Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A depresszió gyógyítható

Korunk egyik népbetegsége, a depresszió számtalan tünet formájában jelentkezhet, így már a felismerése sem egyszerű feladat. Minderről dr. Szolnoki Lajos háziorvos beszélt a Hegyvidéki Egészségklub legutóbbi előadásán.

A depresszió a szomorúság mély formája, amely általában valamilyen közelmúltbeli veszteséget vagy szomorú eseményt követ, kóros esetben azonban hónapokig, sőt akár évekig is eltarthat. A depressziós betegséget biológiai, pszichológiai és környezeti tényezők egyaránt kiválthatják.

Dr. Szolnoki Lajos háziorvos a Hegyvidéki Egészségklub előadásán az okok kapcsán kifejtette: a háttérben állhat családi hajlam, egyes betegségek vagy gyógyszerek mellékhatása, hormonális okok (ez általában nőkre jellemző), időnként pedig akár fényhiány is. Gyakori a szituációs depresszió, amely valamilyen súlyos eseményt követően jön elő, de előfordulhat endogén jelleggel, azaz külső ok nélkül is. A depresszió egyre szélesebb körű előfordulása a szakemberek szerint a globalizációs hatásokra vezethető vissza: ilyenek többek között a megélhetési problémák, a migrációs kényszer, a gyökértelenség érzés, az értékátrendeződések és értékzavarok (például a hagyományos családi szerepek válsága és a nemzedéki viszonyzavarok).

A depresszió gyógyítható
A betegségnek számtalan tünete lehet. A legjellemzőbb a levert alaphangulat, az érdeklődés és az örömszerzés képességének elvesztése, az értéktelenség érzés, az indokolatlan bűntudat és önvád, de a jellegzetes szimptómák közé sorolható az alvásprobléma, a testi betegséggel nem magyarázható fáradság, a csökkent koncentrálási készség is. A depresszió gyakran jár együtt szorongásos betegségekkel, például pánikbetegséggel; ennek tünete a hirtelen és erős szorongásérzés, amit reszketés, verejtékezés, mellkasi fájdalom, sőt akár légszomj vagy fulladásos roham is kísérhet.

A betegek egy része – a lakosság körülbelül két százaléka! – úgynevezett bipoláris zavarral, más néven mániás depresszióval küzd. A tünetek a hangulatingadozással együtt váltakoznak a mániás és a depresszív fázis között, a betegek hol súlyos mélypontokat, hol egészen végletes feldobottságot élnek át. Sok esetben a bipoláris betegség depresszióval kezdődik, és akár évekig, évtizedekig csak ennek a tünetei jelentkeznek, mire az első mániás fázis előjön. Az is előfordul, hogy a fázisok között több év tünetmentes időszak telik el, míg máskor évente háromnégyszer váltják egymást, köztük rövid szünettel, vagy a nélkül. A betegség legrosszindulatúbb formája, amikor a mániás és depreszsziós epizódok havi, heti vagy akár napi gyakorisággal váltakoznak. A mániás depresszió gyakran már kamaszkorban megjelenik.

A depresszió ma már hatékonyan kezelhető gyógyszerekkel; a megfelelő antidepresszánsok hatására a betegek többsége teljesen rendbe jöhet. A gyógyszerek mellett azonban a legközelebbi rokonok, ismerősök fi gyelme, támogatása is rendkívül fontos – az ő segítségük nagyban előmozdíthatja a gyógyulást.


-z-