Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kezdődik az ebösszeírás

Ahogy 2017-ben, az idén is adatokat kell szolgáltatniuk a gazdáknak a négy hónapnál idősebb kutyájukról. A törvény szerint háromévente kötelező ebösszeírás a XII. kerületben most, októberben indul és december 31-ig tart. Érdemes figyelni az év végi határidőre, ugyanis az adatszolgáltatás elmulasztása miatt állatvédelmi bírságot szabhat ki a hatóság.

„Az ebösszeírás célja, hogy a meglévő nyilvántartást összefésüljük a tényleges helyzettel – mondta el lapunknak dr. Kukó Melinda, a polgármesteri hivatal hatósági irodájának vezetője. – Az aktuális állapotot tükröző adatbázis egyrészt a járványügyi tevékenységhez, mindenekelőtt az emberre is veszélyes veszettség elleni védekezéshez nyújt segítséget. Másrészt pedig ahhoz, hogy ha elkóborolt állatot találnak, minél előbb visszajuttathassák a gazdájához.”Kezdodik_az_ebosszeiras

Az irodavezető kitért rá, hogy az erdősáv közelsége miatt a Hegyvidéken nagy számban fordulnak elő vadon élő állatok, ez pedig a kutyák esetében növeli a fertőzés kockázatát. Amennyiben megjelenik valahol a fertőzés, a rendszeresen frissített ebnyilvántartás adhat támpontot annak feltérképezéséhez, hogy egy környéken mely kutyák vagy – veszettség esetén – kutyatartók lehetnek veszélyben. Kukó Melinda azt javasolja a gazdáknak, hogy az adatszolgáltatást megelőzően ellenőrizzék, mikor kapott az állat legutóbb veszettség elleni vakcinát, ha pedig ez egy éven túl történt, haladéktalanul pótolják az oltást.

Az emberek közt terjedő koronavírus-járványra való tekintettel az elektronikus adatszolgáltatást ajánlja a polgármesteri hivatal: az eugyintezes.hegyvidek.hu címen elérhető ügyfélportálon, a „hatósági eljárások” menüpont alatt minden szükséges információ megtalálható az ebösszeírásról. Ha valakinek nincs lehetősége az online ügyintézésre, a kerületi állatorvosi rendelőkben és a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán is hozzájuthat az adatlaphoz. A kitöltött űrlapot az ügyfélszolgálaton lehet benyújtani, vagy feladható az önkormányzat postacímére (1535 Budapest, Pf.: 925.).

d.

 

Az ebösszeírással kapcsolatos kérdésekkel, észrevételekkel a hatósági iroda munkatársaihoz fordulhatnak az érdeklődők. Telefonszám: 224-5900/5303. E-mail-cím: igazgatas@hegyvidek.hu.