség elérésében a lelki nyugalom és a stresszmentesség.

sm.