Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Sok_minden_mas_lesz__furcsa_tanev_kezdodott_2

„Sok minden más lesz” – furcsa tanév kezdődött

Továbbra is mindent felülír a járványhelyzet az iskolákban, amelyekben fokozott figyelem fordul az egészségmegőrzésre. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától és a tankerülettől kapott ajánlások alapján saját protokollt is kidolgoztak a hegyvidéki oktatási intézmények. Erről kérdeztük a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Németvölgyi Általános Iskola igazgatóját.

„Úgy készültünk az iskolakezdésre, hogy a vírus jelenléte miatt sok minden más lesz, de ez nem befolyásolhatja az oktatómunkát. Azon dolgoztunk az elmúlt hetekben, hogy a kialakult helyzet minél kevésbé érintse a gyerekeket, ne érje őket semmiféle hátrány a tanulmányaikban” – beszélt Patkó Lajos, a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium igazgatója a speciális tanévkezdetről. Mint mondta, a tudnivalókról folyamatosan tájékoztatják a szülőket. Egyrészt az iskola honlapján, másrészt az osztályfőnökök e-mailben is tartják a kapcsolatot a családokkal.
Megszületett az Arany 11 pontja, ami arról szól, hogyan lehet összehangolni a vírusvédekezést és az oktatást. A legfontosabb, hogy az osztálytermek kivételével valamennyi közösségi térben, a folyosókon, ebédlőkben, lépcsőházakban, nagyobb termekben kötelező a maszk viselése. Három bejáratot jelöltek ki, mindegyiknél kötelező a kézfertőtlenítés. Már megérkezett a Közép-Budai Tankerületi Központtól egy fertőtlenítőoszlop, ez a főbejáratnál található.
Az elsősök és szüleik a gazdasági bejáraton mehetnek be az iskolába, mert így lehet a legnagyobb biztonsággal elkülöníteni őket a többi évfolyamtól. Éppen ezért évnyitót az idén csak számukra tartottak, a két osztályt és a szülőket külön-külön köszöntötték az Arany-teremben. Alapesetben sem idegen, sem a többi osztályhoz tartozó szülő nem léphet az iskolába, még maszkban sem, csakis akkor, ha konkrét céllal, előzetesen megbeszélve teszi.
Minden folyosón két ponton további kézfertőtlenítőket helyeztek el, az ebédlőnél pedig még egyet. A mellékhelyiségekben szappan, papírtörlő áll rendelkezésre. Hamarosan a tantermekbe is kihelyeznek fertőtlenítő zselés folyadékot.
Patkó Lajos kiemelte, hogy augusztus utolsó napjaiban megtörtént az egyébként is szokásos nagytakarítás, és ezúttal fokozottan figyeltek a fertőtlenítésre, az összes padot, felületet fertőtlenítővel tisztították. Mostantól a napi rutintakarítást is így oldják meg. Törekednek arra, hogy a szünetek végén megtörténjen a kilincsek, csapok és általában a sokat érintett felületek fertőtlenítő lemosása a mellékhelyiségekben.
Ügyelnek a szociális távolságtartásra, amire rendszeresen felhívják a gyerekek figyelmét. Ez nemcsak az osztálytermekre vonatkozik, hanem a folyosókra, éttermekre és minden közös helyiségre is. Fontos, hogy étkezésekkor se legyen keveredés az osztályok között. Az ebédlő mellett egy plusztermet is megnyitottak az alsósoknak, egyszerre három osztály tud úgy étkezni, hogy nem találkoznak egymással.
További biztonsági intézkedés, hogy a felsősök és a gimnazisták fele a két félórás nagyszünetben ebédel. Az ebéd idejét egyébként fél órával meghosszabbították, ennek köszönhetően tanítás után is működik az étterem. Szintén a szociális távolságtartás betartását segíti, hogy minden olyan helyen, ahol elképzelhető a gyerekek tömegesebb jelenléte, irányítószalagokat ragasztottak a padlóra.
Arra is figyelnek, hogy a bontott csoportos óráknál az osztály másik fele mindig a saját termében maradjon, amivel csökkenthető a találkozások száma a közös helyiségekben. Nem okozhat nehézséget az sem, hogy a fakultációkra egy évfolyamról, viszont több osztályból érkeznek a gyerekek. Mivel ezeket az órákat nagyobb előadókban tartják, a távolságtartás könnyen megoldható. Ráadásul a 11. és 12. évfolyamosokról van szó, akik jellemzően 18 évesek vagy idősebbek, és tökéletesen értik, hogy mindez az ő érdekükben történik.
Minden szünetben szellőztetnek, és ha az idő engedi, az órák alatt is nyitva vannak az ablakok. A gyerekek a teljes udvart „belakják”, több csoportban tornáznak a szabad levegőn. Ez így is marad, amíg csak lehet, ha pedig a tornaterembe kényszerülnek, akkor olyan feladatokat kapnak, amiket egyénileg, egymástól távolabb lehet elvégezni. A csoportmunkát felváltja az egyéni munka, és ez igaz minden más tanórára is.
Az igazgató arról is szólt, hogy bár a vírushelyzet valóban sok mindent megváltoztat, az élet megy tovább, a tanév rendjét tartani kell. Ennek megfelelően elkezdődött a középszintű őszi érettségi szervezése. Azok vizsgáznak majd, akik a tavaszi időszakban nem tudták letenni a szokásos előrehozott, ám az idén törölt érettségit, továbbá a járvány miatt nem vállalták a normál érettségit. Ősszel nagyjából nyolcvan Arany-diák érettségizhet, azokkal kiegészülve, akik más iskolákból jönnek, hiszen az iskola vizsgaközpontként működik.
Megkezdődtek a tanulmányi versenyek, rendezvények előkészületei is, egyelőre az eredeti kiírásoknak megfelelően. Változtatások azonban már most történtek, például a nagyszabású Bolyai matematikaverseny feladatait a résztvevők a saját iskolájukban írják meg, csak a javítás zajlik az Aranyban.
Patkó Lajos szerint különösen sok fejtörést okoz a szalagavató bál, amely életre szóló élmény a középiskolások számára. Sajnos ez most elmarad, helyette szalagtűzési ünnepélyt szerveznek. Nem lesz gólyabál, és gólyatábort sem tartanak szeptemberben, ezt viszont tavasszal szeretnék pótolni, ahogyan a többi őszi eseményt is átteszik későbbre. Sok_minden_mas_lesz__furcsa_tanev_kezdodott

