Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Közmeghallgatás - nagy ívű elképzelések

Az önkormányzat mielőbb rendezni kívánja a városmajori park és a Gesztenyés kert helyzetét - hangzott el a nagy érdeklődéssel kísért közmeghallgatáson tavaly év végén. A Böszörményi út a távlati tervek szerint sétálóutca lesz, ám megmaradna rajta a villamosvonal. Helyi rendelet készül a gázártámogatásról.


Nagy érdeklődés kísérte a közmeghallgatást,
rengeteg kérdést kapott a polgármester

Rég nem tapasztalt érdeklődés övezte a december 15-i közmeghallgatást, zsúfolásig megtelt az önkormányzat tanácsterme. Pokorni Zoltán polgármester bevezetőjét azzal kezdte, hogy pénzügyileg stabil kerületet vett át. Az egyik legtöbb anyagi ráfordítást igénylő feladattal, az utak, járdák, lépcsők állapotával foglalkozott elsőként. Sokkal több pénz nem lesz erre a célra, ezért járda- és útfelújítási alapot hoznak létre, itt gyűjtik majd a kommunális adóból befolyó összegeket és a 12 tonnát meghaladó tehergépkocsik behajtási engedélyeinek díjait.

Ez év elején egy testület alakul az összes szavazókör képviselőiből, ők tesznek majd javaslatot a képviselő-testületnek, hogy milyen sorrendben történjenek a felújítások, építések. Fontos, hogy ami elkészült, jó állapotú is maradjon, ezért a frissen befejezett munkák automatikusan bekerülnek a 72 órás kátyúzási programba - jelentette ki a polgármester.

A kerület parkjainak, főleg a Városmajornak és a Gesztenyés kertnek a helyzete is rendezésre vár. A tulajdoni és a kezelői jogok tisztázását követően akkor lehet majd igazi rend, ha egy társaság kezel minden parkot - mondta Pokorni Zoltán. A Moszkva téren a hajléktalanok melegedője évtizedes probléma. Köztudott a Máltai Szeretetszolgálat munkájának jelentősége, de más helyet kell keresni számukra - egy társasház alagsora nem lehet megoldás.

A Böszörményi út a távlati tervek szerint sétálóutca lehetne úgy, hogy a villamosvonal is megmarad - közölte a kerület első embere. Több elképzelés létezik, de mindegyik esetben alapfeladat a gépkocsiforgalom és a parkolás megoldása. Pokorni Zoltán elmondta, hogy a fogaskerekű útvonalának meghosszabbítása is szerepel az elképzelések között: a hegyen a Normafáig, a városban pedig a Moszkva térig közlekednének a szerelvények. Megjegyezte, hogy a kerület egyik emblematikus helyszíne, a Normafa-sípálya is megérett már a felújításra.

Régi álom valósulna meg, ha a 6-os villamos az Alkotás utcán járna, ezzel a budai körút teljesíthetné eredeti funkcióját. A Moszkva teret így összekötve a Móricz Zsigmond körtérrel valóban körforgalomban közlekedhetne a járat. A Libegő felújítása már közelebbi terv: különösen a felső állomás szorul átépítésre, újabb szolgáltatások biztosítására.

A polgármester bejelentette, hogy dr. Majsai György kerületi rendőrkapitány nyugdíjba vonult, helyét 2007-től Fülöp Valter vette át. A testületi munkáról szólva külön köszönetet mondott az ellenzék képviselőinek a konstruktív hozzáállásukért. Az eltelt két hónap alatt eddig három ülést vezetett, és nem látja nyomát politikai acsarkodásoknak, vitáknak. Itt valóságos problémákat kell megoldani - emelte ki Pokorni Zoltán -, amiben - eddigi tapasztalatai szerint - partnerekre talált.

Számtalan kérdés érkezett írásban, és szóban is sokan mondták el véleményüket. Többen kifejezetten politikai témákat feszegettek, hiszen a polgármester a hazai politikai élet egyik meghatározó alakja. A felvetések sokaságából kiemelünk néhány érdekes, sokakat érintő helyi témát.

