Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Zoldebb_lesz_a_Varosmajor

Zöldebb lesz a Városmajor


A Városmajor barátai régóta küzdenek azért, hogy ismét visszanyerje egységét a történelmi park, amelyet meglehetősen szétszabdaltak a fél évszázad alatt ide telepített különféle intézményi funkciók. Eddig lehetetlen célnak tűnt a visszaparkosítás, most azonban elérhető közelségbe került sokak régi álma.

A napokban kormányhatározat jelent meg a közpark zöld területeinek jelentős arányú növeléséről, amire az MTK kiköltöztetése teremt lehetőséget. A patinás sportklubnak jelenleg két ingatlanon van tulajdoni hányada, ezek hamarosan állami tulajdonba kerülnek. A kormány 2023 elejéig biztosít használati jogot az MTK-nak az említett területekre, ez idő alatt kell felépíteni a józsefvárosi rozsdaövezetben a klub új sportlétesítményeit. A parkfejlesztés előkészítését az önkormányzat kezdeményezésére széles körű társadalmi egyeztetés kíséri majd.

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az MTI-hez eljuttatott közleményében arról adott hírt, hogy az eddig közhasználattól elzárt részek csökkentésével jelentősen növekedhet a városmajori közpark. Ily módon a mintegy 35 focipálya nagyságú Városmajor csaknem 12 hektárnyi részét használhatják majd szabadon a városlakók. A fejlesztéssel aktív kikapcsolódási, egészségmegőrző lehetőségeket akarnak biztosítani minden korosztálynak, rendezett természeti környezetben. A kormány célja, hogy a kisgyerekesek, családosok, sportolni vágyók és a kutyatulajdonosok számára egyaránt magas színvonalú, többfunkciós parkká váljon a Városmajor.

A közlemény szerint a Budapest Fejlesztési Központ a közösségi tervezés elvei mentén irányítja a tervezés folyamatát. Megkezdődött a szükséges tervpályázat előkészítése, a park tervezőjét nyilvános pályázaton választják ki 2021 első felében.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a járvány miatt a nagyvárosok lakói még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek, rekreációs és egészségügyi funkcióik miatt felértékelődtek a felhasználóbarát városi zöld felületek. Mindenekelőtt ezeket a célokat szolgálja a városmajori fejlesztés, amelynek ugyanakkor értékmegőrző szerepe is van, hiszen Európa egyik legrégebbi, 18,5 hektáros közparkját 235 éve, 1785. július 25-én II. József rendelkezésére nyilvánította közkertté az egykori helytartótanács.

sz.