Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ujabb_ovintezkedesek

Újabb óvintézkedések a járvány miatt a hegyvidéki bölcsődékben, óvodákban

Világszerte ismét növekedésnek indult az újonnan regisztrált koronavírusos esetek száma, ezért szeptember elején a Hegyvidéki Önkormányzat által fenntartott bölcsődékben, óvodákban is szigorodtak a járványügyi szabályok. Az önkormányzat saját döntése alapján az intézményi közösségeket kisebb egységekre szeparálták: az intézkedés célja, hogy ha előfordulna egy-egy megbetegedés, ne kelljen mindenkit hazaküldeni.

„Látjuk, hogy Magyarországon is egyre több koronavírus-pozitív eset van, ezért a bölcsődéinkben, óvodáinkban szigorú óvintézkedéseket vezettünk be – mondta el lapunknak Fonti Krisztina alpolgármester. – Szeretnénk elkerülni, hogy a vírus megjelenése miatt teljes intézmények zárjanak be, és emiatt nehéz helyzetbe kerüljenek azok a szülők, akik munkájuk miatt nem tudják másképp megoldani gyermekük felügyeletét.”

Az alpolgármester a járvány elleni újabb lépések között említette, hogy a nevelési év kezdete óta minden bölcsődés és óvodás testhőmérsékletét megmérik érkezéskor. Ha az érintés nélküli lázmérő 37,3 °C feletti értéket mutat, a gyermeket haza kell vinni, gyógyulása után pedig csak orvosi igazolással engedhető újra közösségbe. Természetesen akkor sem látogatható az intézmény, ha az egy háztartásban élők közül bárki hatósági karanténba kerül, vagy a koronavírus-fertőzés tüneteit mutatja. Ha a család az elmúlt hetekben külföldön volt, arról tájékoztatni kell az intézményvezetőt.

A néhány hónappal ezelőtt kialakított járványügyi szabályok is érvényben maradtak, így a szülők változatlanul csak maszkban, a kihelyezett kézfertőtlenítők használatát követően léphetnek be az épületbe. Csak egy fő kísérheti a gyermeket, és a kísérőket arra kérik, minél kevesebb időt töltsenek bent, tartsanak megfelelő mértékű távolságot egymástól.

Az önkormányzat jelentős összegeket fordít a hegyvidéki óvodák, bölcsődék munkatársainak tesztelésére, amelyet rendszeresen, kivétel nélkül minden dolgozó esetében elvégeznek. Folyamatosan zajlik a fertőtlenítőtakarítás az épületekben, ami a gyakran megfogott tárgyakra – például a kilincsekre, csapokra, játékokra, sporteszközökre – is kiterjed.

Fonti Krisztina elmondta: az összes bölcsőde és óvoda vezetőjét arra kérték, hozzanak létre jól elkülönített egységeket, és gondoskodjanak arról, hogy az ezekbe járó gyerekek sem az épületben, sem pedig az udvaron ne érintkezhessenek egymással. Az egységek lehetnek maguk a csoportok, de több csoportból is állhatnak, ha azok közös öltözőt és fürdőszobát használnak.

„A kisebb egységek kialakításának célja, hogy amennyiben valaki elkapná a vírust, ne kelljen az egész intézményt kiüríteni” – magyarázta az alpolgármester. Mint mondta, ezt az intézkedést nem központi utasításra, hanem saját elhatározásból hozta meg a Hegyvidéki Önkormányzat. Hozzátette: megbetegedés esetén a bölcsődék, óvodák részleges vagy teljes bezárásáról az Oktatási Hivatal dönt, az önkormányzat ez ügyben csak javaslatot tehet a hivatalnak.

z.