Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Újjászülető villaépületek a Hegyvidéken

Szerencsés helyzetben van a Hegyvidék, hiszen az elmúlt kétszáz év legjellemzőbb építészeti stílusirányzatainak számos kiváló példáját sikerült itt jó állapotban megőrizni. Várostörténeti okokból kifolyólag jelentősrészt villaépületekről van szó, amelyek védelmére kiemelt figyelmet fordít az önkormányzat. Cikksorozatunkban ezúttal a hegyvidéki villaépítészet múltjára, valamint azokra a különleges épületekre igyekszünk ráirányítani a figyelmet, amiket a tulajdonosok erőfeszítései mellett helyi értékvédelmi támogatás segítségével sikerült megújítani.

„Sokan vagyunk azok, akik tisztelik a hagyományainkat”

A Hegyvidék egyik legpatinásabb közösségi rendezvénye a Svábhegyi Pünkösdi Búcsú, amely az egyház születésének ünnepét ötvözi a német hagyományok őrzésével és átörökítésével. Így kínál felnőttek és gyerekek számára egyaránt tartalmas családi programot minden évben a Diana parkban.

A főváros egyik legbiztonságosabb kerülete a Hegyvidék

Mindannyian biztonságban élhetünk a Hegyvidéken, a kiemelten kezelt bűncselekmények száma igen jelentős mértékben visszaesett az elmúlt években. Ez derült ki a XII. kerületi rendőrkapitányság beszámolójából, amit egyöntetű támogatással fogadott el az önkormányzat képviselő-testülete.

Bővülnek a helyben lakók parkolási kedvezményei

Újabb kizárólagos lakossági parkolóhelyeket jelölne ki a Hegyvidéki Önkormányzat, amik a jelenleginél hosszabb időtartamban állnának a helyben élők rendelkezésére. A lakók igényei alapján, Fonti Krisztina alpolgármester kezdeményezésére egyebek mellett erről hozott döntést a képviselő-testület a legutóbbi ülésén.

Elsősegély-információs táblák a játszótereken

Valamennyi hegyvidéki játszótérre új elsősegély-információs táblák kerülnek. Ezekből országszerte háromezret helyeznek ki, és a segítségükkel még nagyobb biztonságban érezhetik majd magukat a családok – hangzott el a Hollósy Simon utcai játszótéren megtartott sajtótájékoztatón. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára mellett Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármester beszélt a gyermekeinkről való gondoskodás fontosságáról és az elért eredményekről.

Kisvárosias alközpontok szolgálják a hegyvidékiek igényeit

Mára a Böszörményi út és a Városháza tér, valamint a MOM Park és környéke vált a Hegyvidék kisvárosias központjává. Ám ezeken kívül is vannak olyan csomópontok, találkozóhelyek a XII. kerületben, amik jelentősebb alközponttá fejleszthetők, szolgáltatások és kikapcsolódási lehetőségek színesebb palettáját nyújtva a környéken élők számára. A meglévő és a reménybeli alközpontok fejlesztési lehetőségeiről folytattak nyilvános eszmecserét az önkormányzat vezetői szakemberekkel a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, az Urbanisztikai beszélgetések című rendezvénysorozat legutóbbi programján.

Ne milliárdosok rezervátuma legyen a kerület!

Budapest lakossága jelentősen csökkent, míg a szomszédos településeké rohamosan nőtt az elmúlt évtizedben, és ezt leginkább az agglomerációval határos kerületek érzik meg, köztük a Hegyvidék is. Mi az oka a tömeges kiköltözéseknek, milyen összefüggésben van ez a kerület lakásállományának minőségével, mennyiségével, van-e lakhatási válság, és mindez milyen hatással van a mindennapjainkra, például a közlekedésre? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat Pokorni Zoltán polgármesterrel és Kocsis János városszociológussal, a Magyar Urbanisztikai Társaság alelnökével.