Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Még több kamera a biztonságunkért

Tovább bővítette a XII. kerületi térfigyelő rendszert a Hegyvidéki Önkormányzat. A már meglévő nyolcvan mellé ezúttal nyolc helyszínre került ki kilenc új kamera. A közterületek biztonságát növelő eszközök hivatalos beüzemelésén Pokorni Zoltán polgármester és dr. Váczi János alpolgármester is részt vett.

Önkormányzati forrásokból 2013-ban kezdődött meg a hegyvidéki térfigyelőkamera-rendszer kiépítése. Az első tizenkét kamera az akkor megújuló városmajori parkban növelte a biztonságérzetet. A kedvező tapasztalatok és a visszajelzések alapján a Hegyvidéki Önkormányzat azóta minden évben fejleszti a hálózatot, ennek is köszönhető, hogy folyamatosan javulnak a XII. kerület bűnügyi statisztikái.
Szeptemberben a Magas út–Szélső út sarkára, a Mindszenty-szoborhoz, a Libegő alsó végállomásához, a Lóvasút rendezvényközponthoz, a Béla király út–Zugligeti út–Harangvölgyi út találkozásánál, a Fodor utca–Pagony utca–Thomán István utca csomópontjában, a Városmajor utca és a Diós árok sarkán, valamint a Diós árokban és a Szamóca utcai kereszteződésben telepítettek a szakemberek éjjel-nappal működő, mozgatható és fix kamerákat. Az utóbbi helyszínre mindjárt kettőt, ezek feladata a többi között az ottani parkolók 24 órás megfigyelése.Meg_tobb_kamera_a_biztonsagunkertAz alkalmazott technológia nemcsak minőség és használhatóság, hanem megbízhatóság tekintetében is megfelel az elvárásoknak, hat év alatt mindössze egyetlen kamerát kellett kicserélni. Ebben szerepet játszik a gondos karbantartás: az eszközöket kéthavonta tisztítják és ellenőrzik – hangzott el a kamerák hivatalos átadásán, amelyen Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy a rendszer kiépítését, pártállástól függetlenül, a képviselő-testület több tagja is kezdeményezte.
„A kerület sajátos domborzati viszonyai miatt a telepítés nem mindig egyszerű feladat. Arról, hogy hol van szükség fejlesztésre, a Hegyvidéki Rendészet és a kerületi rendőrkapitányság szakmai javaslata alapján születik döntés, nem a magát befolyásosnak gondoló lakók rendelik meg a kamerát a házuk elé” – emelte ki a polgármester, majd megemlített néhányat a helyszínválasztást befolyásoló szempontok közül. Ilyen például az autótolvajok lehetséges menekülő útvonalainak bekamerázása, egyebek közt azoké az útszakaszoké, amelyeknek csak egy ki- és bejárata van.
Csillebércre azért került ki most kamera, mert az ott élők úgy gondolják, a hulladékgyűjtőt kerületen kívüliek is használják, ezért telnek meg idő előtt. A Diós árokba pedig kifejezetten a rendőrség kérésére szereltek fel új térfigyelőket, hogy ezzel is védjék a gépkocsifeltörőktől a János kórházba érkezők autóit.
„Jól látható, ahogyan évről évre fejlődik a technika, egyre jobb a képminőség. Büszkék vagyunk a rendszerre, jól tettük, hogy annak idején belevágtunk a fejlesztésbe. Már csak azért is, mert a megelőzést is szolgálja, a kamerák puszta jelenléte komoly visszatartó erő. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeket látva a bűnözők inkább elkerülik a megfigyelt területeket” – mondta Pokorni Zoltán, hozzátéve, hogy a lehetőséget kihasználva a rendőrség már számos alkalommal kikérte, és nyomozásokhoz, felderítésekhez használta fel a felvételeket. Ennek ugyanakkor szigorú szabályai vannak, a személyiségi jogokat mindenkor tiszteletben kell tartani.
A kamerák kiválóan használhatók a közlekedési kihágások elkövetőinek utólagos beazonosítására – a képekről a rendszám is leolvasható –, vagy akár azonnali intézkedésre. Sokszor előfordul, hogy a rendszer által közvetített képeket figyelő szakemberek riasztják a rendészet járőreit, vagy szükség esetén a rendőrséget. Emlékezetes a Csörsz utcában végrehajtott kábítószer-ellenes akció, amihez a bűnüldöző szervek a kerületi kamerarendszert is igénybe vették.

MM.