Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyógyítás lélekkel

Mint ismert, a kormány április elsejével megszüntette az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben a fekvőbeteg-ellátást, s ezzel bezárásra ítélte az intézmény híres, 139 éves lipótmezei épületét, ahol kiváló szakmai egységben működtek az elme- és ideggyógyászat különböző szakterületei. Az intézmény megszűnő osztályainak feladatait az év végéig más pesti kórházak veszik át. Egyedül a kihelyezett Tündérhegyi pszichoterápiás részleg maradhat a helyén, a Szent István Kórház fenntartásában.

A Zugligeti Iskola fölött, a Tündér-hegy lábánál, a fák sűrű lombjai között eldugottan áll egy megkopott, régi villaépület, amelynek falai közt már közel harminc éve speciális gyógyító munka zajlik: pszichoterápiás eszközökkel segítik a lelki problémákkal küzdő betegeket. Bár különböző lélektani módszereket alkalmaznak más intézményekben is, rendszerbe foglalt pszichoterápiát a nem akut fázisú betegek körében ma már gyakorlatilag egyedül itt folytatnak az országban. A Szilassy út 6. szám alatti kis kórházépületben, ahol korábban tüdőbetegek gondozásával foglalkoztak, 1979 óta működik a Tündér-hegyi Pszichoterápiás és Pszichoszomatikus-rehabilitációs Osztály, amely kezdetben az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézethez tartozott, majd 1994-től az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) tartotta fenn.

Amikor a kormány ez év márciusában úgy döntött, hogy megszünteti az OPNI-t, a Tündér-hegyi pszichoterápiás osztály sorsa is bizonytalanná vált – az esetleges leépítés miatt joggal aggódhattak az itt dolgozók, hiszen 56-ról 46-ra csökkentették a rehabilitációs ágyszámot. Úgy tűnik, az egyedülálló intézmény fontosságáról a szakembereknek sikerült meggyőzniük a döntéshozókat, hiszen végül még a korábbiakhoz képest is némileg magasabb ágyszámhoz jutott az osztály: jelenleg 60 rehabilitációs ágyat tartanak fenn a bent fekvők, 30-at pedig a nappali kórház bejáró betegei számára. A többletkeretnek köszönhetően (illetve amiatt, hogy sokan nem tudják, az OPNI megszüntetése ellenére tovább működik az osztály) pillanatnyilag nincsenek várólisták, ha szakmailag indokolt, rövid időn belül meg tudják kezdeni a hozzájuk forduló betegek kezelését.

Dr. Horváth Klára, a pszichoterápiás osztály helyettes vezetője lapunknak elmondta: szemben a pszichiátriákkal, ahol a terápia alapját a gyógyszeres kezelés képezi, intézményükben az intenzív lélektani munkának jut a főszerep, azaz a tünetek hátterében zajló tudattalan konfliktusok, érzések, fantáziák feltárását, megértését és feldolgozását végzik el. Ez a munka a betegek aktív közreműködését igényli, hiszen szavakba kell önteniük érzéseiket, gondolataikat.

Gyógyítás lélekkel
Önálló kis társadalom alakult ki a pszichoterápiás osztályon

A pszichoterápia döntően csoportos foglalkozások keretében zajlik: a nagycsoportokban a páciensek és a személyzet tagjai megbeszélik, ütköztetik, megjelenítik a közösségben zajló folyamatokat, problémákat, míg a kiscsoportos együttlétek keretében szavakba öntik érzéseiket, egymásnak viszszajelzéseket adnak. Működnek szocioterápiás műhelyek is, ahol kreatív feladatok, a rajz, a zene, a szavak vagy épp a testbeszéd eszközével hozzák felszínre a megbúvó érzéseket, fantáziákat, konfliktusokat. A művészetterápia is a pszichoterápiás rendszer része: ez a módszer az alkotó folyamatokon keresztül segít tárgyiasítani a belső érzéseket. (Azok a művészek, akik eddig a megszüntetett OPNI központjában végezték sikeres terápiás tevékenységüket, a jövőben itt, a Tündér-hegyi osztályon folytathatják munkájukat.)

A csoportos foglalkozások mellett természetesen egyéni terápia is zajlik az intézményben: terapeuták segítik a betegeket a történtek feldolgozásában. Ez az intenzív munka általában kettő-négy hónapig tart, a hosszas és fáradságos kezelés ugyanakkor az esetek többségében eredményre vezet.

Tartós javulás várható a kapcsolatokban, az életminőségben, a munkaképességben, illetve csökken a visszaesés esélye. A páciensek a Tündér-hegyi közösségben, ahol új kapcsolatokba, egy önálló kis társadalomba kerülnek, megtanulják másképp alakítani dolgaikat, s az itt szerzett tapasztalataikat aztán hasznosítani tudják otthoni környezetükben is.

Az osztályvezető-helyettestől megtudtuk: számtalanféle problémával jelentkeznek náluk betegek – gyakoriak a szorongással, depresszióval, pánikkal, kapcsolati zavarokkal küzdő páciensek, de érkeznek hozzájuk „megmagyarázhatatlan” testi tünetekkel is. Nem ritka, hogy a betegek kórházról kórházra járnak valamilyen tünettel, míg végül hozzájuk kerülnek, s kiderül, hogy a gondok lelki eredetűek.

Az akut fázisú drog- és alkoholfüggőkön, illetve a súlyosan veszélyeztetett állapotú pszichiátriai betegeken kívül lényegében mindenkit fogadnak, akit a háziorvosa vagy szakorvosa ide beutal. Az emelt összegű vizitdíj megfi zetése mellett orvosi beutaló nélkül is be lehet jelentkezni: a pácienseket szombat délelőttönként 8 és 11 óra között tudják fogadni konzultációra.

-z-