Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Regisztrálni kell a lomtalanításra

Október 2. és 8. között pótolja az elmaradt lomtalanítást az FKF Nonprofit Zrt., amely a járványhelyzetre tekintettel egy korábban még nem alkalmazott módszert választott. Az úgynevezett gyűjtőpontos lomtalanítás azt jelenti, hogy regisztrációt követően meghatározott időpontban a Konkholy-Thege Miklós út 21–29. alatt található telephelyen lehet leadni a lomokat.

A járványügyi intézkedésekkel összhangban tavasszal és nyár elején három hónapig nem lehetett központi lomtalanítást szervezni Budapesten. A Hegyvidékkel együtt összesen 61 körzetben szünetelt a szolgáltatás, amit az FKF Nonprofit Zrt. az év hátralévő részében pótol.
Azért most, mert a nyári időszakban a lakosság jelentős része nem tartózkodott otthon, így sokkal kevesebben tudtak volna élni a lehetőséggel. Mivel az évből már csak néhány hónap van hátra, nem lett volna elegendő idő a hagyományos begyűjtés megszervezésére a kimaradó kerületekben.
Helyette a közszolgáltató a Hegyvidéken is egy teljesen új megoldás mellett döntött. Előzetes regisztrációt követően meghatározott időpontban legfeljebb 2 köbméter lomot lehet majd leadni a Magas úttal szemben, a Konkoly-Thege Miklós út 21–29. alatt található telephelyen. Külön szabályok vonatkoznak a veszélyesnek minősülő hulladékra.
A Hegyvidéki Önkormányzat többfordulós egyeztetést folytatott a fővárosi önkormányzat cégével egyebek mellett arról, hogy szívesebben látná az átvevőpontot a Thomán István utcai parkolóban. Ez egy könnyebben elérhető helyszín lett volna, azonban az FKF arra hivatkozott, hogy az általa kijelölt terület körbekerített, és a meglévő közműveknek köszönhetően az adminisztráció is könnyebben megoldható. A cég szerint a közlekedéssel sincs probléma, hiszen autóval vagy akár a menetrend szerinti autóbusszal is könnyen elérhető a Konkoly-Thege Miklós út. Szintén a tárgyalássorozat eredménye, hogy a lomtalanítás még a rossz idő beállta előtt megtörténik a Hegyvidéken.
A gyűjtőhely október 2. és október 8. között 9-től 18 óráig tart majd nyitva, ami egy hétvégét is magában foglal. Az előzetes regisztráció szeptember 25-től működik, a www.fkf.hu honlapon vagy a 06-80/353-353-as ingyenesen hívható telefonszámon lehet jelentkezni. Egy háztartásból legfeljebb 2 köbméter lomhulladékot vesznek át, a mennyiséget ellenőrzik, és a leadó lakcímére regisztrálják. Kizárólag XII. kerületi lakosokat fogadnak, ezt a lakcímkártya és a személyazonosító együttes bemutatásával kell igazolni.
Nagyon fontos, hogy kizárólag a háztartásokban feleslegessé váló, nagy darabos hulladékot lehet leadni, tehát olyan tárgyakat, amik a méretük miatt nem férnek be a hulladékgyűjtőkbe. Ugyanakkor háztartási és csomagolási hulladékot, sittet, bontási törmeléket, síküveget, zöldhulladékot, textileket, ipari vagy szolgáltatási tevékenységből származó hulladékot nem vesznek át a gyűjtőponton. A veszélyes vagy különleges kezelést igénylő hulladék néhány méterrel távolabb, a Konkoly-Thege Miklós és Magas út sarkán lévő parkolóban adható le ugyanebben az időszakban.
A járványhelyzet miatt elmaradó lomtalanításban érintett kerületek lakossága részére, átmeneti jelleggel, kiegészítő kompenzációs szolgáltatási csomagot is biztosít az FKF. Az év végéig, előzetesen egyeztetett időpontban, háztartásonként összesen maximum 400 kilogramm lom egyszeri leadása engedélyezett ingyenesen a XV., Károlyi Sándor utca 166. és a XXII., Nagytétényi út 335. alatti hulladékudvarokban. Ezenfelül a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban újabb maximum 400 kg/háztartás lomhulladék szintén díjmentes leadására nyílik lehetőség. A kedvezmények időpontfoglalással és a jogosultság igazolásához szükséges dokumentumok bemutatásával vehetők igénybe. Érdeklődni a 06-30/860-7807-es és a 06-20/221-6171-es telefonszámokon lehet.
További kedvező hír, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat kifejezett kérésére az FKF Nonprofit Zrt. jövő tavasszal a fővárosban az elsők között a XII. kerületben szervezi meg a hagyományos lomtalanítást. Így azok is viszonylag rövid időn belül megszabadulhatnak kidobásra ítélt holmijuktól, akik most valamilyen okból nem tudják ezt megoldani.

sm.