Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Nem az utánpótlást nevelik

Tavaly ünnepelte fennállásának tizenötödik évfordulóját a Fővárosi Diáktűzoltó Szövetség. A megalakulása óta Hegyvidéken működő, hiánypótló civil szervezet tevékenysége sokrétű: amellett, hogy tartalmas elfoglaltságot kínál az iskolás gyerekek számára, nemzetközi tűzoltóversenyeket szervez, hagyományőrző munkát is folytat. Tábori Józseff el, a szövetség elnökével beszélgettünk.

Hogyan és mi célból alakult meg a szervezet?
– Lenhardt Károllyal közösen 1988 októberében az Arany János Általános Iskolában alakítottuk meg a szövetség elődjének is tekinthető úttörőtűzoltó - szakkörünket, amely hamarosan felvette gróf Széchenyi Ödön nevét. Jómagam korábban a BKV tűzvédelmi osztályán és a kerületi tanácsnál dolgoztam hasonló területen, így rálátásom volt a szakmára és az ifj úságnevelésre egyaránt. A cél az volt, hogy olyan közösséget építsünk, amelyben értelmesen, jó hangulatban tölthetik el szabadidejüket a gyerekek. A kezdetektől a fi atalabb korosztály érdeklődési körének megfelelő élet- és értékvédelmi ismereteket helyeztük előtérbe. Rendszeresen tartottunk elméleti és gyakorlati foglalkozásokat, s a képzés során mindvégig különös gonddal óvtuk a fiatalok testi épségét, így tudtuk elkerülni még a legkisebb sérüléseket is. Hamarosan már eredményeket is sikerült felmutatnunk. Rendszeresen tartottunk bemutatókat, 1989 októberében pedig mi képviseltük a fővárost a IV. Televíziós Tűzvédelmi Vetélkedőn.

Honnan származik a saját verseny gondolata?
– A gyerekek szeretnek vetélkedni egymással. Kidolgoztunk egy több feladatból álló, körforgós rendszerű, szabályozott idejű versenyt. Köszönhetően a rendszernek, a diákok a viadal ideje alatt végig elfoglaltak, nem unatkoznak, nem érnek rá pótcselekvést keresni. A kerületi tanácstól egy Széchenyi-vándorkupát kaptunk, amelynek eredeti példánya azóta is a szövetség birtokában van. Az első gróf Széchenyi Ödön diáktűzoltó-versenyre 1990. május 25-én került sor, azóta tizenhét alkalommal bonyolítottuk le a kilencvenes évek közepétől nemzetközivé bővülő viadalt. Ez idő alatt mintegy négyezer versenyzőt, háromszáznyolcvan hazai és huszonnyolc külföldi csapatot láttunk vendégül. Eleinte a saját elképzeléseink szerint, majd a nemzetközi szabályzat átvételével, módosítva alakítottuk a programot. Nagyobb szerepet kapott a fegyelem és a csapatmunka, önálló versenyszámként felvettük a CTIF – Nemzetközi Tűzoltó Szövetség – előírásaiból a kötélcsomózási feladatot, a puttonyfecskendős céllövést és az akadályokkal ellátott stafétapályát. Új elemként a Széchenyi Ödön és Szent Flórián életéből, illetve diáktűzoltó-ismeretekből összeállított kérdéssorra is válaszolniuk kell a versenyzőknek.

Nem az utánpótlást nevelik

Mikor alakultak szövetséggé?
– Úgy éreztük, a Magyar Tűzoltó Szövetség nem foglalkozik kellő mértékben az ifj úságneveléssel, ezért hosszas előkészítést követően, a Széchenyi Ödön diáktűzoltó-verseny tapasztalatait felhasználva, 1991. február 15-én megalakítottuk a Fővárosi Diáktűzoltó Szövetséget. Az elnevezés akár félrevezető is lehet, hiszen mi nem a tűzoltó-utánpótlás kinevelésével foglalkozunk. Úgy véljük, ez mások feladata, a szövetség szerepe sokkal inkább a hagyományápolás, a versenyszervezés és mindenekelőtt a közösségformálás.

Miből tartják fenn magukat?
– Társadalmi szervezetként számunkra kizárólag az egyszázalékos felajánlások és a pályázati források jelentenek bevételt. Sajnos az utóbbi években elfogytak az elérhető pályázatok, így nem tudunk fejleszteni, sőt a létünk is veszélybe került. Szintén a pénzhiány az oka annak, hogy alig jut erőnk a szövetség népszerűsítésére az iskolákban. Nagy segítség ugyanakkor, hogy a kerületi önkormányzattól jelképes összegért bérelhetünk egy raktárhelyiséget a polgári védelem Jagelló úti épületében.

A versenyszervezés mellett mivel foglalkoznak?
– Mint mondtam, kiemelt feladatunk a hagyományőrzés. A tabáni tűzvészre emlékezve minden évben megkoszorúzzuk az Alkotás utca 41. előtt található Szent Flórián-szobrot és nemzeti ünnepeinken a Gesztenyés kertben lévő emlékhelyet. Évekkel ezelőtt kezdeményeztük, hogy létesüljön emlékhely Széchenyi Ödön, a magyar tűzvédelem atyja tiszteletére. Úgy tűnik, végre teljesül az álmunk, és ez idén megvalósulhat. Terveink között szerepel, hogy Batthyány Lajos születésének kétszázadik évfordulója alkalmából emléktáblát helyezünk el Ljubljanában. Jövőre, az úttörőtűzoltószakkör megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából szeretnénk egy nagyszabású versennyel egybekötött rendezvénysorozatot szervezni, amelynek reményeink szerint a kerület ad majd otthont.

mm.

A Fővárosi Diáktűzoltó Szövetség várja az érdeklődő 10–16 éves gyerekek, illetve a kerületi oktatási intézmények jelentkezését. Telefon: 319-3738.