Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Változik a parkolási rend

Az ott élők és az egészségügyi ellátást igénybe vevők életét könnyíti meg, hogy a Kútvölgyi és a Szent János Kórház környéke is a fizető parkolási övezetbe kerül szeptember 15-től.

Régóta probléma, hogy az elsősorban az agglomerációból érkező autósok ellepik a Kútvölgyi-tömb előtti parkolót. Holott ennek elsődlegesen az a feladata, hogy helyet biztosítson a Kútvölgyi kórházba és részben a szomszédos Pető Intézetbe érkező betegeknek és hozzátartozóiknak. Ráadásul nemcsak ezt a részt foglalják el az ingyenes parkolást keresők, hanem a Szent János Kórház melletti utcákat is.

Előállt az a helyzet, hogy az egészségügyi intézményekbe érkezők egyszerűen nem tudtak észszerű távolságon belül parkolóhelyhez jutni, és az arrafelé élő autósok is egyre jobban kiszorultak saját lakókörnyezetükből. Az ingyenes helyeket kereső kerületen kívüli járművezetők miatt az egyébként „fizetős” utcák forgalma is jelentősen megnőtt. Tulajdonképpen egy óriási P+R parkolózóna jött létre, amit a helyiek kérésére és érdekében ebben a formában meg kellett szüntetni.

A Hegyvidéki Önkormányzat ezért úgy döntött, hogy szeptember 15-től a fizetőövezetbe sorolja a Diós árok út, a Diós árok köz, a Józsa Béla köz, a Kútvölgyi lejtő és a Kútvölgyi út kijelölt szakaszait. A remények szerint ez a változtatás egyaránt szolgálja a helyben lakók és a két kórházba érkezők érdekeit. A parkolási díj óránként 440 forint, a maximális parkolási idő pedig 4 óra lesz. Mivel ez az időtartam sokszor nem elegendő a kórházi kezelésre, vizsgálatra érkezők számára, az önkormányzat évekkel ezelőtt egy külön rendelkezést hozott az ilyen esetek megoldására. A kiszabott pótdíjat elengedi, ha a kérelmező igazolja, hogy egy közeli XII. kerületi országos gyógyító intézetben vagy az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelőben folyó gyógykezelése miatt lépte túl a várakozási időtartamot, és megfizette a 4 órás parkolás díját.Valtozik_a_parkolasi_rend

A kérelmet a polgármesteri hivatalhoz lehet beadni, vagy az érintett egészségügyi intézményhez eljuttatni. Mellékelni kell az intézménytől kapott igazolást, a fizetési felszólítást, a kérelemben megjelölt időpontra vonatkozó parkolójegyet vagy a kérelmező nyilatkozatát a mobiltelefonos parkolási díjfizetésről.

A szakrendelőt vezető dr. Szócska Gábor elmondta, hogy a betegek számára mindenképpen nagy segítség a parkolási rend változása. „Az utóbbi években, de nyugodtan mondhatjuk, hogy másfél évtizedben, munkanapokon fél nyolc után szinte lehetetlen volt szabad parkolóhelyet találni az intézmény közelében. A hozzátartozók sok idős, nehezen mozgó embert autóval szállítanak, nekik különösen fontos, hogy minél kisebb távolságot kelljen gyalogosan megtenni” – tette hozzá dr. Szócska Gábor, megemlítve, hogy már zajlik az egyeztetés az önkormányzattal a szakrendelő munkatársainak parkolási lehetőségével kapcsolatban.

Ami az intézmény működését illeti, az igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy a kórházi látogatási tilalom nem vonatkozik a szakrendelőre: „Nálunk egyelőre minden a rendes kerékvágásban halad, a pácienseket előjegyzés alapján, a megadott időpontban fogadjuk. Ezzel elkerülhető a felesleges várakozás, a betegeink nem »torlódnak fel«, ami járvány idején különösen fontos. Nem is jellemző a négy órát meghaladó itt-tartózkodás.”

Ráadásul az orvosok a teljes munkaidejükben a rendelőben dolgoznak, így az sem fordul elő – mint néha a kórházakban –, hogy valamilyen sürgős esetben el kell menniük, és ezért a berendelt beteg kénytelen hosszabb ideig várakozni. Szintén a minél nagyobb biztonságot szolgálja, hogy belépéskor nyilatkozni kell az esetleges fertőzöttségről vagy ennek kockázatáról, míg az épületben folyamatosan zajlik a fertőtlenítés.

Jelentős könnyebbség, egyben a járvány terjedését lassító intézkedés, hogy a krónikus betegek telefonos vagy internetes egyeztetés után is megkaphatják az e-receptet. Azaz emiatt, ha az állapotuk egyébként nem indokolja, nem kell személyesen megjelenniük a szakrendelőben.

sm.

Tisztelt Hegyvidéki Polgár! Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a 30/2010 (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelet 2. számú mellékletében meghatározottak alapján szeptember 15-től a Diós árok 1–7., 2–30., továbbá a Diós árok köz, a Józsa Béla köz, az Alsó Svábhegyi út (Józsa Béla köz és Kútvölgyi út közötti szakasza), valamint a Kútvölgyi lejtő és a Kútvölgyi út (a Szilágyi Erzsébet fasor és Kútvölgyi lejtő közötti szakasza) a várakozási övezet része lesz, ezért ott a várakozási díjfizetés munkanapokon 8 és 18 óra között kötelező!

A terület mobilparkolási zónakódja: 3121.

Amennyiben rendelkezik gépkocsival, és állandó lakhelye (gazdálkodó szervezet esetén a székhelye, telephelye) ebben a parkolási zónában van, kiválthatja a 2020. évre szóló kedvezményes parkolási engedélyét. Információ: www.hegyvidek.hu/ugyintezes/parkolasi-engedely.

Hegyvidéki Önkormányzat