Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Iskolát teremtettek

Az egykor pavilonrendszerű Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően mára az egyik legmodernebb hazai egészségügyi intézménnyé vált. Testet és lelket egyaránt gyógyító természeti környezetben fogadja a betegség, baleset után lábadozó, további orvosi segítségre szoruló embereket. Az intézet múltjáról és jelenéről, a jövőben várható további fejlesztésekről dr. Ari Lajos főigazgatóval beszélgettünk.


Számos kényelmi szolgáltatást elhelyeztek az épületben
Hogyan látja a rehabilitációra szorulók helyzetét?

- A magyar társadalom, sajnos, nem tolerálja megfelelően a mozgásukban korlátozott embereket, és általában a betegeket. Pedig egy ország erejét éppen az mutatja a legjobban, hogy miként bánik az öregekkel és elesettekkel. Még a monarchia idején Guttmann doktor kezdte meg a rehabilitációs tevékenység kiépítését, amit aztán a politikai események derékba törtek. Szerencsére az intézet alapítói között olyan szakemberek voltak, mint Borsai és Riskó professzor, az ő örökségük máig meghatározza a gyógyítás irányát. Garanciát jelent a színvonalas munkára az is, hogy a törzsgárda gyakorlatilag évtizedek óta változatlan, így hatalmas szakmai tudás halmozódott fel az intézetben.

Mit jelent a rehabilitáció a gyakorlatban?

- Szinte kizárólag mozgásszervi rehabilitációval foglalkozunk, emellett az ország egész területéről fogadjuk az éberkómás betegeket. Egyre több az idős, agyvérzés után hozzánk kerülő ember. A rehabilitáció igazi csapatmunka. Részt vesz benne az orvosok mellett gyógytornász, konduktor, logopédus és lelki gondozó. Ez utóbbi rendkívül lényeges: az intézet az egészségügyben az elsők között biztosított lelkipásztori szolgálatot az azt igénylők számára. A legfontosabb "csapattag" azonban a beteg: ha nem működik együtt, eredményt sem lehet elérni. Bár a rehabilitáció eszközigénye a gyógyítás egészét tekintve kicsi, annál nagyobb humán erőforrás áll mögötte, ami költségeiben is megjelenik. Módszertani központként az intézet fontos oktatómunkát végez. Szakorvos-, gyógytornász-, speciális nővérképzés folyik nálunk, orvosok és szociális munkások jönnek hozzánk gyakorlatra. Iskolát teremtettünk a megmaradt készségek továbbfejlesztése terén, Magyarországon mi honosítottuk meg az ergoterápiát, ami az amputáción átesett betegek teljes rehabilitációját magában foglalja. A végtaghiányos emberek az ellátás keretében egyedülálló módon, az intézmény keretein belül jutnak a számukra legmegfelelőbb protézishez, és itt tanítjuk meg annak használatát is. Sikerült bevezetnünk a korai rehabilitációt annak érdekében, hogy a betegek az életveszély elhárítását követően a lehető leggyorsabban az intézetbe kerüljenek. Ugyanakkor mindent elkövetünk azért, hogy amint a beteg állapota megengedi, kezelése otthon folytatódjék, hiszen a tapasztalatok is azt mutatják: az otthoni környezetben sokkal gyorsabb a gyógyulás.

Az utóbbi évek legjelentősebb egészségügyi beruházásának köszönhetően vadonatúj, minden igényt kielégítő központi épületet kapott az intézet. Milyen további szolgáltatások bevezetésére van lehetőség a fejlesztésnek köszönhetően?

- Az új, háromszáz ágyas épület megépítésekor szerettük volna a pavilonrendszer minden előnyét egy tömbkórházban egyesíteni. Részleteiben jól elhatárolható, mégis egységes struktúrát hoztunk létre, ahol a különböző funkciók egymást kiegészítve, önállóan működnek. A belső munkálatok jelenleg is folynak, fokozatosan rendezzük be és vesszük birtokba az osztályokat. Számos kényelmi szolgáltatást beépítettünk, így a többi között könyvtár, hotel, üzletek kerültek az épületbe. A gyógyulást tornaterem, uszoda és kondicionálótermek segítik. A teljes átállás 2009-ig befejeződik, addigra elkészül az orvosi és a műtőszárny, valamint az intenzív és a kóma centrum. Ötven éven keresztül saját postánk is volt, azonban a Magyar Posta megszüntette a kirendeltséget, annak ellenére, hogy a helyiséget és az infrastruktúrát ingyen kapta a kórháztól.

Mi lesz a régi épületek sorsa?

- A kerület építési szabályzatának értelmében a régi épületek egy részét el kell bontani. Néhány épület azonban megmarad, ezek a jövőben az intézmény keretein belül, de szakmailag és gazdaságilag függetlenül működnek tovább. A legjobb megoldás az lenne, ha idősek otthona vagy ápolási otthon jönne létre, mindenképpen olyan tevékenység, ami kötődik a korábbi funkcióhoz.

Mennyiben érinti az intézményt az április elsejével életbe lépő egészségügyi reform?

- Az új struktúrában kiemelt szerep hárul a rehabilitációra, így ránk is. Továbbra is a legsúlyosabb betegek ellátását kell magas színvonalon biztosítanunk, ehhez pedig, remélhetőleg, az intézet megkapja a szükséges forrásokat.

ká