Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mandulafákat fogadtak örökbe hegyvidékiek

A Méhbarát Hegyvidék program keretében nyáron ültetett mézelő, mandulás-levendulás ligetek egyes növényeit a környék lakói fogadták örökbe. Lombhullás után megkérdeztük őket első tapasztalataikról.
Az egyik közelben élő házaspár egy kis tölgyfacsemetét fogadott örökbe. Náluk nem új keletű ötlet volt ez, már a társasházuk előtti zöld területet is gondozzák. Nyírják a sövényt, pótolják a hiányzó töveket, és újakat is ültetnek – utoljára egy impozáns pampafüvet.
A fácskával kapcsolatban főleg az öntözés jelentett feladatot. Alkalmanként két vödör vizet vittek ki rá, a nyári melegben sűrűbben, máskor heti néhány napon. Ezenkívül kövekkel kirakták és gyommentesen tartották a fa tányérját. Ablakukból rálátnak a ház előtti kis területre, ahol már egy tábla is hirdeti, hogy a lakók ápolják a növényeket. A tapasztalat azt mutatja, hogy naponta többen megállnak a tábla előtt, sokan fényképeznek is.Mandulafakat_fogadtak_orokbeA házaspár fontosnak tartja, hogy az örökbe fogadott fák mellé is kikerüljön egy-egy – akár játékos, gyerekeknek szóló – tábla a gondozók nevével. Ez egyrészt ösztönzést jelentene a gondozásra, másrészt jól lehetne látni, melyik fa árva még, és ha valakiben felébred az önkéntes kertészkedés vágya, könnyen tudna választani magának egy gazdátlan csemetét.
A szintén a közelben lévő Magnólia Óvoda két mandulafát fogadott örökbe. Az óvoda kertjében is él egy mandulafa, így a faj kiválasztásánál a gyerekek számára már ismert és kedvelt szép virág és finom illat voltak a döntő szempontok. Mivel úgy tűnt, kevés lesz a jelentkező az örökbefogadásra, az óvoda egy második fát is „a nevére vett”.
A közelség miatt a gyerekek akár kis öntözőkannákkal is ki tudnak sétálni, és megöntözni a fákat, ami nagyon jól beépíthető a foglalkozások mindennapi rendjébe. Az óvoda vezetője azt is elmesélte, hogy az örökbefogadás után tematikus hetet rendeztek, amin természetesen a méhecskék kerültek a középpontba, emellett a gyerekek játékos formában szembesülhettek a legkomolyabb környezetvédelmi kérdésekkel, az egyre kietlenebb életteret jelentő városi betonrengeteg nehézségeivel és a beporzó rovarok hasznosságával is. Ezek a facsemeték így már nemcsak a kerületben döngicsélő beporzó rovarok életkörülményeit javítják, hanem a legfiatalabbak környezeti nevelésében is részt kapnak.
A Hegyvidéki Önkormányzat zöld irodája továbbra is örömmel fogadja az önkéntesek jelentkezését a Mindszenty téri és a Fodor utca, Hóvirág út, Rácz Aladár út által határolt területre telepített csemeték gondozására.

BI.