Ezer forintból harmincezer – ételmentéssel
Évente majdnem 1 millió tonna élelmiszer-veszteség keletkezik Magyarországon. Ha ezt a mennyiséget kamionokra tennénk, a dicstelen sor Budapesttől Nürnbergig érne. És ez szinte semmi ahhoz képest, hogy szintén egyetlen év alatt az USA-ban 80 millió, az Európai Unióban 58 millió, az egész világon pedig 1,3 milliárd tonna étel és ital megy veszendőbe. Elképesztő pazarlás, ami ellen tenni kell – és szerencsére vannak, akik tesznek is.
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület idén tavasszal megállapodott a Hegyvidéki Szociális Központtal (HSZK), hogy közösen mentenek élelmiszereket, amiket aztán rászorulókhoz juttatnak el. Mivel éjszaka és hétvégén is zajlik a munka, ezért a HSZK a Nagycsaládosok Országos Egyesületével is szövetkezett, amely kiterjedt önkénteshálózattal rendelkezik.
„Az önkéntesek este kilenckor veszik át a mentésre váró élelmiszereket a budaörsi Metro áruháztól, míg a mi munkatársaink három Aldi üzletben teszik ugyanezt a déli órákban” – mondta el lapunknak Fojtíková Katarína, a HSZK intézményvezetője. Hozzátette: természetesen kizárólag lejárati időn belüli termékekről van szó, amik a NÉBIH előírásai alapján alkalmasak emberi fogyasztásra.
A zömében pékárut, zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó szállítmányt még aznap ki is osztják. A csomagokat a Kiss János altábornagy utcai szociális étteremben vehetik át a rászorulók, többségükben idősek. A nagycsaládoknak az önkéntesek házhoz viszik az élelmiszereket. „Már most is több száz emberhez jutnak el a csomagok, de szeretnénk szélesíteni a támogatottak körét a kerületben élő szociális rászorultakkal” – tekintett előre Fojtíková Katarína.
Jön minden idők legnagyobb élelmiszergyűjtése!
A péksütemények és primőr áruk mellett csomagoláshibás, lejárati időponthoz közeli és – például húsvéti, karácsonyi – promóciókból megmaradó élelmiszereket is gyűjt az élelmiszerbank. Ahelyett, hogy ezek a szemétbe kerülnének, mindet rászorulókhoz juttatják el. Naponta közel 800 áruházba mennek el, sőt még a Foodora és a KFC is beszállt a rendszerbe. Ma már több mint 600 karitatív szervezettel dolgoznak, országos hálózatot építettek ki, hiszen a leghatékonyabban helyi szinten lehet segíteni.
„Így jutottunk el a XII. kerületi önkormányzathoz és a Hegyvidéki Szociális Központhoz is. Bár korábban volt kapcsolatunk hegyvidéki civilekkel, a zökkenőmentes mindennapos munkához összehangolt szervezésre van szükség” – emelte ki Nagygyörgy András, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület kommunikációs vezetője. Együttműködnek a Református Egyház Válaszút Missziójával is, amely az egyik Tesco Express áruházból hozza el a megmaradó élelmiszereket, míg a Bolyai Farkas Gyermekotthoni Központ kerületi tagintézményei a helyi Foodora Marketből kapják meg a felesleget.
Nagygyörgy András hangsúlyozta, hogy a XII. kerületben sem csak jómódúak élnek. Sokan vannak, akik támogatásra szorulnak, elég csak a nagycsaládosokra, az egyedül lévő idősekre vagy a fogyatékkal élőkre gondolni. Közöttük osztják szét a havonta begyűjtött mintegy 5000 kiló élelmiszer-felesleget, ami nagyjából 1300 csomagot jelent.
Hamarosan ennél sokkal több „áll majd a házhoz”, hiszen november 14–16-ig lesz minden idők legnagyobb magyarországi élelmiszergyűjtése, amit az egyesület szervez. A XII. kerületi élelmiszerboltok is csatlakoznak a kezdeményezéshez, rajtuk keresztül pedig a helyi vásárlók is tehetnek felajánlásokat.
Hungarikum a meleg ételek megmentése
Nem csak bolti élelmiszerekkel foglalkozik az egyesület. Két éve indult az ebédmentő program, amiben 25 iskolai menza és konyha vesz részt. Akár 10 ezer adag étel is „megmenekül” így tanévenként egyetlen intézményben.
Keresik a helyi lehetőségeket, de arról is szó van, hogy a szomszédos kerületekből érkező ételt a hegyvidéki szociális intézmények vegyék át. Egyébként a melegétel-mentés Európában egyedülálló, magyar kezdeményezés, és ezt a jó gyakorlatot várhatóan más országok is átveszik nemsokára. Már működik egy online platform is, a FoodForFree, amihez kisebb üzletek, pékségek csatlakozhatnak.
Az egyesület képviselője arról is beszélt nekünk, hogy az élelmiszerbank alkalmanként több ezer embert koordinál. Teszi mindezt állami támogatás nélkül, kizárólag cégek és magánemberek adományaiból. „Igyekszünk hatékonyak lenni – tette hozzá. – Ezer forint adományból harmincezer forint értékű élelmiszert tudunk megmenteni és a nélkülözőkhöz eljuttatni helyi partnerek segítségével.”
Élelmiszerekkel kezdték, és ma már háztartási vegyi árukat, írószereket, informatikai eszközöket is mentenek – szinte bármit, ami egy gyártónál vagy kereskedőnél feleslegessé vált, de egy kisebb jövedelemmel rendelkező háztartásban még örülnének neki. Mindenkit arra buzdítanak, hogy keresse az élelmiszerbankot, ha munkahelyén, környezetében elvihető feleslegről tud. Ilyenek lehetnek az elfekvő árukészletek, vagy akár a céges rendezvényről megmaradó meleg ételek is.
-os
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület nonprofit szervezet, amely 2005 óta működik Magyarországon, az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének tagjaként. Tizenhárom jó barát hozta létre, maga az ötlet egy házaspáré, amely Franciaországban élve személyesen tapasztalta meg, hogyan lehet megmenteni a kereskedelemben kidobásra ítélt élelmiszereket. Az egyesület felkutatja és összegyűjti az élelmiszer-felesleget a gyártóktól, boltokból, üzletláncokból, hogy rászorulókhoz juttassa el, ezáltal csökkentve az élelmiszer-pazarlást és a nélkülözést, valamint a környezeti terhelést. Tevékenysége egyre szélesedik, immár a meleg ételekre, vegyi árukra is kiterjed.