*

Saját protokollt alkotott erre a tanévre a Németvölgyi Általános Iskola is, ahol a tantestület az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott eljárásrendet vette alapul.
„Későbbre vártuk a második hullámot. Néhány hete még nyugodtan készülődtünk, terveztük az évnyitót, amelyet aztán szűk körben, csak az elsősök részvételével tudtunk biztonságban megtartani. Minden rendben ment, és reméljük, hogy a meghozott szabályaink a továbbiakban is működnek majd – tekintett előre Dimanopulosz Andrea igazgató, aki kitért a hiányzások kérdésére is, erről ugyanis minden bizonnyal sok szó esik a jövőben az iskolákban. – Úgy készülünk, hogy lesznek, akik akár ok nélkül is otthon tartják majd gyermeküket, mások viszont szabadság, vagy segítség híján nem tudják megoldani a felügyeletet. A szülők félévente három napot igazolhatnak, egyébként orvosi papírra van szükség. Arra kértük a családokat, hogy gondoljanak a közösségre, és minden esetben jelezzék, miért nem jár iskolába a tanuló. Ebben a helyzetben nagyon lényeges a bizalmi viszony, mert csak így tudjuk megvédeni diákjainkat, a pedagógusokat, és működtetni az oktatást.”
Ez utóbbit szolgálja, hogy kizárólag célirányosan, előre megbeszélt időpontban mehetnek be az iskolába a szülők, akikkel az osztályfőnökök és a tanárok igyekeznek folyamatosan tartani a kapcsolatot. Nemcsak tájékoztatást nyújtanak számukra, hanem online csatornákon a felmerülő kérdésekre is válaszolnak.
A biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban Dimanopulosz Andrea arról szólt, hogy az iskolákban, azokon a helyeken, ahol nem megoldható a távolságtartás, maszkot kell viselni. A padlóra a távolságtartást segítő jeleket festettek fel, és úgy alakították ki a tanrendet, hogy az osztályoknak lehetőleg ne kelljen vándorolniuk napközben. Az informatikateremben minden csoport után fertőtlenítik az eszközöket.
Bár nagy az udvar, a szünetekben a csoportokat időben is elkülönítik egymástól, és ugyanezt az elvet követik az étkeztetésnél. A reggelit és az uzsonnát a gyerekek a saját osztályukban fogyaszthatják el. Az iskolai főbejárat mellett egy új bejárat nyílt, sőt az udvarra is több ponton lehet kijutni. A tankerület jóvoltából minden tanteremben és mellékhelyiségben van kézfertőtlenítő, a főbejáratnál külön fertőtlenítőoszlop is.
Folyamatosan zajlik a közösségi területek fertőtlenítése, ebbe a csapok, kilincsek, kapcsolók és minden olyan tárgy is beletartoznak, amit sokan megérinthetnek. A mellékhelyiségekből száműzték a textiltörlőket, papírtörlőt használnak, a termeket rendszeresen szellőztetik. Testnevelésóra előtt az alsósok az osztálytermükben öltöznek, a felsősök pedig a folyamatosan fertőtlenített öltözőkben.
A csoportos feladatok és játékok helyett az egyéni mozgást helyezik előtérbe a Németvölgyiben is. Jelen állás szerint a hagyományos iskolai rendezvényeket megtartják, de kevesebb programmal és résztvevővel, inkább az osztályszintű megoldást választva.
„Most a megelőzés a legfontosabb! – zárta szavait az igazgató. – Óvnunk kell a diákjainkat és ugyanígy a pedagógusainkat, akik közül sokan a leginkább veszélyeztetett korosztályhoz tartoznak. Ennek rendeljük alá a működést, azt szem előtt tartva, hogy folytassuk a magas szintű oktató- és nevelőmunkát.”

MM.