Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A "Fecskefészek"-től Balatonfüredig

Kiállítás, filmvetítés, tudományos konferencia és számos egyéb program idézi fel Jókai Mór, az egyik leghíresebb hegyvidéki polgár életét az emlékére szervezett rendezvénysorozaton.


Jókai íróasztala a kiállításon
Jókai Mór 1853-ban vásárolt magának birtokot a Svábhegyen, és az akkor még köves, gazos területet kemény munkával néhány év alatt mintagazdasággá és csodálatos kertté varázsolta. Számos regényét a svábhegyi villájában írta, olyanok is vannak, amelyek egy része a mai XII. kerületben játszódik.

A nagy mesemondó tiszteletére szervezett rendezvénysorozat január 22-én, a Magyar Kultúra Napján kezdődött, amikor a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria megnyitotta Jókai Mórról szóló történeti kiállítását a Városmajor utca 16. alatti galériában. A "Fecskefészek" - Jókai Mór és a Sváb-hegy című tárlat megnyitóján Pokorni Zoltán polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a kultúra az a nehezen megfogható, mindnyájunkat összekötő háló, amely közösséggé szervezi az embereket. Van, amit lehetetlen rendeletileg szabályozni, és a kultúra ilyen - mondta, és hozzátette, a kultúra az emberek közötti bizalmat jelenti, szemben a jog általános bizalmatlanságával. A polgármester kiemelte, hogy ennek a láthatatlan összetartó erőnek az egyik meghatározó szereplője Jókai Mór, aki az egyik legolvasottabb magyar író, és akinek a munkássága nagyban hozzájárul annak a széles körű bizalomnak a kialakulásához, ami elengedhetetlen egy egészséges társadalom létéhez.


Szüret 1898-ban
Katona Tamás történész beszédében rámutatott, hogy Jókai Mór az irodalmi művein túl is tevékenyen részt vett a modern Magyarország kialakulásában. Mint mondta, az íróhoz kapcsolható a reformkor első szívdobbanása: 1848 márciusában, amíg Petőfi harmadmagával a Landerer és Heckenast nyomdában a tizenkét pont és a Nemzeti dal nyomtatását intézte, addig a nyomda kapujában Jókai tartotta szóval a tömeget. Az előtte álló emberek esernyőrengetegét látva felszólította őket, hogy csukják be ernyőiket - ezek az egy idejű esernyőkattanások jelentették azt a bizonyos szimbolikus első szívdobbanást. A reformkorban kialakultak Magyarországon a rokonszenven vagy azonos érdeklődésen alapuló kis közösségek, amelyek a társadalom építőköveit jelentették. A XX. században összeomlottak, ezért újjá kell építeni, szervezni ezeket - jelentette kis Katona Tamás.

A tárlat bemutatja Jókai svábhegyi házának történetét, számos fotó látható az íróról, beleolvashatunk leveleibe, saját tulajdonú könyveibe, sőt a svábhegyi telek adásvételi szerződésébe is. Utóbbi egy Jókai-korabeli íróasztalon fekszik: ezt és a környezetét úgy rendezték be, mintha a nagy mesemondó éppen akkor állt volna fel a székéből. A galéria termeiben kiállítottak eredeti festményeket is Jókairól, valamint a svábhegyi kertjéhez kapcsolódó növények művészi ábrázolásait. Külön érdekesség, hogy az előtérből a kiállítóterem felé haladó látogatót az író fogadja életnagyságban, kilépve a jól ismert fotóról, amely a rózsakertjében ábrázolja. A kiállítás március 17-ig látható a Hegyvidék Galéria nyitvatartási idejében.

Ugyancsak január 22-én nyílt meg a Barabás Villában az a tárlat, amelyen a Jókai Mór Általános Iskola tanulóinak kiírt fotópályázat díjnyertes képeit állították ki. Két helyszínen, a XII. Kerületi Művelődési Központban és a Jókai Klubban Jókai-adaptációkból összeállított fi lmeket vetítenek a kerületi diákok számára. A vetítéseket életkori sajátosságok szerint szervezték, így a pedagógusok minden korosztálynak találhatnak megfelelő feldolgozást. A Jókai Mór Általános Iskola tanárai pedig vetélkedőt szerveznek, szintén diákoknak.

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria a kiállítás mellett konferenciát is rendez, amelyen történészek, levéltárosok, kertmérnökök és helytörténészek tudományos színvonalú előadásai segítenek abban, hogy Jókait és korát minél jobban megérthessük. Előadás hangzik el egyebek mellett a szőlősgazda Jókairól, az újságszerkesztő íróról, sőt a konferencia résztvevői egy kis balatonfüredi kitekintőt is kapnak majd, hiszen a Svábhegy mellett ez volt az író kedvenc tartózkodási helye.

A különböző rendezvények úgy állítanak emléket Jókainak, hogy változatosságuk révén minden korosztály és minden érdeklődési körű kerületi polgár találhat magának megfelelő programot.

Balázs Attila