Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A napozás veszélyei

Még van pár hét a nyárból, így talán nem haszontalan szólni az évszak egyik legnagyobb „veszélyéről”, a napozásról. A világ számos táján már nem a barna bőr a divat – nem véletlenül. Persze bőrünk süttetése igazán csak akkor válik veszélyessé, ha nem vesszük elég komolyan az óvintézkedéseket.

Van, aki megpróbál elbújni a nap elől, mások keresik a közelségét, és bőrük barnasága érdekében szívesen vesznek napfürdőt még a legmelegebb órákban is. Pedig a túlzásba vitt napozás számos bőrés szembetegség forrása. Az UV-A sugárzás nagyobb mennyiségben daganatképző hatású lehet, az UV-B sugárzás bizonyítottan kóros elváltozásokat okozhat. Rövid távon leégést (bőrgyulladást), kötő- és szaruhártya-gyulladást, hosszú távon szeplősödést, a bőr korai öregedését, ráncosodást, esetenként bőrdaganat-képződést és szürke hályogot idézhet elő.

A napozás veszélyei
Ha a napsugárzás káros hatásai már kifejlődtek, azok kezelése változóan eredményes. Legbiztosabb módszer ezek megelőzése, kivédése. A maximális UV-sugárzás becslésére szolgál az UV-index, amely minél nagyobb, annál valószínűbben társul hozzá bőrvagy szemkárosodás. Az UV-index hazai előrejelzését a www.napsugarzas.hu honlapon találjuk meg. Ennek segítségével előre felkészülhetünk a nap káros hatásainak minél biztosabb kivédésére. Az sem mindegy, hol vagyunk: fontos tudnunk, hogy vízparton, havas területen, homokban a viszszaverődés miatt a szokottnál erősebb az UV-sugárzás.

Az Európában előforduló leggyakoribb bőrtípusokat négy csoportba sorolják a bőr alapárnyalata, a szem- és hajszín, a szeplősödésre való hajlam és a napleégés egyéni jellegzetességei alapján (lásd a táblázatot). Az I. bőrtípus a leginkább, a IV. a legkevésbé érzékeny, ennek megfelelően választhatjuk meg a szükséges faktorszámú fényvédőkrémet. A faktorszám elvileg azt jelzi, hogy az adott termék hányszorosára növeli a napon károsodás nélkül eltölthető időt (I. típusnál ez kb. 10 perc, IV.-nél kb. 30.) A gyakorlatban azonban a magas faktorszámú termékekre ez már nem igaz, egy 40-es fényvédőkrém alig hosszabb ideig nyújt védelmet, mint egy 10-es. Emiatt az Európai Unióban a legfrissebb előírások szerint a fényvédő készítményeken a faktorszám mellett fel kell tüntetni azt is, mennyire erős védelmet jelent a termék, véd-e az UV-B mellett az UV-A sugárzás ellen is. Globális törekvés, hogy a termék a lehető legtermészetesebb összetevőkből álljon, és minimális menynyiségű tartósítószerrel készüljön.

Figyeljük rendszeresen bőrünket, a rajta található esetleges elváltozásokat, anyajegyeinket, szeplőinket! Ha eltérést tapasztalunk (ennek értékelésében segít a SANSz-szabály: Sokféle szín, Aszimmetria, Nagyság – nagyobb, mint 6 mm, Szél – szabálytalan, karéjos), keressünk fel bőrgyógyászt, dermato onkológiát, hogy elejét vegyük a bajnak.


mm


UV-INDEX
Gyenge (0–2.9): csecsemők és fényérzékenyek kivételével különösebb óvintézkedés nem szükséges.
Mérsékelt (3.0–4.9): 11 és 15 óra között max. 35 perc napozási idő napozókrém nélkül, széles karimájú kalap, napszemüveg viselése indokolt.
Erős (5.0–6.9): előzőek, de max. 25 perc napon tartózkodással, plusz fényvédőkrém.
Nagyon erős (7.0–7.9): előzőek, max. 15 perc napon, déli órákban árnyékban.
Extrém (8.0 felett): előzőek, ám lehetőleg egyáltalán ne tartózkodjunk nyílt napsütésben.

BŐRTÍPUSOK
I. típus: nagyon világos bőr, vörös vagy világosszőke haj, kék vagy zöld szem, nagyon szeplős, mindig fájdalmasan leég.
II. típus: világos bőr, világos vagy középszőke haj, zöld, kék vagy szürke szem, ritkán szeplős, gyakran leég, nehezen barnul.
III. típus: világos, világosbarna bőr, barna haj és szem, szeplők általában nincsenek, ritkán ég le, csak intenzív napsütésben, könnyen barnul.
IV. típus: világosbarna bőr, sötétbarna vagy fekete haj, barna szem, szeplők nincsenek, szinte sose ég le, erősen és könnyen barnul.