Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Járástanító robotot kapott a gyermekkórház

Szülői kezdeményezésre egy ProdRobot géppel gyarapodott a Szent János Kórház Gyermekgyógyászati Rehabilitációs Osztálya. A különleges eszköz segítségével képesek felállni, lépkedni, kerékpározó, lépcsőn járó mozgást végezni azok a gyerekek, akiknek mindkét lába megbénult.

Exoskeleton rendszerű, azaz külső vázszerkezetként működik a Szent János Kórház gyermekrehabilitációs részlegén most felavatott robot, amely a lábra csatolva mozgatja meg a bénult izmokat. A robottechnika nem pótolja, hanem hatékonyan kiegészíti az egyéni gyógytornát és a mozgásfejlesztő foglalkozásokat.
„Azoknak a gyerekeknek nyújt segítséget a gép, akiknek agyi oxigénhiány, baleset vagy valamilyen központi idegrendszeri gyulladás következtében bénultak az alsó végtagjai. Ez az eszköz felgyorsítja a komplex fejlesztésüket, hamarabb elérhető a stabilizált állapot” – mondta el lapunknak dr. Medveczky Erika, a Szent János Kórház Gyermekgyógyászati Rehabilitációs Osztályának osztályvezető főorvosa. Hozzátette: nem lehet automatikusan, minden alsó végtagi bénult gyereknél rutinszerűen használni a robottechnikát, ennek igénybevételéről szakorvosi vizsgálat alapján kell dönteni.Jarastanito_robotot_kapot_a_gyermekkorhaz1Az exoskeleton rendszerű betegmozgatót elsőként az afganisztáni háború katonai sérültjeinek rehabilitációjakor kezdték alkalmazni, a felnőtt, korábban járóképes, egészséges emberek mindennapi életbe való visszatérését segítette az eszköz. A gyerekek mozgásrehabilitációjával kapcsolatos fejlesztések később kezdődtek meg.
A Szent János Kórház Gyermekgyógyászati Rehabilitációs Osztályának 2012 óta kiemelt feladata a szokásos gyermekkori rehabilitációt igénylő kórképek mellett a ritka kórképek ellátása, 2014-ben pedig a gyermekkori izombetegségek rehabilitációs központjává vált. Az SMA-s (gerinceredetű izomsorvadással küzdő) gyerekek ellátásában is kiemelt szerepet vállal az osztály, ebből adódóan itt dolgozzák ki számukra a ProdRobot alkalmazásának protokollját – folytatta a főorvos, aki arról is beszélt, hogy a speciális készüléket Magyarországon elsőként náluk lehet igénybe venni társadalombiztosítási finanszírozással.
„Ez egy igazi sikertörténet mindenki számára, aki a gyermekével ide jár rehabilitációra. Jelentős fejlődést várunk az új eszköztől; a legnagyszerűbb, hogy ennek használata nem ró anyagi terhet a családokra” – mondta Imre Viktória, az SMA-s szülői közösség egyik tagja.
A szülők közössége a kórház által szervezett élménytáborban kovácsolódott össze. Az édesanya elmesélte, ott született meg a gondolat, hogy össze kellene fogniuk a rehabilitációs osztályon ellátott gyerekek érdekében. Első kezdeményezésük egy szakmai fórum volt, ezt követően kerestek támogatót a ProdRobot megvásárlásához.
A 37 millió forintos géphez a Mészáros Csoport adományának köszönhetően jutott hozzá a kórház. Dr. Tóth Krisztina kommunikációs igazgató az átadás alkalmából arra emlékeztetett, hogy Mészáros Lőrinc vállalatcsoportja nemrégiben 120-120 millió forinttal támogatta két SMA-s kisfiú, Zente és Levente gyógykezelését.
„Mecenatúránk, mint az köztudott, gyermekközpontú, vállalati alapértékeink egyike pedig a jövőbe mutató fejlesztések alkalmazása. Megtiszteltetés számunkra, hogy e kettős cél megvalósításával az egyik legkorszerűbb eszközzel járulhatunk hozzá az SMA-s gyerekek és családjaik életminőségének javításához” – fogalmazott Tóth Krisztina, a vállalatcsoport képviselője, aki arról is szólt, hogy a Mészáros Csoporthoz tartozó Mészáros Építőipari Holding Zrt. néhány hete 50 millió forint támogatást nyújtott a János kórháznak. Ebből az összegből a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges orvostechnikai eszközöket és készülékeket vásárolhat az egészségügyi intézmény.Jarastanito_robotot_kapot_a_gyermekkorhaz2

z.