Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Kötelező megbírságolni a parlagfű "termesztőit"

Július elsejétől már mindenki bírságra számíthat, aki nem gondoskodott telke vagy földterülete parlagfű-mentesítéséről. A bírság felső határa külterületeken 5 millió, belterületi telkek esetében 750 ezer forint.

Minden bizonnyal érzékenyen érinti a parlagfű irtását elmulasztókat, hogy az eddigiekkel ellentétben a bírságolás nem csupán lehetősége, hanem kötelezettsége az eljáró hatóságoknak. Külterületen a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szervei, míg belterületen a jegyző köteles mindenfajta mérlegelés nélkül kiszabni a bírságot.

Kötelező megbírságolni a parlagfű "termesztőit"
Könnyű összetéveszteni a fekete ürömmel
Ráadásul míg korábban csak a virágzását kellett megakadályozni, az új szabályok már a növény kiirtását írják elő. Ennek megfelelően, ha parlagfűvel fertőzött területet észlel, az önkormányzat nevében a jegyző akár előzetes figyelmeztetés nélkül is „közérdekű védekezést”, azaz kényszerkaszálást rendelhet el. Az új szabályozás lehetőséget ad arra, hogy lezárt magánterületeken is elvégezzék a parlagfű-mentesítést. A számlát aztán a büntetéssel együtt postázza az önkormányzat a tulajdonosnak. A szigorú védekezés azért is fontos, mert hiába a gondos gazda, ha közeli és távoli szomszédjai nem tesznek eleget kötelezettségüknek, a szél ugyanis akár száz kilométerre is elsodorhatja a parlagfűpollent.

Idén a szokottnál korábban, már júliusban megkezdődött a növény virágzása, aminek csalhatatlan jele a parlagfű-allergiások tüsszögése, köhögése.

Hegyvidék lakossága komolyan veszi az irtási kötelezettséget, amit jelez, hogy évek óta csak elvétve találnak parlagfűvel fertőzött magántulajdonú telkeket az ellenőrzést végző irodák munkatársai – tájékoztatta lapunkat Péter Mihály. Az önkormányzat főépítészi és környezetvédelmi irodájának munkatársa elmondta: hasonló a helyzet a kerületi kezelésű közterületeken is, amelyeken az önkormányzat még a virágzás előtt elvégzi a gyommentesítést. Előfordulnak ugyan bejelentések, azonban ezek zöme félreértésen alapul. A bejelentők ugyanis gyakran összetévesztik a parlagfüvet más gyomnövényekkel, például a kevésbé allergén fekete ürömmel.

Természetesen gyomosodás esetén is fellép az önkormányzat, ilyenkor felszólítást küldenek a tulajdonosnak, ami szinte kivétel nélkül eredményre vezet. Az új szabályozás kapcsán a szakember ugyanakkor felhívja a lakosság figyelmét: az önkormányzat munkatársai július elsejétől az eddiginél is szigorúbban ellenőrzik a köz- és magántulajdonú földterületeket. Amennyiben parlagfűvel találkoznak, azonnal elrendelik a kényszerkaszálást és megbírságolják a tulajdonost.

Annak érdekében, hogy Hegyvidék továbbra is parlagfűmentes maradjon, az önkormányzat kéri a lakosságot: amennyiben a kerület bármely pontján parlagfüvet látnak, hívják a helyi zöldszámot (06-80-200-970) vagy közvetlenül Péter Mihályt (224-5900/392).

mm

PARLAGFŰ (AMBROSIA ELIATOR)
Levelei jellegzetesen szeldelt formájúak, sűrűn szőrözöttek, színük sötétzöld, fonákjuk szürkészöld. Eredetileg Amerikából származik, hazánkban első példányát 1920-ban Kaposvár közelében találták. A fészkes virágzatú növények családjába tartozik, egynyári gyomnövény. Kedveli a napos, száraz helyeket, 400 méter felett ritkán fordul elő. Virágzása július közepétől szeptember végéig tart.

Magyarországon jelenleg a művelés alatt álló 6,5 hektár földterületből közel 5 millió hektáron fordul elő parlagfű, ebből 700 ezer hektár számít fokozottan fertőzöttnek. A városokban elsősorban az elhanyagolt telkeken, illetve az utak, árkok mentén jelenik meg ez az erősen allergén növény. Gyorsan megtelepszik a korábban gondozott, de a művelésből kivont, parlagon hagyott területeken. Gyakran előfordul gyomtársulásokban, könnyen alkalmazkodik, és gyorsan elterjed, akár két méteresre is megnő. Egyetlen tő parlagfűről egy év alatt 40 ezer mag is beérhet, amelyek a földbe kerülve harminc éven át csíraképesek. Példányonként képes akár 8 milliárd pollent termelni, ezzel a légúti allergiás érzékenységek és betegségek fő okozója. Magyarországon a becslések szerint legalább egymillió ember allergiás a parlagfűre.