Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Posztumusz_avattak_diszpolgarra_dr._Szabo_Zoltan_szivsebeszt_2

Posztumusz avatták díszpolgárrá dr. Szabó Zoltán szívsebészt

Halála után öt évvel a Hegyvidék Díszpolgára címmel tüntette ki az önkormányzat az első sikeres hazai szívátültetést végző dr. Szabó Zoltán szívsebészt, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egykori vezetőjét. Az elismerő oklevelet fia, dr. Szabó András vette át, akire most is büszke lenne édesapja – az idei Semmelweis-nap alkalmából, kerületi fogorvosként rangos állami kitüntetést kapott kimagasló szakmai munkájáért.

„2015 telén, Szent Miklós püspök napján, december 6-án türelemmel viselt, hosszú betegség után távozott közülünk a szívsebészet úttörője, fejlesztője, a Semmelweis Egyetem talán legismertebb, szeretett és tisztelt közéleti személyisége, a városmajori klinika »bölcs atyja«, dr. Szabó Zoltán professzor úr, akinek élete és személye igazi ajándék volt a mi egyetemi családunknak. Rengeteget tanultunk tőle, legfőképpen tisztességet, alázatot, sok munkát, az emberek és betegek szeretetét” – mondta a posztumusz díjazott egykori munkatársaként dr. Merkely Béla rektor, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója a MOM Kulturális Központban rendezett díszpolgáravató ünnepségen.Posztumusz_avattak_diszpolgarra_dr._Szabo_Zoltan_szivsebeszt_1

A rektor felidézte dr. Szabó Zoltán pályafutását, aki 1954-ben Kudász József professzor tanítványaként kezdett el dolgozni Pécsen, majd 1957-től a városmajori klinikán folytatta a szívsebészet művelését. 1981-től tizenegy éven át volt igazgató a Városmajorban, vezetése alatt az intézmény modern szívsebészeti centrummá vált. Többéves szervező- és tudományos munkát követően, pályája betetőzéséül, 1992 januárjában ő végezte el az első sikeres hazai szívátültetést.

„Úgy tiszteltem, mintha az apám lett volna. Nemcsak én, hanem a Városmajor valamennyi orvosa a tanítványának érezhette magát” – emelte ki dr. Merkely Béla. A professzor „a Kudász-iskola méltó neveltjeként adta tovább a lángot” utódjának, dr. Nemes Attilának, aki ugyancsak kiérdemelte korábban a Hegyvidék Díszpolgára címet.

„Fantasztikus szellemi hagyatékot hagyott hátra, és szerencsére vannak olyanok, akik ezt az örökséget tovább tudják vinni” – fogalmazott Fonti Krisztina alpolgármester a díjátadón. Ezzel a városmajori klinika kiváló szakembereire utalt, valamint dr. Szabó Zoltán fiára, dr. Szabó András XII. kerületi fogorvosra, aki az idei Semmelweis-nap alkalmából kiváló munkája elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjat vehetett át az emberi erőforrások miniszterétől.

„Meghatódott az egész család, hihetetlenül jó érzés, hogy édesapámnak ítélték ezt a rendkívüli elismerést. Sajnos nem életében kapta meg, de »fent« nagyon örülhet neki” – mondta el lapunknak a díszpolgári oklevelet átvevő dr. Szabó András, akit édesapja támogatott, hogy ő is a gyógyítást válassza hivatásául, azt viszont nem akarta, hogy kövesse a szívsebészi pályán.

„Családi élete nem nagyon volt, hajnalban ment el otthonról, éjfélkor jött haza” – érzékeltette dr. Szabó András, hogy milyen áldozatokat kellett hoznia apjának különleges szakmájából adódóan. Azt is megemlítette ugyanakkor, hogy miután nyugdíjba ment, sokat foglalkozott unokáival, utolsó éveiben a gyerekekkel töltött idő adott örömet számára.Posztumusz_avattak_diszpolgarra_dr._Szabo_Zoltant

z.