Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A végéhez közeledik a Hollósy játszótér tervezése

Két kérdőíves felmérés és három lakossági fórum után a végéhez közeledik a Hollósy Simon utcai játszótér megújításának tervezése. A Hegyvidéki Önkormányzat a széles körű társadalmi bevonással a környéken élők és a játszóteret használók javaslatait, felvetéseit is beépítette a tervezett koncepcióba. A beruházás a Budapest Fővárosi Önkormányzattal megkötött együttműködésnek köszönhetően TÉR_KÖZ pályázati és hegyvidéki forrásból valósulhat meg.

Már a lakossági bevonás kezdetén a kérdőívek kitöltőinek magas száma is megmutatta, milyen fontosnak tartják az érintettek, vagyis a parkot használók a Hollósy Simon utcai játszótéren tervezett beruházást. Több mint háromszázan válaszoltak a Hegyvidéki Önkormányzat által összeállított kérdésekre, ami mindenképpen kiemelkedő aránynak tekinthető a hasonló jellegű megkérdezések sorában. A felújítás célja a terület vonzerejének növelése, az életminőség javítása, aminek keretei között alkalom nyílik a helyi hagyományok, helytörténeti emlékek bemutatására, a lokálpatriotizmus erősítésére, a lakosság és kiemelten a fiatalok bevonására a kerület sokszínű közösségi életébe.
Az erősen elhasználódott, megkopott Hollósy Simon utcai játszótér megújítása – az önkormányzat szándékai szerint, a főváros támogatásával – több lenne egyszerű ráncfelvarrásnál. Egy korszerű, ám a meglévő értékeket, a természeti környezetet megőrző és továbbfejlesztő közösségi tér születhet, amely a 2–10 éves korú gyerekeknek és szüleiknek biztosítana családias, csendes, nyugodt hangulatú közösségi teret.
Az egyedi koncepciójú játszótér kellemes környezetet és különleges játékélményt kínál a családok számára. A lakossági igényeknek megfelelően a terveket többször átdolgozták, meghallgatták azok véleményét, akik most is használják, vagy használni szeretnék a játszóteret, s figyelembe vették azoknak a szempontjait is, akik ugyan nem használják, de a közvetlen szomszédságában élnek. Ezt szolgálták a két alkalommal elvégzett kérdőíves felmérés és a szavazások, valamint a három nyilvános lakossági fórum.A_vegehez_kozeledik_a_jatszoter_tervezeseA legfontosabb igények között szerepelt például a zöld felület megújítása, a forgalom csillapítása a biztonságos gyalogosközlekedés érdekében, és a játszóteret használók egyik kiemelten fontos szempontja volt az is, hogy a tér az említett 2–10 éves korcsoport számára készüljön, az átjárás pedig szűnjön meg a gyerekek, valamint a parkban pihenők nyugalma érdekében. Szintén fontos célkitűzés a játszótér csendes, nyugodt, családias hangulatának megőrzése, így a lakók többségi véleményének megfelelően futball- vagy kosárlabdapálya sem lesz.
Nagy többség kérte a pelenkázóval ellátott illemhely telepítését, és sok kisgyermekes anyuka részéről felmerült az igény egy diszkrét babaetetőhely elhelyezésére is. Szintén kérés volt, hogy a tér minél átláthatóbb legyen, ezért kikerült a tervekből például a körfogó játék, vagy a kisméretű domb. Az első konkrét látványtervek megismerése után, úgyszintén lakossági kérésre, megtörtént a gőzhajó és a hajós mérleghinta átláthatóságának növelése, ami a gyerekek biztonságát szolgálja.
Támogatta az önkormányzat a gyalogosbiztonság növelésére irányuló lakossági igényeket is: a játszóteret körülvevő útpályára festett útburkolati jelek hívják majd fel az autósok figyelmét a kapuk közeledtére, a kapuk elé pedig, az úttestre sebességcsillapító küszöböket, valamint a gyerekek kiszaladását gátló korlátokat telepít a kivitelező.A_vegehez_kozeledik_a_jatszoter_tervezese2A lakók döntő többsége támogatta a park teljes megújítását. Ez a többi között magában foglalja az eddiginél biztonságosabb – ütéscsillapított – játszófelület létrehozását, a közvilágítás jelentős javítását, a játékok és a bútorzat cseréjét, valamint mintegy 1500 négyzetméter minőségi zöld felület kialakítását. Megszűnik a 400 négyzetméternyi balesetveszélyes betonburkolat, a kialakítandó minőségi zöld felületen pedig több mint kétezer cserje és évelő, valamint nyolc új fa ültetésével és nagy felületen gyepes tér kialakításával számol a terv.
A már említett egyedi játékok között megjelennek a Lánchíd, a fogaskerekű vagy éppen a Kisfaludy gőzhajó alapján tervezett játékok, hiszen a reformkor és a Széchenyi nevéhez fűződő fejlesztések számos ponton kapcsolódnak a XII. kerület életéhez. A különleges játszóeszközök segítségével a gyerekek az önfeledt játék élményén túl fejleszthetik képességeiket, egyben felfedezhetik a reformkor úttörő építészeti és technikatörténeti érdekességeit, így például a gőzhajó esetén a lapátkerék, a fogaskerekűnél a fogasléc-fogaskerék működését. A játszótér megvalósítását a főváros a TÉR_KÖZ pályázat keretében támogatja.

sm.