Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Zenelo_BP

Játékos hangszerek

Játékos hangszerek, közösségi térzene és a szvingkorszak gyöngyszemei – kitűnőnek ígérkező programok várnak minden korosztályt a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán augusztus 27-ig a Zenélő Budapest rendezvénysorozatán. Götz Nándor művészeti vezetővel a különlegességek mellett arról is beszélgettünk, hogy a kultúra miért nem lehet luxuscikk.

– Véget ért a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzet, így szerencsére nem kell lemondanunk az idei Zenélő Budapestről!

– Nagyon sokan várták az idei rendezvényeinket, a Zenélő Budapest immár a hatodik évadát kezdi meg. A mostani helyszíneink között ott van a margitszigeti zenélő szökőkút, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok oszlopcsarnoka, a Várkert Bazár Gloriette-je és Öntőház Udvara, a Magyar Nemzeti Galéria előtti Savoyai Terasz, a Magyar Nemzeti Múzeum csodálatos előtere, a Millenáris Park és egyik nagy kedvencünk, a Hegyvidéki Kulturális Szalon terasza. A tizenkettedik kerületben július 2-tól augusztus 27-ig csütörtökönként és szombatonként interaktív programokkal és muzsikával várunk minden korosztályt. Sok más mellett a résztvevők megszólaltathatják a játékos hangszereket is.

– Mit lehet tudni ezekről a hangszerekről?

– A világon számos olyan tér és helyszín van, ahová azért helyeznek ki hangszereket, hogy bárki játszhasson rajtuk. Innen jött az ötlet, hogy olyan zenei eszközöket készítsek, amik félig-meddig játékszerek is. A Zenélő Budapest részeként három helyszínen, a Millenáris Parkban, a Várkert Bazárban és a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán is ki lehet majd próbálni ezeket. Sőt, olyan műsorunk is lesz, amelyben a gyerekek a hangszerekkel csatlakozni tudnak egy-egy zenei darabhoz.

Mi várja a szórakozni, kikapcsolódni vágyó zeneszerető közönséget a Hegyvidéken?

– Interaktív térzene, közösségi hangszerekből komponált kiállítás és a szvingkorszak gyöngyszemei. Ez utóbbi részeként visszaidézzük a harmincas-negyvenes évek budapesti hangulatát. Nem ismerek olyan embert, akinek ne csalnának mosolyt az arcára ezek a nosztalgikus slágerek… Nívós koncertsorozatról van szó, ismert és elismert művészek zenélnek majd, mint Pocsai Krisztina, Bobély Mihály, Esze Jenő, Esze Tamás.

Beszélgetésünk előtt megnéztem egy kisfilmet, amiben bemutatta egyedi hangszereit. Beszélt arról is, hogy – mint fogalmazott – a kultúra nem egy luxuscikk. Miért érezte fontosnak, hogy ingyenes zenés programsorozatot indítson?

– Turistaként a világot járva nagyon ritkán élvezhetünk ingyenes kulturális szabadtéri programokat. A Zenélő Budapest célja, hogy minél több emberhez eljuthasson a zene és vele együtt a kultúra is. Bár főleg hétvégenként lesznek koncertjeink, mégis szeretnénk muzsikát vinni a város hétköznapi lüktetésébe. Édesapámmal közösen álmodtuk meg ezt a sorozatot, amit a velünk együtt dolgozó művészek és a közönség is hamar a szívükbe zártak.

Ezek szerint beteljesült az álmuk…

– A törzsközönségünket már személyesen ismerjük, de különösen jóleső érzés, amikor valaki a városban sétálgatva megáll, hogy élvezhesse a koncerteket. Sok külföldi kifejezetten a Zenélő Budapest miatt érkezik a fővárosunkba. Egy holland család, például, rendszerint biciklit bérel, hogy minden előadásunkon ott lehessen, egy kedves thaiföldi házaspár pedig képes sok ezer kilométert utazni a programunk miatt. Rengeteg az örömteli pillanatunk!

BM.

Ingyenes térzenei estek

Július 2. 19.00 Fritz József (klarinét) és Gáspár Pál (bendzsó, vokál).

Július 9. 19.00 Borbély Mihály (szaxofon) és Tálas Áron (keyboard).

Cím: Hegyvidéki Kulturális Szalon (terasz) – XII., Törpe utca 2.

A további programokról következő lapszámunkban olvashatnak.Zenelo_Budapest_a_Hegyvideken_is