Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az ellenőrzés életeket menthet

A rendszeresen ellenőrzött kémények biztonságosan el tudják vezetni a veszélyes füstgázokat, ám a szénmonoxid-mérgezés elkerüléséhez biztosítani kell a lakás megfelelő szellőzését is - derült ki a tavalyi év utolsó társasházi fórumán. A kéményhasználattal összefüggő problémákról Kocsis Attila, a Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. műszaki igazgatója tartott előadást.


Sokan nem veszik komolyan a kéményvizsgálatok fontosságát
A kerületben mintegy 60 ezer kémény üzemel, és ezek túlnyomó része biztonságos - égéstermék-visszaáramlás miatt 2006-ban mindössze százhúsz esetben kellett intézkednie az ellenőrzéssel megbízott Fővárosi Kéményseprőipari Kft.-nek (FÕKÉTÜSZ). Az életveszély miatt természetesen ez a százhúsz eset is sok, ám vannak városrészek, ahol jóval tragikusabb a helyzet - mint Kocsis Attila, a FÕKÉTÜSZ műszaki igazgatója a társasházi fórumon elmondta, az egyik pesti kerületben csak tavaly mintegy hatezer életveszélyes kéménnyel találkoztak.

Bár a kerületi házak többségében a kéményeket és a tüzelőberendezéseket megfelelően karbantartják, Kocsis Attila felhívta a lakók fi gyelmét néhány gyakori problémára. Mindenekelőtt arra tért ki, hogy az utóbbi időben feltűnően csökkent a kéményvizsgálatok száma: noha minden gázkészülékcsere és -felújítás esetén kéményvizsgálatot kellene kérni, ezt valószínűleg sokan nem teszik meg. Pedig komoly kockázatokat rejt ennek elmulasztása - ha a fel nem tárt hibák miatt esetleg szénmonoxid-visszaáramlás lép fel, az a házban lakók életét veszélyeztetheti.

A műszaki igazgató megjegyezte: a szilárdtüzelés (fa, szén stb.) egyelőre csak a kerületi háztartások négy százalékában van jelen, mostanában azonban - különösen a gázáremelések hatására - ismét kezdi reneszánszát élni a kályhafűtés. Fontos tudni azonban, hogy a kályhák üzembe helyezéséhez is a kéményseprők engedélyét kell kérni.

Kocsis Attila hangsúlyozta: az elmúlt években egyre gyakrabban alkalmazott fokozott légzárású nyílászárók ugyancsak komoly veszélyhelyzetet idézhetnek elő egyes lakásokban. A tökéletesen szigetelő, új ablakok nemcsak a hideget, hanem a friss levegőt is kizárják, így ha nem megoldott a szabályozott légbevezetés, az szénmonoxid-mérgezést okozhat, de más egészségkárosító hatása is lehet: az oxigénhiányos levegő gyerekeknél például asztmatikus fulladásokat idézhet elő.

Kevesen gondolnak rá, de a páraelszívó-berendezések, a központi porszívó, valamint egyes vákuumos mosó-, szárítógépek is képesek visszaszívni a kéményből a távozó égésterméket, ami szintén fulladást okozhat. Érdemes tehát mind a fokozott légzárású ablakok, mind pedig a különböző, vákuumot előidézni képes berendezések beépítésénél épületgépész szakember vagy kéményseprő tanácsát kikérni.

A FÖKÉTÜSZ illetékese a kéményfelújításokkal kapcsolatban is megfogalmazta intelmeit. Mint kiemelte: a kémények javításánál érdemes olyan szakembert megbízni, amelyik jó referenciákat tud felmutatni - akár fel is lehet keresni azokat a házakat, ahol a vállalkozó a referenciamunkáit végezte. A felújítások kapcsán előzetes szakvéleményezés kérhető a kéményseprő-vállalattól, amelyet általában néhány napon belül teljesítenek (15 nap a hivatalos határidő) - ám a kötelező ellenőrzést is gyorsan (3 napon belül mindenképpen) elvégzik.

Közös képviselők kérdéseire válaszolva Kocsis Attila elmondta: kéményt megszüntetni csak a kéményseprők engedélyével lehet - függetlenül attól, hogy azt használták-e eddig, vagy sem. Ennek értelmében különböző híradástechnikai kábeleket sem lehet használaton kívüli kéményben vezetni mindaddig, amíg azt hivatalosan meg nem szüntették. A folytonos működésű lakásfűtőberendezéseket (cirkó) gyűjtőkéménybe csak a kötelező biztonsági előírások betartása mellett lehet csatlakoztatni - biztosítani kell a kémény tetején egy ventilátorral a mesterséges elszívást, valamint biztonsági reteszelést kialakítani az egyes bekötéseknél.

KeD     

A Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. I-XII. kerületi kirendeltségének címe: I., Fő utca 19. Telefon: 355-7491.