Többen jelezték aggodalmukat kerületi ingatlanok, intézmények jövőjét illetően. A polgármester válasza szerint a Jókai-kertet nem adják el, erre miniszteri ígéretet kapott. A kerület változtatási tilalmat rendelhet el, ami három évre egyfajta "biztonságot" jelenthet. A Sportkórház átvételét már maga is kezdeményezte, de be kell látni, hogy a kerület egymaga nem képes fenntartani egy ekkora intézményt, erre csak partnerekkel lehet esélye.

A Svábhegyi Gyermekkórház ügyében folynak a tárgyalások, még nem lehet látni a jövőjét. A Fürj utcai bölcsőde épülete intézményi övezetben van, ez keretet szab a felhasználására - többet majd akkor lehet tudni, ha az új tulajdonos építési engedélyt kér. A gyermekszanatórium feletti kórház romos műemléképület, a Kincstári Vagyonkezelő és a Semmelweis Egyetem árulja, a jövője tehát bizonytalan. Nem lenne szerencsés olyan megoldás, amely újabb autóforgalmat vonzana, de a jelenlegi állapot sem tartható - mondta a polgámester. Ez ügyben is folynak a tárgyalások.

Csillebérc helyzete is megoldásra vár, már készül a rendezési terv. Az elképzelések szerint utcánként, esetleg zónánként népszavazást kellene tartani: vagy üdülőövezet marad a terület kis utcákkal, vagy lakóövezet lesz, de akkor szélesebb utcákat kell kialakítani, ami már érinti az ingatlanokat. Ez lehet a kiindulása egy hosszú rendezési folyamatnak.

A lakáshelyzet sokakat érint, többen régóta szeretnék megvásárolni bérleményüket. Felvetődött, hogy miért nem épít az önkormányzat szociális bérlakást. Van budapesti kerület, ahol a saját vagyonkezelő-társaság maga is licitál a vételeknél, így önkormányzati tulajdonban maradhatnak az ingatlanok. A válasz szerint nem etikus keverni az ingatlanforgalmazást és a szabályozást. Lakásingatlanokat ilyen célból nem tud venni a kerület, ahhoz túl drágák. A kerületben mintegy 1800 bérlakás található; a helyzetet az javítaná, ha külön lehetne választani a szociális és piaci alapú bérleteket. A vételi joggal rendelkező bérlők igényét igyekeznek mihamarabb kielégíteni - említette Pokorni Zoltán.

Több kérdés foglalkozott a közlekedéssel, a buszjáratokkal, gyalogátkelőhelyek hiányával és persze az örökzöld témával, a parkolással - ezekre Lovas Pál alpolgármester reagált. Mint elmondta, a frekventált helyeken egyre súlyosabb a helyzet, a Királyhágó téren a busz sok esetben már be sem tud állni a megállójába. A konkrét jelzéseket a polgármesteri hivatal továbbítja az illetékes szervekhez, a parkolási rend pedig csak bírságolással oldható meg, amiről egyeztetnek majd a rendőrséggel.

A boltok, üzletek helyzetével is több polgár foglalkozott. Sajnos valóban akadnak ellátási gondok, különösen a hegy tetején és a ritkábban lakott területeken - ezt elismerte a polgármester. Azt szeretné, ha mindenki a lakókörnyezetében hozzájuthatna az alapvető élelmiszerekhez, ne kelljen ezért a bevásárlóközpontokba autózni. Támogatni, segíteni kívánják ezeket a kis üzleteket - jelentette ki Pokorni Zoltán.

Szociális, segélyezési kérdések is felmerültek, melyekre Kovács Lajos alpolgármester adott válaszokat. A villanyszámla esetében már létezik önkormányzati segítség - a mobilkártyás rendszer jelenthet megoldást a díjtartozásra. A gázártámogatására is készül a helyi rendelet: a kerület igyekszik majd a segítségére lenni mindazoknak, akik "nem férnek bele" a kormány támogatási rendszerébe, ám rászorulónak számítanak.

Többen szeretnék tudni, hogy az egyes képviselőknek földrajzilag melyik az illetékességi területük. A polgármester ígéretet tett arra, hogy biztosítják majd a tájékozódást.

-jj-