Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fagyasztási kiskáté a járvány idejére (2.)

Korábban már áttekintettük, hogyan érdemes eltenni a nyári zöldségeket, gyümölcsöket a mélyhűtőbe, most arról ejtünk szót, miként spájzoljunk be a húsokból, a tejtermékekből, a tésztákból, hogy minél ritkábban kelljen megfordulnunk az üzletekben a járvány idején. Minden friss hús és húskészítmény tárolható a mélyhűtőben, de tudnunk kell, hogy a lassú fagyasztás, amire a háztartásban alkalmazott fagyasztók képesek, bizony, roncsolja a rostok konzisztenciáját. Amit tehát lehet, tartósítsunk páccal!

Amit azonban a mélyhűtőbe szánunk, azt érdemes adagokra bontani és felcímkézni, így később is mindig tudni fogjuk, mi van a zacskóban. Ezt a szabályt megszegtem párszor, és amikor kiolvasztottam valamit, nem tudtam róla, hogy micsoda. Aztán törhettem a fejem, mitévő legyek vele…

A rántani való csirkemellet vagy karajszeletet mindig leszeletelve, kiklopfolva csomagolom el, így sokkal könnyebb vele dolgozni, de pörköltnek vagy ragunak szánt húsokat is előre felkockázva szoktam eltenni. Húskészítmények közül a hurka, a kolbász porciózva kerül a zacskóba, majd kiengedés után azonnal a sütőbe.Fagyasztasi_kiskate_a_jarvany_idejere

A magas zsírtartalmú tejtermékek nagyon jól bírják a fagyasztást, a sajt, a túró, a vaj bátran a fagyasztóba tehető, majd kiolvasztva már csak használni kell őket. A kevésbé zsíros tejtermékek is fagyaszthatók, de szerintem nem érdemes, mivel az állaguk nem lesz az igazi. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy vannak olyan tejtermékek, amiket magas zsírtartalmuk ellenére sem tehetünk mélyhűtő ládába! Ilyen a tejföl, a kefir és a joghurt, mert fagyasztás után grízes állaguk lesz.

Minden készétel alkalmas a fagyasztásra. Sokan előre lefőznek nagyobb adagokat, 4-5 napra való ételt, majd elcsomagolva és felcímkézve a mélyhűtőbe teszik felhasználásig. Ha például túl sok főtt tésztát készítettünk, csak dobozoljuk, vagy zacskózzuk be nyugodtan, nem kell kidobni! Olyan ételeket, mint például a bolognai mártás, a chilis bab, nyugodtan tárolhatunk a fagyasztóban.

A mirelittermékek közül az egyik leghasznosabb a leveles tészta, amit jó nagy mennyiségben tarthatunk. Ezer lehetőséget rejt magában, jó, ha mindig van otthon. Ugyanígy tárolhatunk pizzatésztát és réteslapokat is. Általánosságban minden kelt tésztáról elmondható, hogy a formázás után, az utolsó kelesztés előtt mélyhűtőbe tehető, így felengedés után csak kissé kelni kell hagyni, és már süthetjük is őket! Ennek megfelelően kész péksüteményeket is kaphatunk fagyasztva: ezeket csak kiolvasztjuk, majd a csomagoláson írtaknak megfelelően járunk el velük. Vannak meglepően finomak is a kínálatban.

Mirelit-hasábkrumpli mindig legyen otthon, jól jöhet, ha időt akarunk spórolni! Az élesztővel készült tésztákhoz hasonlóan a linzerfélék is jól tárolhatók, a gnocchi szépen bezacskózva, a kisütött piskóta jól becsomagolva tehető el a mélyhűtőbe.

Fagyasztásnál mindig higiénikusan járjunk el – amit egyszer kiolvasztunk, azt már nem tehetjük vissza, ezért is fontos, hogy megfelelő adagokban porciózzunk és címkézzünk, így csak azt és annyit használunk fel, amire és amennyire tényleg szükségünk van. Felolvasztás után elszaporodhatnak a mikroorganizmusok az ételben, ezért nem ajánlott újrafagyasztani.

A csomagolásnál fontos, hogy minél kevesebb levegő maradjon az élelmiszerek mellett. A címkézésnél ne csak azt tüntessük fel, mi van a csomagban, hanem írjuk rá a dátumot is, hogy mikor tettük el. Az alacsony nedvességtartalmú ételek, mint például a piskóta, péksütemény, szobahőmérsékleten felengedhetők. A húsokat a hűtőben olvasszuk ki, így biztosan elkerüljük a mikroorganizmusok elszaporodását.

Persze mindez elsősorban a „karanténkonyhára” vonatkozik, de jobb félni és felkészülni, mint hirtelen megijedni.

Kövesdy Zsuzsanna