Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Vegre_ujra_mehetunk_konyvtarba

Végre újra mehetünk könyvtárba!

A járványügyi veszélyhelyzet idején különösen nagy érték volt a könyv, segítségével gyorsabban telt az idő, sokan könnyebben átvészeltük a kényszerű bezártságot. Olvasni azonban mindig jó, és hamarosan ismét lehetőségünk nyílik arra, hogy könyvtárból szerezzük be a számunkra érdekes köteteket. Július 1-jétől ugyanis újból megnyitnak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nagyobb tagkönyvtárai, köztük az Ugocsa utcai is.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) olvasói a koronavírus-járvány miatt az utóbbi hónapokban nélkülözni kényszerültek a kölcsönzés, a helyben használat, vagy épp a könyvtári rendezvényeken, foglalkozásokon való részvétel lehetőségét. A könyvtár ebben az időszakban továbbfejlesztett távszolgáltatásokat kínált használóinak. Otthonról elérhető adatbázisokkal támogatta a digitális oktatásban részt vevő diákokat és tanárokat, online meseolvasással, kézműves foglalkozásokkal és játékokkal segítette a szülőket és a gyerekeket a szabadidő hasznos eltöltésében.

A XII. kerületben is jelentős a rendszeres könyvtárlátogatók száma. Számukra jó hír, hogy újra megnyitnak a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tagkönyvtárai, mégpedig két ütemben. A nagyobbak július 1-jén, míg július 22-től már az összes látogatható lesz. Az Ugocsa utcai könyvtár július 1-jétől hétfőn, szerdán és csütörtökön 12.00–18.00, kedden és pénteken 10.00–16.00 óráig tart nyitva. A tervek szerint nyáron nem lesz szünet!

Mivel a zárvatartás alatt is folyamatos volt az új könyvek beszerzése, így valamennyi tagkönyvtár a legfrissebb újdonságokkal várja az olvasókat. A kedden és pénteken 10.00–12.00 óráig tartó idősáv elsősorban a 65 év felettieknek ajánlott, de valamennyi korosztály a teljes nyitvatartási időben felkeresheti a könyvtárakat, amelyek a távolságtartás szabályainak betartását, és maszk használatát kérik a látogatóktól.

Jó hír, hogy az FSZEK ingyenesen meghosszabbítja a fizetős könyvtári tagságok lejáratát, mindenkinek annyi nappal, amennyi a zárvatartás miatt kiesett. Ismét be lehet iratkozni, és a lejárt tagságokat is meg lehet hosszabbítani. Fontos információ, hogy a nyitás után 30 napon belül késedelmi díj fizetése nélkül leadhatók a zárás előtt kölcsönzött művek.

További könnyebbség, hogy hozzáférhetők maradnak a már megszokott korábbi és a járványidőszak idején bevezetett távszolgáltatások. A könyvtár átmenetileg ingyenessé tette előjegyzési szolgáltatását is, mivel egyelőre csak az előre megrendelt könyveket, filmeket és hangzóanyagokat lehet kölcsönözni. Az igénylést a könyvtár a honlapján elérhető katalógusból e-mailben és személyesen is biztosítja.

Az újranyitást követően átmenetileg nincs mód a helyben használatra, a polcokról történő válogatásra, ám a tervek szerint július 22-től már minden tagkönyvtárban adott lesz ez a lehetőség. Az idős, beteg, mozgáskorlátozott, lakáshoz kötött olvasók augusztus 10-től újból igénybe vehetik a Könyvet házhoz szolgáltatást. A részletekről a www.fszek.hu internetes címen olvashatók naprakész információk.

*

Folytatódik a hagyományos hegyvidéki „Ketten írtuk” meseíró és rajzpályázat, amelyet az idén már tizenhetedik alkalommal hirdetett meg az Ugocsa utcai könyvtár. A XII. kerület egyik legrégebbi irodalmi programját még 2004-ben indította útjára az akkori gyermekkönyvtáros, Gerebenné Tóth Éva. Ő kérte fel Lázár Ervint, hogy írjon saját mesét a hegyvidéki gyerekeknek, akik csak a történet első felét kapták meg. Ezt kellett belátásuk szerint folytatniuk, sőt, illusztrációkat is készíthettek hozzá.

Az idei történetet Mészöly Ágnes írta. A Holnemvolt klub című mese az új osztályba kerülő Jankáról szól, akit társai nehezen fogadnak be, ezért a könyvek közé menekül. Egészen addig, amíg egyszer annyira megbántódik, hogy hátrahagy mindent, és elszökik az iskolából. Természetesen ennél azért tovább tart a bevezető, amelyet bárki elolvashat a könyvtár honlapján (http://www.fszek.hu/konyvtaraink/ugocsa_u__10_), így a többi szereplő kilétére is fény derül.

Legfeljebb két A4-es oldal terjedelmű, lehetőleg géppel írt szöveget várnak a szervezők, az illusztráció szabadon választott technikával készülhet. Minden 18 év alatti gyerek pályázhat, aki a XII. kerületben lakik, vagy itt jár iskolába, vagy tagja az Ugocsa utcai könyvtárnak.

Az ünnepélyes eredményhirdetés és a legjobbak jutalmazása az októberi Országos Könyvtári Napok keretében lesz a könyvtárban. A győztes Mészöly Ágnessel együtt olvashatja fel meséjét, majd az író a saját befejezését is megosztja a gyerekekkel.

A pályázatokat postán (cím: FSZEK Ugocsa utcai könyvtár, 1126 Budapest, Ugocsa utca 10.) vagy e-mailben (fszek1201@fszek.hu) lehet elküldeni, valamint személyesen is el lehet vinni a könyvtárba. A beküldési határidő: 2020. szeptember 19.

-os