Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Örömteli eredménytelenség az önkéntes szemétszedésen

Sajátos akciót hajtott végre tucatnyi fiatal a Városmajorban a legnagyobb nyári hőségben. A termetes fák árnyékába szervezett szabadtéri piknikkel egy időben – a kellemest összekapcsolva a hasznossal – szemétszedést hirdettek.
A kezdeményezés egy ételfutárairól ismert finn céghez kötődött, amelynél a környezettudatosság hagyományosan a vállalati kultúra szerves része. A futárok által okozott környezeti terhelés kompenzálására például partnerükön keresztül Kolumbiában és Brazíliában erdőket telepítenek. 2015 óta az autós és motoros futárok mellett a kerékpáros kiszállítás után is számolnak szén-dioxid-kibocsátást, arra alapozva, hogy a futár szaporábban lélegzik a csomaggal… Az elültetett több tízezer fa szén-dioxid-megkötése és oxigéntermelése ezt is fedezi. S hogy ne csak globálisan gondolkodjanak, lokálisan is szedik a szemetet – immár nem először.Oromteli_eredmenytelenseg_a_szemetszedesenA példamutató kezdeményezéshez, ahogy minden hasonló esetben szokott, az önkormányzat Hegyvidéki Zöld Irodája biztosított kesztyűket, szemeteszsákokat, és vállalta az összegyűjtött szemét elszállítását is. Végül ez utóbbival nem volt sok dolga, mert a civil kezdeményezés váratlan csattanóval zárult: a városmajori park augusztusban olyan tiszta volt, hogy az aktivisták alig tudtak összegyűjteni valamit. A várakozásokkal ellentétben a házhoz szállított ételek – egyébként környezettudatos – csomagolásából hírmondó sem akadt, így főleg italosdobozok és csikkek kerültek a zsákokba.
A teljes kép kedvéért azért meg kell említeni, hogy kerületünk más zöld területein és az év más időszakaiban sokszor elkél a segítő kéz a tisztaság fenntartásában.

B.