Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Adomayautok_a_korhazaknak

Adományautók a kórházaknak

A Szent János Kórházban adták át a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács által kórházak számára vásárolt gépjárműveket. Az eseményen jelen voltak Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, Soltész Miklós államtitkár, valamint a karitatív szervezetek vezetői és a kórházak képviselői.

A koronavírus-járvány kezdetén a legnagyobb hazai karitatív szervezetek közreműködésével indította el a kormány az 1357-es számon hívható Nemzeti Összefogás Vonalát, hogy aki teheti, telefonhívásonként vagy SMS-enként 500 forinttal támogathassa a járvány elleni küzdelmet. Az így beérkező pénzösszegekből, valamint egyéb felajánlásokból a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács országszerte közel ötszáz állami, egyházi és civil intézménynek – kórházaknak, szociális és idősotthonoknak, továbbá fogyatékkal élőket, pszichiátriai betegeket és szenvedélybetegeket ellátó szervezeteknek – juttatott el adományokat.

A tanács döntése alapján nemrég nyolc koronavírusos betegek ellátására kijelölt kórház kapott összesen tíz gépjárművet. A Hegyvidéken működő Szent János Kórház két, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet pedig egy személygépkocsit vehetett át ingyenes használatra a járványveszély idejére, hogy megnövekedő logisztikai feladataikat zavartalanul el tudják látni.Adomanyautok_a_korhazaknak2

„Most, a második hullámban a helyzet nemhogy nem könnyebb, hanem sokszor nehezebb, ezért kiemelten fontos lenne, hogy újra visszataláljunk az összefogáshoz, újra megtaláljuk a szolidaritás különböző formáit, és fegyelmezettek legyünk” – mondta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete az autók átadásán a Szent János Kórházban. Arra kért mindenkit, tartsa be a járvány terjedését lassító intézkedéseket, mert „fegyelmezettség és szolidaritás nélkül sokkal lassabban és fájdalmasabban lehetünk túl a járványon”.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke arról beszélt, hogy az egészségügy fantasztikusan teljesített a járvány első hulláma idején, amikor nagy volt a nyomás, hiszen egy ismeretlen helyzet ellen kellett küzdeni. Kitért rá, hogy az adományokat koordináló tanács a veszélyhelyzet kihirdetésével kezdte meg munkáját, és az általa életre hívott Nemzeti Összefogás Vonalára rengeteg felajánlás érkezett.

„Minden figyelem, ami a munkánkat segíti, pozitív töltést ad további tevékenységünkhöz" – mondta a Szent János Kórház orvos igazgatója. Dr. Winkler Gábor a felajánlásokat megköszönve úgy fogalmazott: nagy jelentőséggel bír, hogy az egészségügy számos helyről kap pozitív visszajelzést, hiszen embert próbáló a járvány elleni védekezés.

z.