Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Cukorbetegség: nem édes teher

A cukorbetegség megfelelő kezelés nélkül az egész szervezetet megtámadhatja. Bizonyos feltételek betartása esetén az egészségest megközelítő állapottá szelídíthető. Ehhez meg kell ismerni a betegség természetét, kezelésének és a megelőzésének a módját!

A cukorbetegség anyagcsere-betegség. Az ember vére mindig tartalmaz cukrot szőlőcukor (glukóz) formájában. A vércukorszint állandóságát hormonok biztosítják, amelyek közül a legfontosabb az inzulin. Ennek részleges vagy teljes hiányával jár, vagy a megtermelődő inzulin elveszti hatását a diabetesz mellitus esetén. Ilyenkor nem tudja a vérből a sejtekbe juttatni a cukrot. A vérben maradó cukor miatt megemelkedik a vércukorszint.

cukorbetegseg_nem_edes_teher.jpg
Nem árt a rendszeres ellenőrzés

FAJTÁI. Kezelésük alapján két fő típusa létezik. Az általában fiatal korban kialakuló, rögtön inzulint igénylő fajtáját 1. típusúnak hívják. A 2. típusú diabétesz általában érett korban (40 év fölött) alakul ki, az esetek többségében nem igényel azonnal inzulint. Ha korai szakaszában felismerik, kizárólag megfelelő étrenddel is kezelhető, később aztán gyógyszeres kiegészítésre van szükség. Mindkét betegség kezelésének alapja a megfelelő étrend és a mozgás.

TÜNETEI. A fi atalon kialakuló betegségben a nem elégséges inzulintermelés miatt a tünetek könnyebben észrevehetők, az érettebb korban kialakuló cukorbetegség tünetei nem jellegzetesek, vagy nincsenek. Az alábbi, hétköznapi tünetek együttes jelenléte esetén célszerű cukorbetegségre gyanakodni: fáradékonyság, hirtelen súlyveszteség, bő folyadékfogyasztás, sok vizelet, bőrviszketés. A cukorbetegség, az elhízás, a magas vérzsírszint nem jár betegségérzettel, általában már a kóros állapot kialakulásakor fordulnak orvoshoz az emberek. A rendszeres ellenőrzésre különösen azoknak van szükségük, akik családjában már előfordult cukorbetegség.

KEZELÉSE. Ha a szervezet nem termel inzulint, injekció formájában kell pótolni. Ha csak kevesebb a termelés, gyógyszeres kezeléssel vagy inzulinpótlással szükséges segíteni az étrendet. A kezelés alapja minden esetben az egyénre szabott étrend és a rendszeres mozgás, szükség esetén gyógyszeres és/vagy inzulinterápia. A kezelés célja a normális vércukorszint elérése és a szövődmények, társbetegségek megelőzése, illetve késleltetése.

MEGELŐZÉS. A gyakrabban előforduló 2. típusú cukorbetegség kialakulását nagymértékben a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás következményeként kialakuló testsúlyfelesleg okozza. Az alma típusú elhízás esetén elsősorban a hasra, a törzsre rakódik le a zsírpárna. Az ilyen típusú elhízás során nagyobb a veszélye a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának, nagyobb százalékban emelkedik meg a vérzsírszint, és alakul ki cukorbetegség. A körte típusú elhízás inkább esztétikai problémát jelenthet, ilyenkor a zsír a csípőre és a combra rakódik le. Az elhízás fajtája egyszerű méréssel megállapítható. A derék magasságában meg kell mérni a has körfogatát. Ez nők esetében 80 és 88 centi között elsőfokú szív- és érrendszeri, valamint cukoranyagcserére való rizikót jelent, fölötte pedig komolyan foglalkozni kell a testsúlykarbantartással, mert az egészségünk van veszélyben. A férfi aknál ezek az értékek 94 és 102 centi, illetve a fölött alakulnak. A megelőzésnek az ideális testsúly megőrzésére, a rendszeres testmozgásra, az egészséges táplálkozásra kell irányulnia. A cukorbetegek étrendjének alapja az egészségeseknek javasolt kiegyensúlyozott táplálkozás. Célszerű ezt a módszert alkalmaznia az egész családnak.

cukorbetegseg_nem_edes_teher_2.jpg
TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK
• Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ízleljünk meg más ételeket is. A sokszínű, nem gyakran ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend biztosítja, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk.
• Kerüljük a zsíros ételeket, a főzéshez-sütéshez inkább olajt, a süteményekhez margarint használjunk. Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülő foglalkozásúak számára. Részesítsük előnyben a gőzölést, a párolást, a fóliában, tefl onedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel, tejföllel készített habarás.
• Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzuk: a mérsékelten sós ízt gyorsan meg lehet szokni. Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életükre kihat. A készételek közül olyat válasszunk, amely kevésbé sózott. Az ételek ízesítésére használjunk fűszereket.
• Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességet, süteményt – soha ne étkezések között! Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet az üdítőitalok és szörpök helyett. Ne szoktassuk a gyerekeket az édes íz szeretetére!
• Naponta fogyasszunk legalább fél liter tejet és tejterméket (sajt, túró, aludttej, kefi r, joghurt). A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmút válasszuk.
• Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét, párolt főzeléknövényt.
• Asztalunkra mindig teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér kerüljön. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább párolt zöldségfélét, barna rizst válasszunk burgonya helyett.
• Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva. Legyen meg a napi megszokott étkezési menetrendünk, lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.
• A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Az alkohol a szervezetre káros, a szeszes italok energiafelesleget okoznak, lehetőleg kerüljük fogyasztásukat.
• A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Bátran ehetünk gyümölcsöket, zöldség- és főzelékféléket, zsírszegény tejet, tejterméket, halat, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret. Mérsékelt fogyasztásra javasoltak: nem zsíros húsok és húskészítmények, zsíros tejtermékek, zsiradékok, tojás, tészta, száraz hüvelyesek, burgonya. Kerüljük, ha lehet: édességek, fagylalt, cukor és cukrozott készítmények (befőtt, lekvár), cukrozott italok, zsíros húsok és ételek, só, tömény italok. Figyeljük a csomagolt élelmiszerek energia- és tápanyagértékeit és egyéb összetételi adatait.
• A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a rendszeres testmozgás.

(Forrás: Gyurcsáné Kondrát Ilona: Van-e az Ön családjában cukorbeteg? Diétáskönyv a cukorbetegség megelőzéséről és kezeléséről)

TUDJA ÖN, HOGY…
– …különösen veszélyeztetettek azok, akiknek a családjában már van cukorbeteg?
– …az elhízottak körében nagyobb a veszély a betegség kialakulására?
– …a gyakoribb – érettebb korban kialakuló – cukorbetegség megfelelő táplálkozással és mozgással megelőzhető?
– …az az étrend – a helyes táplálkozás –, ami a betegeknek „diéta”, az egészségesek számára a megelőzés alapja?
– …a betegség okozta szövődmények kialakulását elsősorban a megfelelő étrenddel és mozgással lehet megakadályozni, illetve késleltetni?

EGYRE TÖBBEN
A mai mozgáshiányos, egészségtelen táplálkozású, rohanó világban egyre nő a cukorbetegek száma, az időskorinak is nevezett cukorbetegség már egészen fiatalon is támad. Harminc éve még általában 60 éves kor közelében, húsz éve már a 40 évesek körében alakult ki, most pedig már a 25-35 éves korosztály is érintett a diabéteszben. Tíz éve még 500 ezer volt a 2-es típusú cukorbetegek száma, mára ez a szám 600-700 ezerre nőtt, és az előállapotban, tünetmentesen élők száma is legalább ennyi.