Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Közösen a hatékony energiafelhasználásért

Több mint ezer fő részvételével közvélemény-kutatást végzett a Hegyvidéki Zöld Iroda, amelyből kirajzolódott, milyen környezetvédelmi témák foglalkoztatják leginkább az itt élőket. Az alábbiakban arról lesz szó, milyen programok indultak az energiahatékonyság javítása érdekében, hogy csökkenteni tudjuk az üvegházhatású szén-dioxid kibocsátását.

A Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségének tagjaként a Hegyvidéki Önkormányzat bő egy évvel ezelőtt fogadta el a XII. kerület egészére vonatkozó Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervet. Ez az üvegházhatású gázok, elsősorban a szén-dioxid kibocsátásának legalább 40%-kal történő csökkentését tűzte ki célul, 2030-as határidővel. Erre számos megoldást felvonultat az akcióterv: ezek közé tartozik az épületek energetikai korszerűsítése, a napelemek telepítése és a szemléletformálás is.

Az önkormányzat az említett kibocsátáscsökkentési módszereket évek óta alkalmazza a saját intézményeiben. A fűtési energiafelhasználás csökkentése érdekében jó néhány intézményben a szakemberek lecserélték a régi nyílászárókat, ahol pedig lehetett, a homlokzatot is hőszigetelték. Mindhárom hegyvidéki bölcsődében, a Zugliget, a KIMBI és a Normafa Óvodában, a Fekete István iskolában, továbbá a polgármesteri hivatal tetején napelemes rendszerek épültek, amelyek helyben termelik meg a működéshez szükséges elektromos áram jelentős részét.

Energiát nemcsak nagy költségű beruházásokkal, hanem a felhasználói szokások alakításával is lehet spórolni. Ezt igazolta az a projekt is, amely a Hegyvidéki Zöld Iroda koordinálásával egy közép-európai program keretében valósult meg kilenc önkormányzati fenntartású középületben, ahol okos mérőeszközökön mért adatok alapján a dolgozókkal közösen készültek akciótervek a fogyasztás csökkentésére. Ez megmutatta, mennyit számít, ha mindenki együtt igyekszik takarékoskodni az energiával – akár olyan apróságokkal is, mint hogy munka után kikapcsolja a monitort, leoltja a lámpát, vagy kihúzza a telefontöltőt a konnektorból.Kozosen_a_hatekony_energiafelhasznalasert

Az önkormányzati intézmények szép számmal mutatnak fel követendő példát az energiatakarékosság terén. Ez azonban kerületi szinten nem tudja számottevő mértékben csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, a Hegyvidéken ugyanis a szén-dioxid-kibocsátás alig 1%-a hozható összefüggésbe az önkormányzat tulajdonában lévő épületek fenntartásával.

Mivel az egyéb szolgáltatók, azaz az állami, magán- és más, nem önkormányzati kézben lévő intézmények a többi kerülethez képest is kifejezetten magas, 42%-os arányban járulnak hozzá az emisszióhoz – évente mintegy 130 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelősek –, ezért a Hegyvidéki Zöld Iroda szakmai párbeszédre hívta a különböző fenntartású intézmények üzemeltetőit. A tavaly ősszel elindított épületüzemeltetői fórum célja, hogy a résztvevők tapasztalatcserével, jó gyakorlatok átadásával tegyék hatékonyabbá saját intézményeik energiafelhasználását.

Nemcsak az intézményi, hanem a lakóépületek fenntartása is sok energiát emészt fel, a XII. kerület szén-dioxid-kibocsátásának 40%-áért a háztartások felelnek. A legtöbb energiát a lakóépületek temperálása igényli – most, az év leghidegebb időszakában szembetűnő igazán, milyen sok gázt vagy áramot használunk fel, hogy melegen tartsuk otthonainkat.

Az önkormányzatnak korlátozottak az anyagi lehetőségei arra, hogy támogatást nyújtson a lakóházak korszerű hőszigeteléséhez, ötletekkel, tanácsokkal viszont segíteni tud abban, hogy valamelyest csökkenteni lehessen a fűtéshez szükséges energiamennyiséget és ezáltal a havi számlák összegét. A zöld iroda által meghirdetett Energiatudatos Hegyvidék program is ehhez járul hozzá: az önkormányzat különböző nyilvános rendezvényein energetikai szaktanácsadások várják az érdeklődőket, lapunkban pedig hónapról hónapra ismeretterjesztő összeállítások jelennek meg a hatékonyabb energiafelhasználás témakörében.

z.

 

(A cikk a KEHOP 5.4.1 Energiatudatos Hegyvidék programhoz kapcsolódik.)