Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tejben-habban_is_furodtek_a_gyerekek_a_nyari_taborban_2

„Tejben-habban” is fürödtek a gyerekek a nyári táborban

Nyolc hét alatt több mint hatszáz gyerek fordult meg nyáron a Hegyvidéki Gyermek- és Ifjúsági Táborban. Sokan vissza is tértek a vakáció ideje alatt, ami mutatja, hogy jól érezték magukat a Mátyás király úton.

Elég volt csak kicsit elbeszélgetni a Mátyás Tábor idei utolsó lakóival, azonnal kiderült, mennyire kedvelik a gyerekek ezt a helyet. Kivétel nélkül nagy lelkesedéssel meséltek nyári élményeikről.

„Óriási a szabad tér, és persze a medence is jó dolog ebben a nagy melegben, de a legjobbak a programok voltak” – sorolta lelkesen Nimród, akinek a számháborúzás, a múzeumlátogatás és a gyermekvasúton tett kirándulás tetszett leginkább. No, és a természet közelsége, amivel nem tudott betelni. „Több turnusban lehettem itt, és mindig elcsodálkoztam a környezet szépségén. Jó belelátni ilyen közelről az állatvilágba! Megfigyeltem a bogarak életét, erről még videót is készítettünk a barátaimmal és a testvéremmel” – beszélt zoológiai érdeklődéséről a Diana utcai iskola hatodikos tanulója.

Ami a természetet, a kiállításokat és a számháborút illeti, mindenben egyetértett bátyjával a kilencéves Boldizsár. A szintén „dianás” kisdiáknak ugyancsak nagy élményt jelentett a gyermekvasút, az állatok is lekötötték a figyelmét, mégis azt tartotta a legfontosabbnak, hogy együtt lehetett a testvérével, és így igazán biztonságban érezte magát.

„Itt aztán van hely bőven, annyit szaladgálhatok, amennyit csak akarok!” – vette át a szót az ELTE-be járó harmadikos, Aba. A fiú ugyan gyorsan rájött, hogy a kézműveskedés inkább a lányoknak való, a játszótéren viszont annál gyorsabban feltalálta magát. „Mindennap csináltunk agyagból egy mesterséges tavat, ami az esőben megtelt vízzel. Másnap alig vártuk, hogy megnézzük, milyen lett!” – avatott be minket a tábori építkezések titkaiba. Távozóban még azt is elárulta, hogy nagy örömére sokszor látott bodobácsot, a „kedvenc bogarát”.Tejben-habban_is_furodtek_a_gyerekek_a_nyari_taborban_1

A gyerekek tehát jól érezték magukat a táborban, ahol akár többen is lehettek volna, azonban a járványügyi helyzet miatt korlátozni kellett a létszámot. „Az egészségmegóvást szem előtt tartva a Közép-Budai Tankerületi Központhoz tartozó tizenkettedik kerületi intézménybe járó, valamint itt állandó lakóhellyel rendelkező tanulók jelentkezését részesítettük előnyben. Külsősök csak a fennmaradó helyekre juthattak be a várólistáról. Pedig lett volna bőven igény, hiszen még a szigorítással együtt is arányosan nőtt a kerületen kívüliek száma” – összegezte a legfontosabb adatokat Párkányi Zsuzsa táborvezető. Mint kiemelte, a tábor népszerűsége nagyban köszönhető a vidám programoknak és az örömet adó játékos foglalkozásoknak, valamint a gyerekszerető, a gyerekekkel bánni tudó pedagógusok munkájának.

„Nem üres frázis, de tényleg az a fontos, hogy akik eljönnek hozzánk, jól érezzék magukat. Az csak a hab a tortán, hogy közben a játékos tanulás, kompetenciafejlesztés is megvalósul. Semmi sem kötelező, mégis maximálisan nyitottak a gyerekek, amire különösen büszkék vagyunk” – folytatta a táborvezető, hozzátéve, hogy az idén a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt helyeztek a fiatalok testi, lelki, erőnléti állapotának, egészségének, fizikai és szellemi képességeinek a javítására.

Ezeknek a céloknak és a szórakozásnak rendelték alá a táboron kívüli és az azon belüli programokat is: a kirándulásokat, a környezetvédelmet és fenntarthatóságot népszerűsítő ismeretterjesztő előadásokat és interaktív bemutatókat, a kézműveskedést, a logikai és sportjátékokat. „Minden héten mentünk valahová, voltak egész napos kirándulások, és hozzánk is érkeztek fellépők” – mondta Párkányi Zsuzsa.

A táborozók jártak a Zöld Péter Népmese Játszótéren, a Benczúr-kert játszótéren, az Olimpia Parkban, a Margaréta játszótéren és a Gesztenyés játszótéren is. A Cerka-firka játszótér Hasznos Hulladék útján az újrahasznosítás módszereivel ismerkedtek.

Igaz, hogy Gábor Áron rézágyúkat öntött? – erre a kérdésre is választ kaptak a Hadtörténeti Múzeumban, míg a Mezőgazdasági Múzeumban a juhászkampó és a rovásfa használatának fortélyaira derült fény. A gárdonyi rönkvárban megelevenedtek az Egri csillagok, míg a székesfehérvári Koronás Parkban az egyedi és futurisztikus játékok, a Törökmezői Állatparkban a közel félszáz állatfaj, köztük számos egzotikus ritkaság ejtette ámulatba a gyerekeket.

A „házon belüli” rendezvények – Pataki Rita és kutyái, Dió és Döcög bemutatója, a Harmónia Táncklub táncórái, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács csoportos versenyei, Danny Bain meséi, Rolando bűvész trükkjei, az Anthropolis Egyesület fenntarthatóságra nevelő érzékenyítő interaktív programja, az Árpád Népe Egyesület népi játékai, az elmaradhatatlan karaoke és légvárcsúszda – hasonlóan értékes és érdekes elfoglaltságokat kínáltak.

A táborvezető három eseményről külön is szólt. Kovács Gábor hangszerkészítő foglalkozásán kiderült, hogy valójában minden tárgyat meg lehet szólítani, legyen az kiürült italflakon, fólia, selyempapír vagy üres gyufásdoboz. A Tejtermék Tanács edukációs programja a hazai tej és tejtermékek fogyasztására, az egészségtudatos táplálkozásra hívta fel a figyelmet. Rábeszélni, szerencsére, senkit sem kellett ezekre a készítményekre, a gyerekek ugyanis egyöntetűen kijelentették, hogy szeretik a tejes élelmiszereket. Amikor pedig már mindenki azt gondolta, hogy a számháborúzás és a fürdés „mindent visz” az idei nyáron is, megjött Vay Gergely tűzoltó, aki a szokásos játékok mellett ezúttal „tejben és habban” fürdette a táborozókat.

MM.