Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ne a kukába dobjuk a veszélyes hulladékot!

A Hegyvidéki Önkormányzat november közepén ismét veszélyeshulladék-gyűjtést szervez. Az elmúlt években gyakorlattá vált, hogy az FKF Nonprofit Zrt. tavasszal, a lomtalanítással egy időben gyűjti össze a kommunális hulladék vagy a lomok közé nem helyezhető, környezetre veszélyes anyagokat, ősszel pedig – hogy legalább félévente legyen mód ezek leadására – a XII. kerület hirdet hasonló akciót.

A következő gyűjtésre, aminek pontos helyszínét és időpontját a későbbiekben hirdeti meg lapunkban a Hegyvidéki Zöld Iroda, a többi között elektronikai hulladékot, higanytartalmú izzókat, fénycsöveket, használt akkumulátorokat, elemeket, megmaradt festéket és ragasztót, bőrhulladékot, szerves oldószereket, hígítót, használt étolajat, fáradt olajat és olajos szilárd hulladékot vihetnek a Hegyvidéken élők. Gumiabroncsot, feleslegessé vált gyógyszereket, növényvédő, rovar- és rágcsálóirtó szereket, kiürült hajtógázas sprayflakonokat, továbbá a háztartásokban használt savakat, lúgokat, fertőtlenítő- és tisztítószereket szintén átvesznek a kezeléssel megbízott cégek munkatársai. Azbeszttartalmú építő- és szigetelőanyag, valamint hungarocellhulladék leadására ezúttal nem lesz mód.

Nagy szükség van a veszélyes hulladékok szervezett gyűjtésére, ha ugyanis nem ártalmatlanítják szakszerűen azokat, óriási károkat okozhatnak környezetünkben. A nem megfelelően kezelt hulladékokat, azok bomlástermékeit a csapadékvíz bemossa a talajba. Így elszennyeződik a talaj felszíne, majd az anyagok bekerülnek a talajvízbe, ahol az áramlás révén a vízbázisokat és az élővilágot veszélyeztetik. Az elektronikai hulladékok esetében kadmium, ólom, higany, króm és még számtalan más mérgező anyag szennyezheti a környezetet.

d.