Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sajátos év a hulladékkezelésben

A hulladék kérdése a technológiák fejlődésével sem akar feledésbe merülni. Sőt, a fogyasztás növekedésével egyre többször és megkerülhetetlenebbül kerül napirendre. Ez az év a hulladékok keletkezésében és gyűjtésében is sajátosnak bizonyul.

A hulladékkezelés problémájának megoldása a hulladék keletkezésének megelőzésével kezdődik – mondja Péter Mihály, a Hegyvidéki Zöld Iroda irodavezető-helyettese. Ha ugyanis tudatosan kevesebb csomagolóanyagot viszünk haza, kevesebb egyszer használatos terméket vásárolunk, akkor a kukák is lassabban telnek meg. Ha az erre alkalmas tárgyainkat újrahasználjuk, majd ha eredeti funkciójukat már elvesztik, akkor anyagukban újrahasznosítjuk, úgy tovább csökken a szemét mennyisége. Az akár szelektíven gyűjtött és kommunális hulladék szempontjából az energetikai célú égetés csak egy hajszállal jobb, mint a lerakón történő deponálás.Sajatos_ev_a_hulladekkezelesbenAz önkormányzat a hulladékgazdálkodás szempontjából speciális helyzetben van, hiszen a gyűjtés, szállítás, feldolgozás nem tartozik a hatáskörébe – még ha sok lakossági bejelentés, panasz is érkezik ez ügyben. Mégis, például a szelektív szigetek körüli problémák kezelésében a Hegyvidéki Zöld Iroda is tevőlegesen részt vesz. Az idén tavasszal, amikor a karanténba kényszerülő emberek az elmaradó lomtalanítás helyett a szigetekre és környezetükbe szállították a szemetet, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. által vállalt – és elégtelennek bizonyuló – heti három takarítást az önkormányzat saját erőből egészítette ki. Csak így lehetett viszonylag rendezett állapotban tartani a túlterhelt szigetek környezetét.
További változás, hogy a közelmúltban eltűntek a zugligeti buszfordulónál lévő konténerek. A szelektív edények körül heti 5-6 köbméter vegyes hulladék halmozódott fel, amit részben a szél a szomszédos, védett területekre kergetett, részben pedig minden arra járó, kiránduló szemében állandó szemétdombként jelent meg. A konstans konfliktushelyzet és a hosszas megoldáskeresés eredménytelensége miatt a Hegyvidéki Zöld Iroda végül kénytelen volt kezdeményezni a sziget felszámolását. Mivel a XII. kerületben jelenleg nincs olyan alkalmas hely, ahol például az üvegek csörgése nem zavarná a lakókat, és a szállítás helyigénye is adott lenne, így a sziget áthelyezésére nem kínálkozott optimális megoldás.
Az idei lomtalanítás sajátossága volt, hogy az évtizedek óta megszokott tavaszi időpont helyett az FKF Zrt. csak októberben tudta azt megszervezni. A lomokat azonban nem a közterületekre kellett kihelyezni, hanem időpont-egyeztetés után a Konkoly-Thege Miklós út 21. alatti gyűjtőhelyre kellett szállítani. Lehetőség volt a különböző veszélyes hulladékok (elektronikai, olajos, festékes, vegyszeres hulladék, sütőolaj, gumiabroncs, akkumulátor, gyógyszer és fénycső) leadására is.
A módszer nyilvánvaló hátránya, hogy a szállítást a lakóknak kell megoldaniuk, és a leadható mennyiség limitált, előnye, hogy a lomtalanítás időszaka nem érinti negatívan a Hegyvidék nyugalmát és közlekedését. A lebonyolítás végül példásan zajlott, a helyszínen az FKF Zrt. munkatársai gyors tájékoztatást adtak a gyűjtőpontokról, ahol elég volt kinyitni a csomagtartót. A hulladékkal érkező kerületiek néhány perc után, a szemét elhelyezése miatti gondtól megszabadulva, nyugodt lelkiismerettel indulhattak haza.

BI.