Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Biztonságosan indul az óvodai év

Az idei szünidő több szempontból is rendhagyó volt a Hegyvidéken, az önkormányzati fenntartású óvodák például nem zártak be a nyári időszakban. Az új nevelési év szeptember 1-jén kezdődik. A részletekről Fonti Krisztina alpolgármestert kérdeztük.

– Hogyan telt a nyár az önkormányzati fenntartású óvodákban?

– Gyakorlatilag szünet nélkül nyitva tartott a kilenc önkormányzati fenntartású óvoda, az ismert okok miatt nem tértünk át az egyébként szokásos nyári ügyeleti rendszerre. Ezért nagy köszönet illeti az óvodapedagógusokat, akik ebben a helyzetben is kitűnő munkát végeztek, és végeznek most is.

– Változott a napi munka az utóbbi hónapokban?

– Igen is meg nem is. „Normális” körülmények között az ügyeleti rendszerben sokkal több a játék, a szabadfoglalkozás, és kevesebb a célzott fejlesztés. Az utóbbi három hónapban viszont a pedagógusaink gyakorlatilag úgy dolgoztak, mintha a nevelési év közepén, végén jártunk volna. A szabad játék mellett fontos szerepet kapott az irányított játék, amellyel az óvodapedagógusok, fejlesztőpedagógusok a célzott fejlesztést – az anyanyelvi, értelmi, érzelmi, beszéd-, szókincs-, mozgásfejlesztést – valósították meg az egész napi nevelőmunka során.

– Sikerült elérni a célokat?

– Az biztos, hogy az óvodák mindent megtettek, felkészítették a váltásra az iskolába indulókat. Büszkék lehetünk a dolgozóink teljesítményére, és persze a gyerekekre, a szülőkre is, mindenki átérezte az utóbbi időszak nehézségeit. A pedagógiai szempontok nem változtak, a körülmények azonban igen. Még több figyelmet fordítottunk, és fordítunk a kicsik, családjaik és természetesen a munkatársaink egészségének védelmére. Rendszeresen teszteltük dolgozóinkat a COVID-19 vírusra, ez is a megelőzés része. Ugyanígy elengedhetetlen a folyamatos és alapos fertőtlenítés, a napi többszöri kézmosás. A feltételeket az önkormányzat biztosítja, gondolok itt a fertőtlenítő takarítószerekre és a kézmosókra. Ez utóbbit a gyerekek nagy lelkesedéssel használják; a tapasztalatok azt mutatják, hogy valóban fegyelmezettek, megértették, miért fontos ez.Biztonsagosan_indul_az_ovodai_ev

– Milyen egyéb óvintézkedések vannak érvényben?

Mindennél fontosabb, hogy akadályozzuk a vírus terjedését. Ezért arra kérjük a szülőket, hogy az épületeken belül hordjanak maszkot, a bejáratoknál pedig fertőtlenítőket helyeztünk el. Vigyázzunk egymásra – amihez hozzátartozik, hogy a tüneteket produkáló gyerekeket a szülők ne vigyék óvodába!

– Áprilisban megtörtént a beiratkozás. Mik a tapasztalatok?

– Elektronikus úton lehetett beadni a jelentkezéseket, az e-ügyintézés jól vizsgázott. Ami még fontosabb, hogy senkit nem kellett elutasítani, mindenki felvételt nyert valamelyik óvodába. Ráadásul alig voltak olyanok, akik nem az elsőnek megjelölt és nem körzetes intézménybe kerültek. Az utóbbi években jelentős férőhelybővítések történtek, így teljesíteni tudjuk a növekvő igényeket.

– Mi várható szeptembertől, hogyan működnek majd az óvodák?

– Követjük a kormányrendeleteket, -határozatokat, ezeknek megfelelően szervezzük a működtetést. Rendkívül érzékeny időszak következik, különösen lényeges, hogy ne adjunk esélyt a vírusnak. Még jobban kell ügyelni arra, hogy az öltözőkben, a mosdókban és az udvaron a csoportok ne keveredjenek, meglegyen a védőtávolság és a rendszeres fertőtlenítés, ami kiterjed a gyakran megfogott tárgyakra is! Gondolok itt a kilincsekre, a csapokra, az evőeszközökre. A játékok, sporteszközök, játszótéri eszközök felületét is rendszeresen fertőtlenítjük majd.

– A szülők mire figyeljenek?

A nevelési-oktatási intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek látogathatja. A szülők kötelessége, hogy amennyiben tüneteket észlelnek, gondoskodjanak orvosi vizsgálatról. Továbbá azonnal értesítsék az óvodát, ha gyereküknél fennáll a koronavírus-gyanú vagy az igazolt fertőzés!

sm.