Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Már lehet jelentkezni az úszótanfolyamokra

Ha sportolásról van szó, az ősz egyik csalhatatlan jele, hogy beindul a nagyüzem az uszodákban, az iskolakezdettel párhuzamosan ismét járni lehet csoportos és egyéni úszásoktatásra. Most sincs ez másként, a Városmajor utcai Hegyvidéki Sportközpont és a Csörsz utcai MOM Sport már meg is meghirdette népszerű tanfolyamait.

Számos sportolási lehetőséget kínál az óvodás és iskolás korosztályoknak a Hegyvidéki Önkormányzat. Az ötödikeseknek rendezett Hegyvidéki Olimpia az egész tanévet felölelő versenysorozat, de emellett a vízi sportok is kiemelt szerepet kapnak. Az országban az elsők között a XII. kerületi általános iskolákban vezették be a kötelező úszásoktatást, és tanfolyamokra is járhatnak a gyerekek, akik a csoportos mellett akár egyéni képzést is választhatnak.
A járványügyi helyzet ellenére szerencsére szeptembertől sem kell lemondani az úszásról. A Városmajor utcai uszodában a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft.-hez tartozó Hegyvidéki Úszóiskolába lehet jelentkezni. Hétköznap 15.15–18.15 óráig zajlanak a háromnegyed órás foglalkozások, amiken mindig jut idő a játékra is. A résztvevők – előzetes szintfelmérést követően – vízhez szoktató, kezdő, mély vízhez szoktató, félhaladó és haladó csoportokban tanulják az úszást, így biztosított a folyamatos fejlődésük.
Móczán Mónika, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője elmondta, hogy lehetőség szerint kis létszámú csoportok indulnak: „Bár ilyenkor is egyszerre többen vannak a vízben, oktatóink ugyanúgy figyelmet fordítanak az egyéni képzésre. A biztonságos úszástudás megszerzéséhez időre van szükség, de így gyorsabban lehet eredményt elérni. Azok a gyerekek, akik megtanultak úszni, házon belül versenyúszásra, öttusára vagy szinkronúszásra is jelentkezhetnek.” A sportvezető hozzátette, hogy a felnőttek számára is van ajánlatuk: „Hétfőtől péntekig este hét és nyolc óra között az idősebbeké a medence, nekik tartunk úszásórákat. Akár teljesen kezdők is jöhetnek, vagy olyanok, akik a technikájukat szeretnék felfrissíteni.”
Nyolc és négy alkalomra szóló bérletek vehetők igénybe, az utóbbiak kizárólag a pénteki idősávokban érvényesek – beszélt a tanfolyamokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról Jasku Marcell. Betegség vagy más okból történő hiányzás esetén a bérlet lejártáig van lehetőség a pótlásra. Továbbra is él a testvérkedvezmény, ez gyermekenként 500 forint jóváírást jelent. Az első turnus augusztus 31-én kezdődik, az idei utolsó december 18-ig tart.
A Csörsz utcai MOM Sportban egész tanévben a délutáni idősávokban folyik az oktatás. Az első felmérő és a beiratkozás augusztus 26–27-én 16.30–18.00 óráig lesz, az úszópalánták a tudásszintjük és a korcsoportjuk alapján kapnak besorolást – mondta el lapunknak Bencze András, az uszoda vezetője. Mint emlékeztetett, a MOM Sport nemcsak a magas színvonalú úszásoktatására, hanem a kiváló vízminőségére is büszke lehet, az uszoda Budapesten az elsők között kapta meg az ezt igazoló 5 csillagos állami védjegyet.
A legkisebbek a tanmedencében, a kezdők a vízhez szoktató csoportban barátkozhatnak a számukra új közeggel. A következő lépcsőfok a „kezdő 1-es” csoport, itt a siklás, valamint a helyes lábmozgások, majd a „kezdő 2-es” csoportban a hátúszás és a gyorsúszás technikájának elsajátítása következik. Ha mindezek már jól mennek, jöhet a mély vízhez szoktatás, immár a 25 méteres medencében.
A hát- és gyorsúszás mellé bekapcsolódik a mellúszás, majd a pillangó; a haladó csoportba járók akár 200 méteres távok leúszására is képesek már. Külön foglalkoznak a szakemberek a versenysportra készülőkkel, míg a „mester/cápa” csoportba azokat a 14 év felettieket várják, akik nem szeretnének versenyezni, ám nem akarnak elszakadni a sportágtól.

MM.

További információk: www.hegyvidekiuszoiskola.hu, https://momsport.hu/sportfoglalkozasok/uszasoktatas